search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:54
MENU CLOSE

Όλα εδώ… πληρώνονται!

31.08.2012 12:30
Όλα εδώ... πληρώνονται! - Media

Μετά και τη δημόσια μεταμέλειά του στο πλάι της Άνγκελα Μέρκελ στο Βερο­λίνο, όπου ο Αντώνης Σαμαράς είπε απολογούμενος τη φοβερή φράση «ουδείς αναμάρτητος», διαγράφο­ντας με αυτόν τον τρόπο την «αντιμνημονιακή» ρητορική που είχε ακο­λουθήσει τα προηγούμενα χρόνια και όλα τα οικονομικά προγράμματα που είχε παρουσιάσει στο… Ζάππειο, τώ­ρα πλησιάζει η μεγάλη ώρα.

Μετά και τη δημόσια μεταμέλειά του στο πλάι της Άνγκελα Μέρκελ στο Βερο­λίνο, όπου ο Αντώνης Σαμαράς είπε απολογούμενος τη φοβερή φράση «ουδείς αναμάρτητος», διαγράφο­ντας με αυτόν τον τρόπο την «αντιμνημονιακή» ρητορική που είχε ακο­λουθήσει τα προηγούμενα χρόνια και όλα τα οικονομικά προγράμματα που είχε παρουσιάσει στο… Ζάππειο, τώ­ρα πλησιάζει η μεγάλη ώρα.

Δηλαδή έρχεται η στιγμή που ο πρωθυπουργός θα βρεθεί απέναντι στους πολίτες και θα τους ζητήσει νέ­ες αιματηρές περικοπές στο όνομα της επιμήκυνσης της εφαρμογής του Μνημονίου και μιας γενικόλογης… «ανάπτυξης».

Ο Σαμαράς κατάφερε να παρου­σιάσει στους εταίρους μας, και ιδιαί­τερα στη Γερμανίδα καγκελάριο, την εικόνα του καλού παιδιού που είναι πρόθυμο και υπάκουο στις έξωθεν εντολές. Ήταν τόσο καλός, ώστε η Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε να του το ανταποδώσει με μερικές δηλώσεις καλών προθέσεων, οι οποίες όμως στο «διά ταύτα» ήταν κενό γράμμα, αφού για την επιμήκυνση τον παρέ­πεμψε στην τρόικα.

Έτσι, τις επόμενες ημέρες ο πρω­θυπουργός θα κληθεί να αντιμετωπί­σει μια σειρά προβλήματα, που έχουν όλα την αφετηρία τους στο νέο πακέ­το μέτρων, το οποίο μέρα με την ημέ­ρα όλο και αυξάνεται, τη στιγμή που εξαντλούνται τα όρια και οι αντοχές του ελληνικού λαού.

Νέος μονόλογος

Ο μεγάλος γρίφος τον οποίο καλεί­ται να λύσει τα επόμενα εικοσιτετρά­ωρα ο πρωθυπουργός είναι το πώς θα αιτιολογήσει στους Έλληνες γιατί θα πρέπει ακόμη μια φορά να περι­κοπούν οι μισθοί και οι συντάξεις και γιατί θα πρέπει να πληρώσουν ακόμη περισσότερους φόρους, χωρίς πα­ράλληλα να μπορεί να τους διαβεβαι­ώσει ότι ο εφιάλτης που ζουν πλησιά­ζει, έστω, στο τέλος του.

Οι πληροφορίες θέ­λουν τον Σαμαρά να σκέπτεται να ακο­λουθήσει το μοντελάκι των προκατό­χων του και να απευθύ­νει διάγγελμα– κοινώς… μονόλογο – προς τον ελληνι­κό λαό, εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία του ταξιδιού και την –  με το… αζημίωτο φυσικά – απεριόριστη στήριξη των  μεγαλοεκδοτών.

Πάντως, τα πράγ­ματα δεν είναι πολύ απλά. Μπορεί στα χαρτιά ο σχεδιασμός να «βγαίνει», αλλά τα μηνύματα που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου από βουλευτές και κομματικά στελέχη είναι δραματι­κά. Όσοι γύρισαν από την επαρχία μετέφεραν με τα πιο μελανά χρώματα την κατά­σταση που επικρατεί, καθώς και την απελπισία στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος, αφού οι περισσότεροι είτε δεν έχουν να πληρώσουν τα απανω­τά χαράτσια είτε δεν αντέχουν άλλες μειώσεις.

Πώς λοιπόν θα μπορέσει ο Αντ. Σα­μαράς να απευθυνθεί στους Έλληνες και να τους ζητήσει νέες θυσίες; Πώς θα τους ζητήσει να στηρίξουν την πο­λιτική του όταν όλοι θυμούνται τι έλε­γε πριν από έναν χρόνο;

Όμως, έτσι είναι η ζωή: σκληρή. «Ουδείς αναμάρτητος» μεν, αλλά… όλα εδώ πληρώνονται!

«Φύγετε τώρα!»

Όμως τα προβλήματα του πρωθυ­πουργού δεν τελειώνουν εκεί. Αρκε­τοί από τους βουλευτές της Ν.Δ. εμ­φανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμέ­νοι με τις κοινωνικές συνέπειες από την εφαρμογή του νέου πακέτου μέ­τρων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα είναι ανοικτά γι’ αυτούς. Θεωρούν δε βέβαιο ότι από το φθινόπωρο και με­τά θα υπάρξει τέτοια κοινωνική έκρη­ξη, η οποία δεν θα μπορεί να ελεγ­χθεί.

Ο προβληματισμός των στελεχών της Ν.Δ. γίνεται θηλιά γύρω από τον λαιμό των συνεργατών του Σαμαρά, αφού θυμούνται πολύ καλά ότι και η προηγούμενη κρίση στη Ν.Δ., με τη διαγραφή 20 βουλευτών, κάπως έτσι είχε αρχίσει και κατέληξε στη δημι­ουργία των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του κόμματος του Πάνου Καμμένου. Έτσι αποφάσισαν να κρατήσουν σκλη­ρή γραμμή, ξεκαθαρίζοντας ότι όποι­ος διαφωνεί δεν έχει θέση στη Ν.Δ. και θα πρέπει να φύγει πριν από την ψήφιση του πακέτου στη Βουλή.

Η λογική τους στηρίζεται στο ότι οι ψήφοι είναι οριακές και γι’ αυτό δεν πρέπει να φτάσουν στο «παρά πέντε» για να υπάρ­ξει μια διαγραφή ή αποχώρηση. Φυσικά υπάρχουν και οι εκ­φραστές της σκληρής γραμμής – Κ. Χατζη­δάκης,   Κ. Αρβανιτόπουλος, Κ. Μουσουρούλης, Ν. Δένδιας– που λένε ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, διότι κάθε μέρα που περνάει κά­νει τα πράγματα χει­ρότερα.

Κοντρίτσες

Και μέσα στην κυ­βέρνηση, πάντως, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Οι περικοπές στα ειδικά μισθο­λόγια έφεραν αντιδρά­σεις και ενστάσεις κι έτσι το θέμα με­τατέθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτοί άλλωστε κρατούν και το μαχαίρι και το πεπόνι, άσχετα από το εάν κά­ποιοι δεν θέλουν να το… πιάσουν στα χέρια τους.

Ο λόγος φυσικά για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος τα τελευταία ει­κοσιτετράωρα τάχθηκε με δηλώσεις του κατά των οριζόντιων περικοπών και επιτέθηκε προσωπικά στον Σαμα­ρά. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλησε να δώσει συνέχεια, αφού οι συνεργά­τες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε δεινή θέση και γι’ αυτό προσπαθεί να διαφοροποιηθεί.

«Η συγκυρία δεν ευνοεί καθόλου τον Βενιζέλο» έλεγαν στελέχη της Ν.Δ. «Από τη μια πλευρά ο Σαμαράς πήγε καλά στο ταξίδι του στο εξωτε­ρικό και έκανε ένα βήμα αποκατά­στασης του κακού κλίματος και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ διεισδύει όλο και περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ, αφού συ­σπειρώνει το αντιμνημονιακό κομμά­τι. Ταυτόχρονα υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα με τα στελέχη του, αφού ο κάθε ένας έχει και διαφορετική άποψη».

Από κάποιους συνεργάτες του πρω­θυπουργού πάντως πέρασε και η ιδέα ο Ευάγγελος Βενιζέλος να θέλει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση κά­νοντας μια απέλπιδα προσπάθεια να συσπειρώσει το παλαιό ΠΑΣΟΚ. Δεν βλέπουν όμως ότι αυτή την εποχή θα μπορούσε ο Βενιζέλος να αναλάβει τέτοιο ρίσκο. Έτσι, στο σαμαραίικο επικρατούν μάλλον… ψυχραιμότερες σκέψεις…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:54