13/08/2020 00:14:56

Η Σιγκαπούρη σε ύφεση μετά τη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 40%

Η Σιγκαπούρη σε ύφεση μετά τη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 40%  - Media

 

Η Σιγκαπούρη εισήλθε από τεχνική άποψη σε ύφεση το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η οικονομική δραστηριότητα έκανε βουτιά στο κενό και συρρικνώθηκε κατά 41,2% το διάστημα αυτό σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της ασιατικής χώρας.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 12,6%, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.

Η οικονομία της Σιγκαπούρης, πολύ εξαρτημένη από το διεθνές εμπόριο, χτυπήθηκε σκληρά εξαιτίας των μέτρων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Με τη δημοσιοποίηση των δεδομένων σήμερα για το δεύτερο τρίμηνο, που καταγράφουν συρρίκνωση του ΑΕΠ, η χώρα εισήλθε επίσημα σε ύφεση για πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία και πλέον.

Η τεράστια πτώση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο οφειλόταν «στα μέτρα που εφαρμόστηκαν από την 7η Απριλίου ως την 1η Ιουνίου για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση» της πανδημίας του κορονοϊού, ειδικά στην αναστολή λειτουργίας «όλων των υπηρεσιών που δεν κρίθηκαν απολύτως απαραίτητες και των περισσότερων χώρων εργασίας», εξήγησε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, καθώς και στην «ασθενική εξωτερική ζήτηση στο πλαίσιο της πτώσης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας».

Η Σιγκαπούρη χαρακτηρίζεται συχνά «καναρίνι στο ανθρακωρυχείο», κάτι σαν πρόδρομος δείκτης για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς το μικρό κράτος της Ασίας είναι πολύ ευάλωτο σε εξωτερικά σοκ. Τα δεδομένα που ανακοίνωσε αποτελούν ανησυχητικό σημάδι για την παγκόσμια οικονομία.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.