search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:47
MENU CLOSE

Νότιο Αιγαίο: Δεκάδες οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας στα νησιά

16.07.2020 09:20
Νότιο Αιγαίο: Δεκάδες οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας στα νησιά  - Media

 

Σημαντική είναι η συμβολή των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν από τις αστυνομικές Διευθύνσεις στο νότιο Αιγαίο, καθώς τους λιγοστούς μήνες λειτουργίας τους έχουν διαχειριστεί δεκάδες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, και οι υπαίτιοι για αρκετές από αυτές έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη.

Το διάστημα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη καμπάνια με τίτλο «Έχεις φωνή. Είμαστε δίπλα σου», που έχει ως στόχο την ενημέρωση για την προστασία των παιδιών!

Τα «Γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας» ξεκίνησαν τη λειτουργία τους μόλις το Νοέμβριο του 2019 με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιστατικών βίας εντός της οικογένειας, περιστατικά που δυστυχώς χρόνο με το χρόνο αυξάνονται.

Στο Νότιο Αιγαίο, δημιουργήθηκαν τέσσερα τέτοια τμήματα, ένα σε κάθε αστυνομική διεύθυνση (Α΄και Β΄Δωδεκανήσου και Κυκλάδων) καθώς και στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου.

Το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, ένα «έγκλημα» που αγγίζει την καθημερινότητα των πολιτών και κυρίως των ευάλωτων ανθρώπων, για αυτό και σκοπός της ΕΛ.ΑΣ. και του αρμόδιου υπουργείου είναι με τις νέες αυτές Υπηρεσίες να δοθεί φωνή στα θύματα και να σπάσει ο κύκλος της σιωπής και των στερεοτύπων. Εξάλλου, η βία κάθε μορφής είναι έγκλημα και η Ελληνική Αστυνομία υποστηρίζει τα θύματα και επιβάλλει το νόμο.

Με τη λειτουργία των γραφείων αυτών, οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας τυγχάνουν εξειδικευμένης υποστήριξης από προσωπικό το οποίο είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο για τη διαχείριση αυτών των περιστατικών σε επίπεδο Νομού και Περιφέρειας. Δηλαδή εκτός του ότι συντονίζονται οι ενέργειες των αστυνομικών τμημάτων ώστε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση όλων των περιστατικών, έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν, στήριξη, βοήθεια, πληροφορίες καθοδήγησης σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας αλλά και να δέχονται καταγγελίες.

Παράλληλα, καθώς αντίστοιχες υπηρεσίες λειτουργούν σε όλη τη χώρα (συνολικά είναι 73), είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένα συνεκτικό δίκτυο στην Ελληνική Αστυνομία, το οποίο και αποτελεί μια οργανωτική δομή για τη συντονισμένη αντιμετώπιση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας.

Περιστατικά και καταγγελίες

Μπορεί τα συγκεκριμένα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας να μην είναι ευρέως – ακόμη- γνωστά, ωστόσο το διάστημα της λειτουργίας τους έχουν αντιμετωπίσει δεκάδες περιστατικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο στην περιοχή μας, έχουν διαχειριστεί περισσότερες από 130 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας από την αρχή του τρέχοντος έτους, και ήδη για 38 από αυτές έχουν σχηματιστεί δικογραφίες με τις οποίες οι υπεύθυνοι συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη!

Ο αριθμός αυτός είναι ενδεικτικός της κατάστασης που επικρατεί , ενώ σε αυτόν δεν συμπεριλαμβάνονται τα τηλεφωνήματα που έχουν γίνει στα συγκεκριμένα Γραφεία, από άτομα που έχουν υποστεί κάποιας μορφής βία μέσα στην οικογένειά τους και ζήτησαν πληροφορίες για τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:47