search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:39
MENU CLOSE

Οι ΗΠΑ παραγγέλνουν τα προηγμένα F-15EX, αλλά… η Ρωσία χαμογελάει (Photos)

16.07.2020 14:30
Οι ΗΠΑ παραγγέλνουν τα προηγμένα F-15EX, αλλά... η Ρωσία χαμογελάει (Photos) - Media
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) έχει πλέον και επίσημα αναθέσει στη Boeing το πρώτο συμβόλαιο για την παραγωγή του μαχητικού F-15EX. Το συγκεκριμένο συμβόλαιο με την κατασκευάστρια εταιρεία Boeing φτάνει περίπου τα $1,2 δις και περιλαμβάνει οκτώ F-15EX, τα πρώτα δύο εκ των οποίων θα είναι έτοιμα το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
 
Τα δύο αεροσκάφη θα σταλούν αρχικά στην αεροπορική βάση Eglin για δοκιμές. Το σύνολο των οκτώ F-15EX θα παραδοθεί έως το Οικονομικό Έτος 2023. Αρκετοί όμως είναι εκείνοι που εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με το πως οι S-400 θα καταρρίψουν τα μαχητικά αυτά σε σύγκριση με τα stealth F-35.
 
Η απόφαση για την απόκτηση των αναβαθμισμένων F-15 εις βάρος περισσότερων F-35, δυσαρέστησε αρκετούς Αμερικανούς αξιωματούχους και αναλυτές, οι οποίοι εξηγούν πως τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα τους μπορούν να «θερίσουν» τα F-15EX έναντι των stealth μαχητικών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς.
 
Γιατί F-15EX αντί για F-35;
Σε πρώτη φάση οι αναλυτές προχώρησαν σε μια σύγκριση ανάμεσα στο F-15EX και στο F-35, για να αναδείξουν τις δυνατότητές τους έναντι των «εχθρικών» ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.
 
Το F-35 διαθέτει σαφώς πιο stealth ιδιότητες και χαρακτηριστικά, ενώ το F-15EX είναι ικανό να πετάξει σε μεγαλύτερο ύψος, σε μεγαλύτερη εμβέλεια και μπορεί να φέρει περισσότερα οπλικά συστήματα.
 
Ωστόσο, ένα πυραυλικό σύστημα S-400 θα μπορούσε να εντοπίσει ένα F-35 στα 20 μίλια, ενώ ένα F-15EX στα 200 μίλια, κάτι που αρκετοί είχαν επισημάνει σε μεγάλο βαθμό, στην προσπάθειά τους να μην προχωρήσει η σύμβαση για τα F-15EX.
 
Όσοι, από την άλλη ήταν κατά των F-35, ανέφεραν ότι το F-15EX μπορεί να μεταφέρει 29.500 λίβρες (περίπου 13 τόνοι) πυρομαχικών μέχρι τα 60.000 πόδια και σε 1.100 μίλια απόσταση με μέγιστη ταχύτητα Mach 2,5. Αντιθέτως, το μαχητικό αεροσκάφος F-35 μπορεί να μεταφέρει 22.000 λίβρες (10 τόνοι) πυρομαχικών μέχρι τα 50.000 πόδια και σε απόσταση 670 μιλίων με μέγιστη ταχύτητα Mach 1,6.
 
Οι S-400 «προτιμούν» τα F-15EX
Παρά το γεγονός ότι το F-15EX διαθέτει καλύτερους αισθητήρες και αεροηλεκτρονικά συστήματα σε σύγκριση με τα παλαιότερα μοντέλα και εκδόσεις των μαχητικών F-15, εξακολουθεί να υστερεί σε stealth χαρακτηριστικά που διαθέτει το F-35, με αποτέλεσμα να αποτελεί πρόβλημα για την ικανότητά του να «επιβιώνει» (survivability) σε περιβάλλοντα όπου επιχειρούν τα ρωσικά S-400 ή στο μέλλον τα S-500.
 
Αυτό ακριβώς επεσήμανε και ο Πτέραρχος ε.α David Deptula, ο οποίος θεωρεί ότι το αναβαθμισμένο F-15EX θα είναι πιο «εύκολος στόχος» για τα σύγχρονα ρωσικά και κινεζικά αντιαεροπορικά συστήματα σε αντίθεση με τα F-35. Επίσης, ασκεί κριτική σε αυτούς που θεωρούν ότι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός παλαιότερων αεροσκαφών είναι αρκετά και ικανά για να διατηρήσουν την αμερικανική στρατηγική υπεροχή.
 
Άλλος Αμερικανός αναλυτής προσθέτει ότι ενώ η USAF παραμένει ανένδοτη στο ότι η αγορά των F-15EX δεν θα προκαλέσει χρονοτριβή και καθυστερήσεις στην κατασκευή περίπου 1.763 μαχητικών αεροσκαφών F-35, ο προϋπολογισμός της δείχνει το αντίθετο.
 
Το «ρίσκο» για τις επόμενες γενιές
Για την ακρίβεια, το σχέδιο προϋπολογισμού που υπεβλήθη για το δημοσιονομικό έτος του 2020, δείχνει ότι η USAF θα αποκτήσει περίπου είκοσι τέσσερα λιγότερα stealth μαχητικά F-35 για τα επόμενα πέντε χρόνια σε σχέση με τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους.
 
Όμως από ότι φαίνεται, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Πτέραρχος Galfein παραμένει ψύχραιμος και ήρεμος για την κατάληξη της υπόθεσης, αφού είχε δηλώσει ότι η αγορά των F-15EX δεν θα «επηρεάσει την προγραμματισμένη απόκτηση περισσότερων F-35, καθώς τα δύο μαχητικά αεροσκάφη θα συνεργάζονται και θα συμπληρώνουν το ένα το άλλο».
 
Καταληκτικά, η αγορά των F-15EX αντί για περισσότερα F-35, δημιουργεί προβλήματα για το πως τα μη stealth μαχητικά θα αντιμετωπίσουν τα προηγμένα ρωσικά συστήματα S-400 ή και S-500, κάτι που κάθε άλλο παρά «βολεύει» την Μόσχα.
 
Πηγή: onalert.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:38