search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:42
MENU CLOSE

Τσίπρας: Χαιρετίζει τη μυστική τριμερή, βάζει πλάτη υπό όρους για διάλογο με Τουρκία

15.07.2020 05:27
tsipras_2_1.jpg

Συναίνεση στα εθνικά θέματα, για ακόμη μία φορά επιδεικνύει ο Αλέξης Τσίπρας, εν προκειμένω αναφορικά με την μυστική τριμερή Γερμανίας – Ελλάδας – Τουρκίας (σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων) στο Βερολίνο που «κάρφωσε» χθες ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στην ανακοίνωσή του για την τριμερή ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά την χαιρετίζει, και ζητά ενημέρωση υποσχόμενος ότι ο «δεν θα δείξει τον λαϊκισμό της ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση» διότι «ο Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης».

Επίσης, δείχνει να αποδίδει το μυστικό πλαίσιο της συνάντησης στην δυσκολία του πρωθυπουργού να εμφανίζεται η κυβέρνηση ότι μετέχει σε διάλογο με την Τουρκία εν μέσω κορυφαίων προκλήσεων όταν στο εσωτερικό του κόμματός του  η «ακραία πτέρυγα» ζητούσε κυρώσεις.

«Δυο ημέρες μετά την προκλητική απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ενώ βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ πλειοδοτούσαν σε εθνολαϊκισμό και ακροδεξιές κορώνες, η κυβέρνηση πραγματοποιούσε μυστική τριμερή συνάντηση με την Τουρκία και τη Γερμανία» σημειώνεται στην ανακοίνωση. Και λίγο πιο κάτω, η αιχμή γίνεται πιο ξεκάθαρη: «Δεν γνωρίζουμε αν (σ.σ. ο πρωθυπουργός) κρύβεται επειδή φοβάται την ακραία πτέρυγά της. Πάντως να μην ανησυχεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδείξει τον λαϊκισμό της ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση. Ο Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης».

Από εκεί και πέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός καθεαυτό της τριμερούς, που κατά τις κυβερνητικές διαρροές τέθηκαν οι ελληνικές θέσεις για αποκλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, σχολιάζεται με θετικό τρόπο:

«Το γεγονός ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιτέλους, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, αντιλαμβάνονται τη σημασία της απειλής των κυρώσεων, της συμμετοχής στον ευρωτουρκικό διάλογο και των ανοιχτών διαύλων, σε αντίθεση με ό,τι έλεγε στο παρελθόν, είναι θετικό».

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει προκαταβολικά την συνάντηση, απορροφώντας έτσι και τους όποιους κραδασμούς ή  τις όποιες αρνητικές εντυπώσεις για το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε μέσω της απέναντι πλευράς σύροντας την κυβέρνηση σε επιβεβαίωση,  ζητά και επίσημη κυβερνητική ενημέρωση για το τι συζητήθηκε στην τριμερή «αντί να μας πληροφορεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ». 

Και κυρώσεις και διάλογος

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνάντηση που είχε με τον κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο πλαίσιο της χθεσινής του επίσκεψης στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι θεωρεί «θετικό ότι έστω και με μεγάλη καθυστέρηση η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιτέλους κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για αυτήν την επιθετικότητα». Υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις ήταν κάτι το οποίο διεκδίκησε και κατάφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ένα χρόνο πριν «και για την Κύπρο, για τις δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ» προσθέτοντας ότι «είναι η στιγμή οι εταίροι μας να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους. Γιατί εδώ δεν είναι ένα διμερές πρόβλημα αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Ο ελληνοτουρκικός διάλογος πρέπει να διεξαχθεί ξανά σε αυτή τη βάση και νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει ο μέγιστος δυνατός συντονισμός».

Και για το κυπριακό ο Αλέξης Τσίπρας εξήρε την επανέναρξη των συνομιλιών για την διερεύνηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για το κυπριακό, και πρόσθεσε πώς το σημείο που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ τις συνομιλίες, δηλαδή το πλαίσιο Γκουτέρες είναι η μόνη βάση για να ξαναξεκινήσει ο διάλογος.

Νεύμα «στήριξης» προς Κυριάκο … απέναντι στους ακραίους της ΝΔ

Με άλλα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας, προκρίνει μετ’ επιτάσεως τον διάλογο με την Τουρκία σε όλα τα μέτωπα (ελληνοτουρκικά, κυπριακό, μεταναστευτικό), μέσω ΕΕ όπου είναι δυνατό, και με βάση το Διεθνές Δίκαιο, προβάλλοντας το θέμα των κυρώσεων εν προκειμένω ως αντίβαρο, ώστε να οικοδομείται ένα επιχείρημα ότι ο διάλογος μπορεί να διενεργηθεί μέσα σε ένα διεκδικητικό πλαίσιο εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Εν ολίγοις ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει σήμα στήριξης στο διάλογο με τη γείτονα υπό τους όρους της διεκδικητικότητας και της επιβολής κυρώσεων.

Περαιτέρω, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα νεύμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως υπό αυτούς τους όρους θα βάλει πλάτη στα εθνικά, έναντι των εσωτερικών πιέσεων που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός από το κόμμα του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει τη στάση αυτή ως απόδειξη υπεύθυνης αντιπολίτευσης εκ μέρους του στα εθνικά, ωστόσο είναι σαφές ότι προκρίνει την εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη στο βαθμό που αυτή είναι συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοσε η δική του κυβέρνηση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:40