15/08/2020 05:46:21

Αγιά Σοφιά: Με κουρτίνες θα κρύβονται οι αγιογραφίες την ώρα της ισλαμικής προσευχής

Αγιά Σοφιά: Με κουρτίνες θα κρύβονται οι αγιογραφίες την ώρα της ισλαμικής προσευχής  - Media

 

Οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με τις αγιογραφίες στην Αγιά Σοφιά μετά την απόφαση του Ερντογάν να τη μετατρέψει σε τζαμί έδωσε η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της Τουρκίας, Diyanet.

Στη σχετική ανακοίνωση, το εν λόγω θρησκευτικό όργανο ζητά οι αγιογραφίες να είναι καλυμμένες και πιο σκοτεινές «με τα κατάλληλα μέσα» κατά τη διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων

Στην ίδια ανακοίνωση, η Diyanet επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει κάποιο θρησκευτικό εμπόδιο» στο να είναι προσβάσιμο το “τζαμί” σε ώρες εκτός πρόσευχής, υπογραμμίζοντας ότι«η ύπαρξη των αγιογραφιών δεν αποτελεί κίνδυνο για την κανονικότητα των προσευχών που θα διεξαχθούν στην Αγιά Σοφιά».

 

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, το σχέδιο των Τούρκων είναι να τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα πρόκειται να τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται με σκοπό να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν την Τουρκία να αναθεωρήσει την στάση της με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να απαντά ότι «η Αγία Σοφιά είναι εσωτερικό θέμα της Τουρκίας» και «δεν μπορεί να παρεμβαίνει κανείς τρίτος». 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.