search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:38
MENU CLOSE

Πότε… έμαθε ο Δένδιας για τη μυστική «τριμερή του Βερολίνου»;

16.07.2020 07:05
dendias_2-1.jpg

 

Στα πρώτα βήματα της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειχνε να εμπιστεύεται περισσότερο την τότε διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, σε σύγκριση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Ο πρωθυπουργός έπαιρνε την Παπαδοπούλου σε όλα τα ταξίδια και τις διεθνείς επαφές του, ενώ σε αρκετά εξ αυτών δεν παρευρισκόταν στο τραπέζι των συνομιλιών ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Σε κάθε περίπτωση, η Παπαδοπούλου έχει πλέον τα ηνία της πρεσβείας μας στην Ουάσινγκτον, η εμπιστοσύνη στη σχέση Μητσοτάκη-Δένδια φαίνεται να έχει κατακτηθεί και ο υπουργός Εξωτερικών κρατά γερά το τιμόνι της ελληνικής διπλωματίας. Ή μήπως όχι; Οι πληροφορίες του matrix24 επιμένουν ότι ο Νίκος Δένδιας έμαθε… τελευταίος την πρωτοβουλία του Βερολίνου για την περίφημη «τριμερή» μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων, όπου από την πλευρά της Ελλάδας συμμετείχε η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή.

Μάλιστα, αν προσέξει κανείς τον τρόπο με τον οποίο ο Δένδιας απάντησε στην σχετική ερώτηση κατά την  συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, θα διαπιστώσει ότι ο ίδιος το έμαθε τελευταίος και δεν τού άρεσε καθόλου αυτό. Ερωτηθείς, λοιπόν, αν «διεξάγεται παράλληλα και κάποιος παρασκηνιακός διάλογος», ο Δένδιας επισήμανε αρχικά ότι «σωστός αποδέκτης της ερώτησης θα ήταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και όχι ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών».

Με τον τρόπο αυτό, ο Δένδιας «κάρφωσε» τον Τσαβούσογλου επειδή κι εκείνος με τη σειρά του είχε… «καρφώσει» την μυστική συνάντηση – που δεν έμεινε μυστική. Όμως, η δυσφορία Δένδια κρύβεται στην επόμενη φράση του: «Είναι αυτονόητο, νομίζω υπήρξε σχετική ανακοίνωση, η ανακοίνωση των διπλωματικών πηγών ή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου επ’ αυτού», πρόσθεσε, δείχνοντας την… μη εμπλοκή του στην συγκεκριμένη υπόθεση.

«Βεβαίως η γερμανική Προεδρία έχει τη δυνατότητα να ζητά οποιεσδήποτε διευκρινίσεις από οποιοδήποτε κράτος – μέλος. Και βεβαίως υπάρχουν και είναι ευκταίο να υπάρχουν επαφές υπηρεσιακών παραγόντων. Μέχρι εκεί όμως. Εάν η Τουρκία θέλει αυτό να το εμφανίσει ως διάλογο για να μπορέσει να αποτινάξει από πάνω της την πιθανότητα των κυρώσεων, νομίζω ότι θα πρέπει να προσπαθήσει λίγο παραπάνω», κατέληξε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, που αφενός έδειξε να μην γνώριζε και να μην έχει εμπλοκή στην τριμερή του Βερολίνου, αφετέρου την υποβάθμισε ως «επαφή υπηρεσιακών παραγόντων». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:38