search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:35
MENU CLOSE

Κορωνοϊός-Κούβα: Ενώ η Λ. Αμερική μετρά χιλιάδες κρούσματα, η Αβάνα τα… μηδένισε

20.07.2020 08:35
Κορωνοϊός-Κούβα: Ενώ η Λ. Αμερική μετρά χιλιάδες κρούσματα, η Αβάνα τα... μηδένισε - Media

 

Μια ακόμα σπουδαία επιτυχία σημειώνει ο κουβανικός λαός στη μάχη κατά της πανδημίας, καθώς την Κυριακή μετά από 130 μέρες αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στο νησί, οι αρχές ανακοίνωσαν πως δεν υπάρχει κανένα περιστατικό εγχώριας μετάδοσης.

Η χώρα στο μεγαλύτερο μέρος της προχωρά στο τρίτο στάδιο επανεκκίνησης της καθημερινότητας, που σημαίνει επιστροφή των περισσότερων δραστηριοτήτων, με τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας. Τα περισσότερα μέρη έχουν να δουν κρούσμα εδώ και πάνω από ένα μήνα, ενώ η συγκριτικά πιο πληττόμενη πρωτεύουσα Αβάνα παραμένει στην πρώτη φάση, κατά την οποία επιτρέπεται η μετακίνηση με τα δημόσια και ιδιωτικά μέσα μεταφοράς, το μπάνιο στις παραλίες, η επίσκεψη σε κέντρα αναψυχής, ενώ οι κάτοικοι επίσης μπορούν να γευματίσοουν και να πιουν ένα ποτό έξω.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος Φρανσίσκο Ντουράν, στη σημερινή του ενημέρωση εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, έβγαλε συμβολικά τη μάσκα του για να ανακοινώσει τα ευχάριστα νέα, όπως είχε κάνει και το Σάββατο, όταν ανακοίνωσε μόλις ένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης στην Αβάνα. “Σας λέω πάντα να μείνετε ασφαλείς στο σπίτι, αλλά ξέρω ότι πολλοί θα πάτε στην παραλία σήμερα”, είπε χαμογελαστός ο Ντουράν, υπενθυμίζοντας μετά την αναγκαιότητα τήρησης των αποστάσεων.

Η επιτυχία αντιμετώπισης της πανδημίας σε αυτή τη φάση, χωρίς φυσικά να σημάνει κανέναν εφησυχασμό, οφείλεται στο υψηλού επιπέδου δωρεάν σύστημα υγείας της χώρας, τους ελέγχους πόρτα – πόρτα για τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων, την απομόνωση των ασθενών και την διεξοδική ιχνηλάτηση και όπου χρειαζόταν απομόνωση των επαφών τους.

Επιπλέον, η μετάβαση από την καραντίνα υπήρξε προσεκτική και σταδιακή, με τις διάφορες επιχειρήσεις να ξεκινούν από 60% χωρητικότητα και να αυξάνουν σταδιακά το ποσοστό ως την τρίτη φάση. Η μετακίνηση από επαρχία σε επαρχία επιτρέπεται στην φάση δύο, ενώ το άνοιγμα σχολείων στην επόμενη.

Επιπλέον, η Κούβα έχει ανοίξει μια σειρά απομονωμένων θερέτρων για προσεκτική επανεκκίνηση του διεθνούς τουρισμού, ανοίγοντας στην τρίτη φάση τις διεθνείς αφίξεις ανάλογα με το επιδημιολογικό προφίλ κάθε χώρας. Ως τώρα έχουν καταγραφεί 2446 κρούσματα και 87 νεκροί.

Πηγή katiousa.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:35