search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:12
MENU CLOSE

Ξύπνησαν και οι Αμερικάνοι

29.08.2012 11:53
Ξύπνησαν και οι Αμερικάνοι   - Media

Του Θεολόγου Αλεξανδράτου

Για να μην τους κοροϊδεύουμε διαρκώς, τα Αμερικανάκια βελτιώνονται σε θέματα κοινωνικής συμπεριφοράς και αντίληψης.

Του Θεολόγου Αλεξανδράτου

Για να μην τους κοροϊδεύουμε διαρκώς, τα Αμερικανάκια βελτιώνονται σε θέματα κοινωνικής συμπεριφοράς και αντίληψης. Η κακή κατάσταση της οικονομίας τους και η φούσκα με τα ακίνητα έφεραν πολύ κόσμο αντιμέτωπο με καταστάσεις που δεν περίμενε. Το αμερικάνικο όνειρο κατέληξε για πολλούς εφιάλτης και μια μεγάλη κάστα ανθρώπων άρχισε να βλέπει τη ζωή με άλλο μάτι.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού «καμάρωνε» για τους πλούσιους συμπατριώτες του και εντυπωσιαζόταν όταν διάβαζε τα εντυπωσιακά περιουσιακά τους στοιχεία.

Αυτό δεν ισχύει πλέον. Η μεσαία τάξη συρρικνώνεται προς τα κάτω με ταχείς ρυθμούς και πλέον δεν αντιμετωπίζει με συμπάθεια την ανώτερη. Κάθε άλλο. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στις αρχές της εβδομάδας, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν πως οι πλούσιοι συμπατριώτες τους δεν πληρώνουν αρκετούς φόρους. Θα μπορούσαν να παρηγορηθούν με το γεγονός ότι στην Ελλάδα πολλοί μεγαλο – κάτι (μεγαλογιατροί, μεγαλοδικηγόροι, μεγαλοεργολάβοι) δεν πληρώνουν καθόλου φόρους αλλά αυτό ποσώς τους ενδιαφέρει.

Το 58% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ανώτερη τάξη δεν πληρώνει όσα πρέπει σε φορολογία, το 26% ότι πληρώνουν αυτά που τους αναλογούν και το 8% (προφανώς οι ίδιοι) ότι οι πλούσιοι πληρώνουν περισσότερη φορολογία από όση θα έπρεπε.

Η πλειοψηφία αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι ναι μεν οι πλούσιοι είναι σκληρά εργαζόμενοι και έξυπνοι αλλά παράλληλα είναι άπληστοι και λιγότεροι τίμιοι από τον μέσο Αμερικανό.

Ενδιαφέρον όμως είχαν και οι απαντήσεις εκείνων που κατέταξαν τους εαυτούς τους στην ανώτερη και την ανώτερη μεσαία τάξη. Περισσότεροι από τους μισούς, το 52% συγκεκριμένα, παραδέχτηκε ότι δεν πληρώνουν τους φόρους που θα αναλογούσαν στα εισοδήματά τους αλλά ομολόγησαν ότι πλέον αισθάνονται πολύ πιο σίγουροι οικονομικά σε σχέση με πριν από ένα χρόνο.

Η έρευνα είναι σημαντική ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου και σαφώς αποτελεί χαρτί στα χέρια του Μπαράκ Ομπάμα. Άλλωστε ο πάμπλουτος Μιτ Ρόμνεϊ και οι ζάπλουτοι υποστηρικτές του έχουν σχεδιάσει αλλαγές στην φορολογία προς όφελός τους και σε βάρος των ήδη επιβαρυμένων συμπατριωτών τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:12