search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:47
MENU CLOSE

Χαρίτσης: Οι παλινωδίες της κυβέρνησης πλήττουν τη δημόσια υγεία και την οικονομία

16.07.2020 10:19
Χαρίτσης: Το τοπίο στα ελληνοτουρκικά διαμορφώνεται όλο και πιο επικίνδυνο - Media

 

«Οι εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας είναι ανησυχητικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 98,9» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για παλινωδίες στην αντιμετώπισή της, που πλήττουν και τη δημόσια υγεία και την οικονομία της χώρας.

Ο Α. Χαρίτσης σχολίασε ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνονται συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό, στις οποίες δεν συμμετέχουν εκπρόσωποι της επιτροπής επιστημόνων, αλλά ούτε και οι αρμόδιοι υπουργοί Υγείας και Τουρισμού, όταν πρόκειται για ζήτημα που αφορά κατεξοχήν τη δημόσια υγεία και ο κλάδος του τουρισμού είναι αυτήν τη στιγμή ο πιο κρίσιμος για την ελληνική οικονομία».

Όπως ανέφερε, όταν ελήφθη η απόφαση για το lockdown στην Ελλάδα «υπήρξε ευρεία συναίνεση, από όλη την αντιπολίτευση, γεγονός που συνετέλεσε στο να υπάρξει συμμόρφωση σε μέτρα δύσκολα και περιοριστικά από το σύνολο της κοινωνίας».

Ωστόσο, σημείωσε, «το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας απαιτεί σχεδιασμό και σοβαρότητα από την πλευρά της κυβέρνησης, κάτι που δυστυχώς δεν βλέπουμε».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αυτό που απασχολεί αυτήν τη στιγμή το σύνολο της κοινωνίας είναι η οικονομία και πως η ανησυχία γίνεται εντονότερη απέναντι σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας. Επισήαμνε ότι έπρεπε να υπάρξει πίεση προς την Ευρώπη για τη διενέργεια τεστ στις χώρες προέλευσης των τουριστών πριν την έλευσή τους στα ελληνικά αεροδρόμια, κάτι το οποίο δεν έγινε. «Η προστασία της δημόσιας υγείας αφορά και την οικονομία και δεν τίθεται το δίλημμα για την προστασία ενός εκ των δύο», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εξαρχής να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας και πρόσθεσε πως αντί αυτού «έχουμε παράπονα από επιχειρηματίες στον τομέα του τουρισμού για τα πρωτόκολλα των τουριστικών επιχειρήσεων, τα οποία αλλάζουν μέρα με τη μέρα».

Ο Α. Χαρίτσης μίλησε για «αντιφατικά μηνύματα του υπουργού και του υφυπουργού Τουρισμού» και «παλινωδίες» της κυβέρνησης στο άνοιγμα του τουρισμού, που «δημιουργούν ανησυχία», την ώρα που «οι εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων και των ειδικών έχουν μείνει πίσω και προτάσσονται άλλα κριτήρια από την κυβέρνηση».

«Εμείς προτείναμε να υπάρξουν ενιαία επιδημιολογικά μέτρα σε όλες τις πύλες εισόδου και όχι αποσπασματικές κινήσεις που πλήττουν και την εικόνα της χώρας», υποστήριξε.

Σχετικά με την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σχολίασε ότι «δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία», καθώς «η Τουρκία κλιμακώνει εδώ και καιρό την επιθετικότητά της με μια σειρά από ενέργειες, όπως το τουρκολιβυκό σύμφωνο, η εργαλειοποίηση του προσφυγικού στον Έβρο, η αύξηση των παραβιάσεων και οι απειλές για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, που κατέληξαν στην προκλητική απόφαση για μετατροπή της Αγιά-Σοφιάς σε τζαμί».

Επέκρινε, δε, την κυβέρνηση που, όπως είπε, ισχυριζόταν το προηγούμενο διάστημα ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος προχωρούσε σε όλες αυτές τις κινήσεις.

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει εδώ και μήνες από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ενεργοποίηση της δυνατότητας επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία, κάτι που είχε πετύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ζήτημα πρέπει να τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η επιστροφή στην ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, δεν μπορεί να είναι απλά ο δεδομένος σύμμαχος. Να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες αφού οι εξελίξεις στην περιοχή μας είναι άκρως ανησυχητικές», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:41