search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:44
MENU CLOSE

Ελληνοτουρκικές διαφορές…

14.07.2020 08:43
Ελληνοτουρκικές διαφορές… - Media

 

Για τα ελληνοτουρκικά γράφονται καθημερινά δεκάδες αναλύσεις και δικαίως, διότι πρόκειται για ένα πρόβλημα όχι μόνο υπαρκτό διαχρονικά αλλά και επιτακτικό – καθώς φαίνεται ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ετών στην ευρύτερη  περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κάθε άλλο παρά εφησυχαστικές είναι.

Δυστυχώς, οι περισσότερες αναλύσεις των ελληνοτουρκικών  γίνονται μέσα σε ένα κλίμα ηττοπάθειας όπου τίποτα δεν γίνεται καλά από ελληνικής πλευράς. Αυτή η …δημοφιλής  προσέγγιση παραβλέπει πολλές παραμέτρους εκ των οποίων η βασικότερη είναι ότι πρόκειται για δυο κράτη εντελώς ανόμοια. 

Η Ελλάδα είναι ένα μικρό κράτος διακοσίων ετών με πλούσιο ιστορικό παρελθόν το οποίο συνέβαλε, ωστόσο, στην διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας! Η Τουρκία, από την άλλη, είναι ένα μεγάλο κράτος το οποίο συγκροτήθηκε μετά την διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, μιας μεγάλης παγκόσμιας δύναμης που κυριάρχησε για πολλούς αιώνες.

Έτσι, από την μια έχουμε ένα μικρό κράτος με σπουδαίο ιστορικό παρελθόν και από την άλλη μια διαλυμένη αυτοκρατορία που συγκρότησε από τα κουρέλια της ένα δυναμικό πειρατικό κράτος το οποίο έχει να επιδείξει μόνο πολέμους, γενοκτονίες και σφαγές. 

Η ανάπτυξη και των δυο κρατών υπήρξε εντυπωσιακή – ωστόσο, με πολλές διαφορές.

Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του δυτικού κόσμου και πολιτισμού, με ότι σημαίνει αυτό. Η Τουρκία ήταν μέχρι πρότινος ένα ασιατικό κοσμικό ισλαμικό κράτος που τώρα προσπαθεί να αποκτήσει την παλιά οθωμανική του αίγλη…  Μέσα σε ένα πλαίσιο επιθετικού αναθεωρητισμού, η Τουρκία που δεν σταμάτησε ποτέ να έχει διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας, προβάλλει όλο και πιο πιεστικά τις αξιώσεις της.

Η Ελλάδα ως αναπόσπαστο κομμάτι του δυτικού κόσμου, έχει ένα υψηλότατο επίπεδο ζωής με δικαιώματα και ελευθερίες, ανήκουστες και αδιανόητες για την Τουρκία, η οποία ζει υπό το καθεστώς ενός ασιατικού ισλαμικού αυταρχισμού.

Η Ελλάδα  είναι μια χώρα σταθερά ειρηνική μέσα σε ένα γεωγραφικό περιβάλλον ασταθές  και γεμάτο εντάσεις . Αντίθετα, η Τουρκία ανοίγει συνεχώς πολεμικά μέτωπα . Τελευταία, δε, συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας. 

Οι ελληνοτουρκικές διαφορές, όπως είναι φυσικό, αφορούν κυρίως την Ελλάδα και την Τουρκία και κατόπιν την διεθνή κοινότητα – ανάλογα  με τα γεωστρατηγικά δεδομένα. 
Σε αυτή την ιστορική διαδρομή των τελευταίων διακοσίων ετών, η  Ελλάδα συνήψε επιτυχέστατες συμμαχίες, ιδίως στις κρίσιμες παγκόσμιες συγκυρίες, στην δίνη των οποίων βρέθηκε. Είναι άδικο να μη αναγνωρίζουμε στην πατρίδα μας και στους εαυτούς μας αυτές τις μεγάλες επιτυχίες. 

Με φόντο όμως και τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, η Ελλάδα (εκτός από την διπλωματία, τα μέτρα, τα αντίμετρα και τις συμμαχίες) πρέπει να αποφασίσει επιτέλους ότι ο κίνδυνος που λέγεται Τουρκία θα αποτελεί μια μόνιμη απειλή στα σύνορά της και η λύση είναι μόνο μια: αποτρεπτικές ένοπλες δυνάμεις, εθνική βιομηχανία όπλων, εξοπλισμοί. Τα υπόλοιπα είναι αστεία. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:44