search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:05
MENU CLOSE

Θρίλερ: Η Ρωσία κατηγορείται ότι προσπάθησε να κλέψει μυστικά του εμβολίου για τον κορωνοϊό

16.07.2020 17:27
Θρίλερ: Η Ρωσία κατηγορείται ότι προσπάθησε να κλέψει μυστικά του εμβολίου για τον κορωνοϊό - Media
 
ΗΠΑ, Καναδάς και Βρετανία υποστηρίζουν ότι Ρώσοι χάκερ προσπαθούν να κλέψουν τις μελέτες του εμβολίου για τον κορονοϊό, ανοίγοντας ένα νέο, επικίνδυνο μέτωπο στον κυβερνοπόλεμο μεταξύ Μόσχας και Δύσης.
 
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, η APT29, μία ομάδα χάκερ γνωστή ως Cozy Bear, η οποία συνδέεται με τις Ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, εκμεταλλεύεται το χάος που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού και έχει βάλει στο στόχαστρό της Οργανισμούς Υγείας, προσπαθώντας να υποκλέψει πληροφορίες για τα εμβόλια.
 
Στόχοι των Ρώσων χάκερ είναι Βρετανικοί, Καναδικοί και Αμερικανικοί οργανισμοί που κάνουν έρευνα για την ανάπτυξη εμβολίων εναντίον του Covid-19. Για να αποκτήσουν πρόσβαση στο υλικό των ερευνών, χρησιμοποιούν κακόβουλο λογισμικό και ηλεκτρονικό «ψάρεμα» (spear-phishing).
 
Kαταδίκη
«Καταδικάζουμε αυτές τις απαίσιες επιθέσεις εναντίον εκείνων που εργάζονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού» δήλωσε ο Πόλ Τσίτσεστερ, επικεφαλής του Βρετανικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας.
 
Η Cozy Bear είναι μία από τις πιο γνωστές και πετυχημένες ομάδες χάκερ της Ρωσίας, οι οποίες συνδέονται με την κυβέρνηση της χώρας – κι έχει κατηγορηθεί για τη συμμετοχή της στο χακάρισμα της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής των ΗΠΑ το 2016, μαζί με την ομάδα Fancy Bear.
 
«Η APT29 έχει μακρά ιστορία επιθέσεων εναντίων κυβερνητικών, διπλωματικών, υγειονομικών και ενεργειακών οργανισμών και γι′ αυτό καλούμε όλους να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους αυτή την απειλή και να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε η Αν Νιούμπεργκ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
 
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της Βρετανικής και της Καναδικής κυβέρνησης, η Cozy Bear είναι σχεδόν σίγουρα μέλος των Ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.
 
Ρωσία: Δεν έχουμε καμία σχέση
Πάντως, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες του Λονδίνου, λέγοντας ότι «δεν διαθέτουμε πληροφορίες, για το ποιος μπόρεσε να πραγματοποιήσει κυβερνοπεπιθέσεις σε φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα στην Βρετανία. Μπορούμε να πούμε ένα πράγμα, ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις απόπειρες. Δεν θα αποδεχθούμε τέτοιου είδους κατηγορίες, όπως ακριβώς και τις αβάσιμες κατηγορίες περί παρέμβασης στις εκλογές του 2019» δήλωσε ο Πεσκόφ.
 
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) Λεονίντ Σλούτσκι αναφερόμενος στα περί παρέμβασης της Ρωσίας στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας το 2019, δήλωσε ότι «η βρετανική ηγεσία διαπράττει και πάλι τα ίδια αντιρωσικά λάθη και δεν υπονομεύει απλώς περαιτέρω τους δεσμούς της με την Μόσχα αλλά και το ίδιο της το κύρος».
 
Πληροφορίες: HuffPost
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:03