search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:25
MENU CLOSE

Χαρίτσης: Η ολιγωρία της κυβέρνησης στοιχίζει ακριβά και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

15.07.2020 10:33
Χαρίτσης: «Με τον Προϋπολογισμό 2021 η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια πολιτική που επιδεινώνει την κατάσταση της οικονομίας» - Media

 

«Η κατόπιν εορτής τριμερής μυστική συνάντηση, που αποκαλύφθηκε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, δείχνει ότι η Τουρκία μόνο απομονωμένη δεν είναι και ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5.

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επίσημη ενημέρωση προς την αντιπολίτευση «για το τι έχει διαμειφθεί στη μυστική αυτή συνάντηση» και πρόσθεσε: «Σε δύο μέρες έχουμε μια Σύνοδο Κορυφής, όπου περιμένουμε η κυβέρνηση να διεκδικήσει επιτέλους από την Ευρώπη όχι χλιαρές ανακοινώσεις αλλά μια αποφασιστική παρέμβαση».

Όπως τόνισε, ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε για πρώτη φορά στην Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο του 2019 να συμπεριληφθεί στο κείμενο της απόφασης η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία σε περίπτωση παραβίασης του διεθνούς δικαίου». Υπενθύμισε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε κατ’ επανάληψη από την κυβέρνηση να ζητήσει την ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως με αφορμή «το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, τις ανακοινώσεις για εξορύξεις νοτίως της Κρήτης, την κατάφωρη παραβίαση της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και την εργαλειοποίηση των προσφύγων στον Έβρο». Όμως, συμπλήρωσε, «αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε διπλωματικές ενέργειες για την επιβολή κυρώσεων, επέλεξε τη ρητορεία περί απομονωμένης Τουρκίας που βρίσκεται στο περιθώριο των εξελίξεων», με αποτέλεσμα «να βλέπουμε τώρα την αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας, με αποκορύφωνα τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «πάντα υποστηρίζαμε τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και τον διάλογο με ευρωτουρκικό χαρακτήρα, στον οποίο η Ελλάδα θα πρωταγωνιστεί», επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι δεν το έκανε. «Σε δύο συναντήσεις κορυφής με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης δεν έθεσε το ζήτημα της Αγια-Σοφιάς, κάτι που είχε κάνει ο Αλ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός», είπε.

Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας, ο κ. Χαρίτσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «παλινωδίες και αλλοπρόσαλλες λογικές» που «δημιουργούν προβλήματα και στην οικονομία και στην προστασία της δημόσιας υγείας». Σημείωσε, ειδικότερα, ότι η κυβέρνηση δεν διεκδίκησε να υπάρχει τεστ για τους επισκέπτες πριν την έλευσή τους στα ελληνικά αεροδρόμια, δεν εφάρμοσε σε όλες τις πύλες εισόδου τα ίδια, ενιαία επιδημιολογικά κριτήρια. Επιπλέον, είπε, «είδαμε διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ υπουργού και υφυπουργού Τουρισμού ως προς τις χώρες από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος και τα υγειονομικά πρωτόκολλα να αλλάζουν, προβλήματα που μας μεταφέρουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων».

Όπως υπογράμμισε, «δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και υποτίμηση του κινδύνου, καθώς ο κορονοϊός δεν έχει εξαλειφθεί, κάθε άλλο». Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση «να κατανοήσει την κρισιμότητα της κατάστασης και να ακολουθήσει τις εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που φαίνεται να έχουν πάει πίσω αυτό το διάστημα». «Δεν γίνεται πολιτικά ή άλλα κριτήρια να μπαίνουν μπροστά από τη δημόσια υγεία», κατέληξε ο εκπρόσωπο; Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:25