search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:49
MENU CLOSE

Η σελίδα του λοξού

12.03.2010 12:35
oldphotos126839734481.jpg

◆Ήταν όλοι εκεί! ◆ Υπουργοί παρά τω προέδρω και τω πρω­θυπουργώ και μάτια κουρασμένα αλλού για αλλού. ◆ Αρκετό κρύο στην Αυλή των ανακτόρων. Φρουρές, πρωτόκολλα και μαζεμένα τα μικρό­φωνα στην άκρη. ◆ Περιμένοντας τον ψηλό. ◆ Και μια γυναίκα και ένας άντρας κατεβαίνουν στο γεμάτο ψιλό χαλικάκι έδαφος. Ένα μαύρο αυτοκίνητο καταφτάνει. Ο ενδεδυμένος με τη μεγαλοπρέπεια αυτοκράτωρ Σαρκοζύ με το ψηλοτάκουνό του και τη μαύρη γραβάτα του εμφανίζεται στην κλίμακα.

◆Ήταν όλοι εκεί!

◆ Υπουργοί παρά τω προέδρω και τω πρω­θυπουργώ και μάτια κουρασμένα αλλού για αλλού.

◆ Αρκετό κρύο στην Αυλή των ανακτόρων. Φρουρές, πρωτόκολλα και μαζεμένα τα μικρό­φωνα στην άκρη.

◆ Περιμένοντας τον ψηλό.

◆ Και μια γυναίκα και ένας άντρας κατεβαίνουν στο γεμάτο ψιλό χαλικάκι έδαφος. Ένα μαύρο αυτοκίνητο καταφτάνει. Ο ενδεδυμένος με τη μεγαλοπρέπεια αυτοκράτωρ Σαρκοζύ με το ψηλοτάκουνό του και τη μαύρη γραβάτα του εμφανίζεται στην κλίμακα.

◆ Και παραβιάζοντας τη μεγαλοσύνη των κα­νόνων κατεβαίνει και υποδέχεται τον Έλληνα πρωθυπουργό επί του δαπέδου. Τον αγγίζει επιτηδευμένως πετώντας μηνύματα αγαστής σύμπνοιας των στοιχείων και τοιουτοτρό­πως με την αίσθηση της αφής, καταλύει την αμηχανία των δύσκολων ραντεβού. Αγκα­λιασμένοι χάνονται στο βάθος της εισόδου αφήνοντας τον πολυέλαιο της προσόδου να δηλώνει τα υπονοούμενα των ψιθύρων.

◆ Δυο πρόσωπα, δυο αρχηγοί, δυο εκφράσεις. Ένα πρόσωπο, ένας αρχηγός, μια έκφραση.

◆ Δηλώνοντας το αυτονόητο ο χαμογε­λαστός Σαρκοζύ με την ικανοποίηση των ενστίκτων έκδηλη στο πρόσωπό του να στολίζει το μειδίαμα, αμέριστα μοίρασε την αλληλεγγύη εξ ονόματος όλων βάζοντας έτσι το κορμί του να σταθεί στο χαμήλωμα των περιστάσεων.

◆ Εκμεταλλευόμενος στο έπακρο την έλλειψη της γοητείας των χαρισμάτων από το πολιτικό τοπίο και ξέροντας ότι οι λεπτομέρειες κάνουν έναν περιώνυμο να ξεχωρίζει, έχει ήδη ανέβει στο άλογο και παρελαύνει ανάμεσα στους στε­ρημένους από φαντασία ηγέτες.

◆ Πρέπει να είναι όμορφο να ξυπνάς και να βλέπεις την Κάρλα. Σου δίνει αυτοπεποίθηση απίστευτη. Άσε που σε βλέπει και με διαφο­ρετικό μάτι και η Μέρκελ.

◆ Οι φαντασιώσεις, ανεξέλεγκτα πολιτικά σχήματα, πάνε και έρχονται και τα όνειρα της σάρκας αναμειγνύονται με τους δανεισμούς.

◆ Ο Νικολά, φορώντας μαύρο λαιμοδέτη, απέσυρε το μελαγχολικό από την ψυχή του και έδειξε ότι πενθεί για την αντεπίθεση του ψηλού και για την άποψη του περί των επι­τοκίων της ζωής της μίζερης των ταπί αλλά ζωντανών οργανισμών αυτής της ηπείρου.

◆ Αυτό το ΔΝΤ, ο δαίμονας που μπορεί να ανατινάξει τις σχέσεις της συνευρέσεως των χωρών, παραμονεύει.

◆ Και στα χείλια του Παπανδρέου η λέξη πήγαινε κι ερχόταν και θύμιζε εκβιαστικό αναφιλητό μικρού παιδιού που δεν του δίνουν καραμέλες.

◆ Και ενώ μιλούσε ο αυτοκράτωρ, ενεφανίσθη αίφνης στη δεξιά χείρα αραχνοΰφαντο σουτιέν ροζ με μαύρες αποχρώσεις. Και μ’ ένα πλατύ χαμόγελο η αυτού μεγαλειότης Σαρκομάγνος ο τεράστιος, κρυφίως και με βλέμμα γεμάτο από υποσχέσεις, έθεσε αυτό εντός της τσέπης του άρχοντος εξ Ελλάδος.

◆ Και η ανακούφιση αποτυπώθηκε επί των χειλέων, αλλά να ξανά εκείνο το αρκτικόλεξο επιχείρημα και να τα χτυπήματα στην πλάτη και να οι φιλοφρονήσεις.

◆ Ο ενικός αριθμός να δίνει και να παίρνει την αλληλεγγύη και να τον ακούει η Άγγελα και να συμβιβάζεται.

◆ Και η γραφικότητα εντός συνόρων συνεχί­ζεται χωρίς ανάσα.

◆ Ο ευεργέτης του ελληνικού έθνους Καραμαν­λής συναντήθηκε με την Ντόρα. Και ανάσανε σύμπασα η επικράτεια από αγαλλίαση και στην κουζίνα όψιμοι επαναστάτες παπουτσωμένοι γάτοι σκανδαλίζουν ακόμα και την αστειότητα, ανακαλώντας! Και κιτρίνισε η Πόλη από τα σημεία που πέφτουν από τον ουρανό και καλύπτουν τα τέρατα.

◆ Αποφεύγοντας τη μιζέρια σκάλωσα το βλέμ­μα μου στην καλλίπυγο που αδιάφορη για την κρίση ξεπέρασε τη μονοτονία του Μαρτίου.

◆ Ο ερωτισμός δεν καταλαβαίνει από κερδο­σκόπους.

◆ Κερδοσκοπεί από μόνος του.

Μυογράφημα

Mεγάλο κρεβάτι. Τέσσερις κολόνες.

Ένα πολυτελές λευκό διάφανο να αποκρύπτει τη φλυαρία των κινήσεων των σωμάτων.

Μαύρο μετάξι να χαϊδεύει το σμιλευμένο κορμί και να αφήνει τις λε­πτομέρειες να γίνονται αδιέξοδο.

Μάτια φεγγάρια, χάδι η φωνή και φαντασιώσεις με χιτώνες και πόδια ξυπόλυτα, σε κατεστραμμένα μάρμαρα. Αυλοί και άρπες και εκείνη να περιδια­βαίνει γυμνή σε έπη ποιητών.

Εκείνος με τρικό λευκό, μποξεράκι με πασχαλίτσες και κάλτσες μαύρες μέ­χρι το γόνατο. Ξαπλωμένος και βυθισμέ νος στο παχύ μαξιλάρι με το ένα χέρι να ανασηκώνει το κεφάλι.

Κοντός, νευρώδης και ταχύγλωσ-σος, οπαδός της πολυπλοκότητας και του σφιχτού λόγου, έπαιζε από μικρός το παιχνίδι της εντύπωσης.

Μάτια καρφωμένα στο υπερώο του κρεβατιού και η μια σκέψη να διαδέχεται την άλλη.

Από τότε που εγκαταστάθηκε στο μεγάλο σπίτι με τη μεγάλη πόρτα, τους φρουρούς απ’ έξω και το πλήθος να τον χειροκροτά, ήξερε ότι τα ήθελε όλα.

Μετά ήρθε και εκείνη η όμορφη που τον έκανε πασίγνωστο. Η γοητεία του έγινε σεβασμός και η παρουσία του

σαγήνευε ακόμα και την πιο αντιδραστι­κή άποψη.

Ήταν βασιλιάς και ήθελε να γίνει αυτοκράτορας. Αυτό το όνειρο τον είχε κάνει να χάνει τον ύπνο του.

«Νικολά», ακούστηκε η Αλληλεγ­γύη.

Ο απόηχος συνεχίστηκε και οι αισθήσεις άρχισαν να σκέφτονται τη γλώσσα που μπορεί να τις ερμηνεύσει.

Έκλεισε τα μάτια κι ονειρεύτηκε. Ήξερε ότι κάπου εκεί κοντά στη θάλασσα κάποιους είχε πλανέψει.

Κι ήταν ακόμα η αρχή!

Συνωστισμένοι θρόνοι

Στο παρασκήνιο του μεγάλου θεάτρου.

Στο παλιό παλάτι. Στη γειτονική αίθουσα που αποθηκεύονται οι θρόνοι.

Ο ένας πάνω στον άλλον τακτοποιημένοι. Με το κόκκινο βελούδο και το επίχρυσο να υποδέχεται αυτούς που δεν χωράνε. Ένα πανωφόρι αφημένο νωχελικώς περιμένει το σώμα για να αποσυρθεί. Αποθήκη πολυτελείας με ακριβό χαλί και με το σημείο της ακαταστασίας να αφήνεται ακόμα και στα μεγάλα σαλόνια. Εκεί που η συμπαράσταση των θρόνων ακόμα και στοιβαγμένη βρίσκει τις απαντήσεις. Αθρόα η προσέλευση των υπηκόων και το πλή­θος των καθισμάτων δικαιολογεί την παρουσία του.

Η σύντομη ματιά διακρίνει το μοναχικό ανάμε­σα στις σειρές.

Οι από πάνω του έφυγαν γρήγορα. Κι από κάτω δεν υπήρχε κανείς.

Κι από πίσω μηχανήματα παραγωγής ήχου και εικόνας συμβολικά διευρύνουν την αφαίρεση των βλεμμάτων.Και η κρίση γράφει και απεικονίζει το διπλανό των δηλώσεων.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:48