search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:57
MENU CLOSE

Το «δεξί χέρι» του Ερντογάν προειδοποιεί: Δεν θέλουμε πόλεμο με Αίγυπτο και Γαλλία αλλά…

20.07.2020 17:14
Το «δεξί χέρι» του Ερντογάν προειδοποιεί: Δεν θέλουμε πόλεμο με Αίγυπτο και Γαλλία αλλά… - Media

 

Ο Τούρκος προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα του δεν πιέζει για κλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη, αλλά την ίδια στιγμή, θα «συνεχίσει να υποστηρίζει το δικαίωμα της νόμιμης κυβέρνησης στην Τρίπολη να υπερασπιστεί τον εαυτό της».

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη στο τουρκικό κανάλι NTV, ο Τούρκος προεδρικός εκπρόσωπος ανέφερε: Δεν υποστηρίζουμε την κλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη. Επιπλέον, πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν έχει κάποιο σχέδιο, πρόθεση, ή σκέψη, να έρθει αντιμέτωπη με κάποια ξένη χώρα στο έδαφος της Λιβύης. Τέλος, ανέφερε πως η εθνική κυβέρνηση της Λιβύης έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Η Τουρκία σίγουρα θα συνεχίσει να παρέχει την υποστήριξή της στην κυβέρνηση Σάρατζ.

Σχετικά με τον βομβαρδισμό της Βάσης Πολεμικής Αεροπορίας  Αλ Ουατίγια, ο Τούρκος εκπρόσωπος δήλωσε: Οι προθέσεις εκείνων που είπαν να σταματήσουν την κατάπαυση του πυρός και να επιτύχουν ειρήνη στη Λιβύη ήταν σαφείς όταν βομβάρδισαν το αεροδρόμιο Αλ Ουατίγια φωνάζοντας: Ότι ο έλεγχος της Λιβύης πρέπει να είναι στα χέρια μας, την ώρα που συγκέντρωναν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στη Σύρτη και την Τζάφρα.

Επιπλέον, ο Ιμπραήμ Καλίν, τόνισε ότι η Τουρκία και η Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας δεσμεύονται από συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2019, στο πλαίσιο της οποίας η Τουρκία της παρέχει την υποστήριξη της.

Ο Τούρκος εκπρόσωπος κατηγόρησε τον «επαναστάτη» στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ότι βρίσκεται πίσω από την παραβίαση όλων των συμφωνιών, μεταξύ αυτών της Συμφωνίας Shikrat, κατηγορώντας επίσης χώρες όπως η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, και τη Γαλλία ότι τον υποστηρίζουν.

Ο Καλίν κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εξετάσουν την κατάσταση γύρω από το επίμαχο ζήτημα του άξονα Σύρτης-Αλ- Τζάφρα μέσα στα πλαίσια της γενικής κατάστασης στη Λιβύη.

Επιπλέον, ανέφερε πάνω σε αυτό: «Οι δυνάμεις του Χάφταρ συνεχίζουν εδώ και αρκετό καιρό να στέλνουν ενισχύσεις στη στρατιωτική βάση στην Αλ Τζάφρα, κατά παράβαση της συμφωνίας Skhirat».

Τέλος, πρόσθεσε πως αναλογιζόμενη η Τουρκία τη γενική κατάσταση στη Λιβύη, γίνεται σαφές από την πλευρά της Τουρκίας πως δεν έχει καμία πρόθεση να αντιμετωπίσει στρατιωτικά την Αίγυπτο, τη Γαλλία, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα αλλά δεν θα παραιτηθεί των διεκδικήσεων της.

Πηγή: onalert.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:57