search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:01
MENU CLOSE

Η Τουρκία απορρίπτει την καταδίκη της ΕΕ για την Αγία Σοφία και προκαλεί: «Τζαμιά στην Ισπανία έγιναν εκκλησίες»

14.07.2020 14:40
«Ρουκέτες» Τσαβούσογλου σε ΗΠΑ-Γαλλία: Στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις - Μόνος τίμιος διαμεσολαβητής η Γερμανία - Media

 

Η Τουρκία απορρίπτει κατηγορηματικά την καταδίκη της ΕΕ για την απόφασή της να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 Όπως μεταδίδει το τουρκικό TRT, ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Εκφράζοντας την αντίδρασή του για την δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με την Αγία Σοφία, είπε τα παρακάτω:

«Εάν ο Μπορέλ έλεγε ‘Θα ήταν καλύτερα να μην άνοιγε’, θα το σεβόμουν. Αν έλεγε ‘Θα ήταν καλύτερα να παραμείνει ως μουσείο’, πάλι θα το σεβόμουν. Εμείς απορρίπτουμε την λέξη καταδίκη. Υπάρχουν μνημεία και στην Ισπανία που χτίστηκαν ως τζαμί και αργότερα μετατράπηκαν σε εκκλησία. Τώρα εμείς θα πρέπει να πούμε ‘Αυτά μετατρέψτε τα ξανά σε τζαμί, σας καταδικάζουμε’; Αυτό σημαίνει. Άλλωστε είναι ένα θέμα που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι έτοιμοι για… διάλογο με όλους για την Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα, ανέφερε τα εξής:

«Συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Άλλωστε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου μας της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε έναν διάλογο. Είμαστε όμως αντίθετοι με τις μονομερείς επιβολές και κυρώσεις, σε αυτά δεν υποκύπτουμε».

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του έπειτα από τις τελευταίες δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να παρεμβαίνει στο δικαίωμα της κυριαρχίας της Τουρκίας και ότι μόνο το τουρκικό κράτος έχει αρμοδιότητα για οποιοδήποτε σχεδιασμό της Αγίας Σοφίας, περιλαμβανομένης και της αλλαγής του καθεστώτος της.

Μπορέλ: Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο

“Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων, καθώς και όλα τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων που δημιουργούνται από τα νησιά”, τόνισε νωρίτερα ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Επίσης, κάλεσε τη γειτονική χώρα να μην παραβιάζει την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ στον εναέριο χώρο τους.

Ο ύπατος εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -αφού υπενθύμισε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018 και το ότι η ΕΕ, στις 15 Μαΐου 2020, καταδίκασε “την κλιμάκωση των τουρκικών παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων κατοικημένων περιοχών και χωρικών υδάτων, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου”- πρόσθεσε: “Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:01