search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:30
MENU CLOSE

Νέα κόντρα Τραμπ – Φάουτσι: Επιχείρηση απαξίωσης από τον Λευκό Οίκο

13.07.2020 17:15
Φάουτσι για βόλτα Τραμπ έξω από το νοσοκομείο: Η σιωπή μου προς… απάντησή του - Media

 

Πολλές υποθέσεις έχουν διατυπωθεί για τις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο των ΗΠΑ, δρ. Άντονι Φάουτσι. Αν και οι δύο άνδρες δεν έχουν έρθει ποτέ ανοιχτά σε σύγκρουση, εντούτοις συχνά οι δηλώσεις του ενός αναιρούν αυτές του άλλου.

Τώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, o Λευκός Οίκος έχει αρχίσει να μη κρύβει τη δυσαρέσκειά του απέναντι στον Φάουτσι, καθώς ο «Τσιόδρας των ΗΠΑ» εκφράζει ολοένα και πιο συχνά την ανησυχία του για το άνοιγμα της χώρας την ώρα που τα περιστατικά του κοροναϊού αυξάνονται.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται μερικές μέρες αφότου ο δρ. Φάουτσι αποκάλυψε ότι έχει να μιλήσει «δύο εβδομάδες» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η ένταση μεταξύ των δύο ανδρών έχει αυξηθεί δημοσίως, καθώς ο ένας απαντάει στον άλλον μέσω συνεντεύξεων και δηλώσεων. 

Σε δήλωσή του το Σάββατο, αξιωματούχος είπε στο CNN ότι στον Λευκό Οίκο ανησυχούν για τα αρκετά λάθη που έχει κάνει, επικαλούμενος τα σχόλια του Φάουτσι στην αρχή της πανδημίας και συνδέοντας αυτά με προηγούμενες συνεντεύξεις του.

Τα σημεία που παρέθεσε ο αξιωματούχος περιλαμβάνουν τον Φάουτσι να υποτιμά τον ιό στην αρχή της πανδημίας, καθώς και ένα απόσπασμα από συνέντευξή του τον Μάρτιο, όταν είπε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να περπατάει φορώντας μάσκες.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, απαντώντας στον ισχυρισμό του αμερικανού προέδρου ότι το «99% των περιπτώσεων κοροναϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εντελώς ακίνδυνο», ο Φάουτσι δήλωσε ότι δεν ξέρει από πού πήρε τον αριθμό ο πρόεδρος, υποδηλώνοντας ότι η ερμηνεία του Τραμπ προφανώς δεν ισχύει.

Σε άλλη συνέντευξή του, ο επιστήμονας είχε πει: «Ως χώρα, όταν μας συγκρίνεις με άλλες χώρες, δεν νομίζω ότι μπορείς να πεις ότι τα πηγαίνουμε καλά».

H υψηλή δημοτικότητα του Φάουτσι ενοχλεί τον Τραμπ

Ο Φάουτσι – ο οποίος έχει εργαστεί υπό έξι προέδρους των ΗΠΑ και από τα δύο κόμματα και έλαβε το Μετάλλιο της Ελευθερίας το 2008 – είναι ο πιο αναγνωρίσιμος από την ομάδα λοιμωξιολόγων που βοηθάει τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κοροναϊού.

Σε πολλές δημοσκοπήσεις, οι πολίτες έχουν δηλώσει ότι τον εμπιστεύονται περισσότερο από τον Τραμπ.

Επίσης, η φήμη του έχει λάβει τις διαστάσεις pop icon, μετά την μίμηση του Φάουτσι που έκανε ο Μπραντ Πιτ στο «Saturday Night Live».

Πηγή που επικαλείται το CNN αναφέρει ότι ο δρ. Άντονι Φάουτσι έχει μειώσει τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ενοχλείται από τις δημόσιες τοποθετήσεις του. Το γραφείο Τύπου σταμάτησε να δίνει «πράσινο φως» για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του Φάουτσι, θεωρώντας ότι έτσι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

Αν και η ενόχληση του Τραμπ απέναντι στον Φάουτσι έγινε φανερή από νωρίς στην πανδημία, ο Λευκός Οίκος για αρκετούς μήνες προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι δεν υπάρχει κόντρα μεταξύ των δύο ανδρών.

Μια άλλη πηγή ανέφερε ότι τα σπάνια τετ-α-τετ μεταξύ του Τραμπ και του Φάουτσι έχουν διεξαχθεί σε καλό κλίμα, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει παραπονεθεί ιδιωτικά για τον λοιμωξιολόγο.

Επιπλέον, ο σύμβουλος εμπορίου του Τραμπ, Πίτερ Ναβάρο, έχει κατηγορήσει τον Φάουτσι για την αμφιβολία του απέναντι στην αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης. 

Ανώτερος αξιωματούχος είπε στο CNN ότι κάποιοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν εμπιστεύονται τον Φάουτσι. Σύμφωνα με την πηγή, αυτοί οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Φάουτσι δεν λειτουργεί προς το καλύτερο συμφέρον του προέδρου, επισημαίνοντας τις συνεντεύξεις στις οποίες διαφωνεί ανοιχτά με αυτά που λέει ο Τραμπ.

Αλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενώ διαφωνούν με τις μεθόδους του Φάουτσι, δεν αμφισβητούν τα κίνητρά του καθώς και ότι η μόνη του ανησυχία είναι η δημόσια υγεία.

Τα νέα σχόλια από αξιωματούχο του Λευκού Οίκου έρχονται την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Αντονι Φάουτσι δεν μιλάνε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:30