search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:34
MENU CLOSE

Σύνοδος Κορυφής: Τι προβλέπει η νέα πρόταση Μισέλ

20.07.2020 17:22

 

Μετά την παρουσίαση της νέας πρότασης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ξεκίνησε η ολομέλεια σε μία προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ. Σύμφωνα με την νέα συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ, από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 390 είναι επιχορηγήσεις και τα 360 είναι δάνεια.

Εισερχόμενος στο Συμβούλιο ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι είναι εφικτή μία συμφωνία. “Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά κι αυτή η πρόταση είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς όλων των ηγετών και των ομάδων τους. Ξέρω ότι τα τελευταία βήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία είναι πιθανή”, σημείωσε.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, νωρίτερα, κατατέθηκε η νέα πρόταση του του Σαρλ Μισέλ σε μία προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση με στόχο τη συμφωνία.

Οι επικεφαλής των 27 κρατών-μελών μετά από τέσσερις ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων, επιστρέφουν στο τραπέζι, με το βλέμμα στραμμένο στη συμφωνία, καθώς δεν έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές, οι οποίες σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και ειδικότερα με το ποσό των χρηματοδοτήσεων.

Χθες, μετά από ολονύχτιo παζάρι, η συνεδρίαση διακόπηκε τα ξημερώματα, ενώ σήμερα οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ κάθονται και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αρκετές ώρες καθυστέρηση.

Τι προβλέπει η νέα πρόταση

Σύμφωνα με την τελευταία συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλε αργά σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, το Ταμείο Ανάκαμψης θα περιλαμβάνει 390 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων δηλαδή 20% χαμηλότερα, ενώ το ποσό των δανείων αυξάνεται ανάλογα ώστε να φτάσει περίπου τα 350 δισ. ευρώ από 250 δισ. ευρώ στην αρχική πρόταση, σύμφωνα με ένα έγγραφο. Με άλλα λόγια οι συνολικοί πόροι του Ταμείου παραμένουν στα 750 δισ. ευρώ, απλώς αλλάζει η αναλογία μεταξύ των επιχορηγήσεων που μειώνονται και των δανείων που αυξάνονται.  

Πρόκειται για μια αλλαγή από τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, που είχε αρχικά προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Γαλλία και η Γερμανία άσκησαν πιέσεις ώστε το ποσό να παραμείνει γύρω στα 400 δισεκατομμύρια ευρώ. «Πλέον υπάρχει πεδίο συμφωνίας», σχολίασε ευρωπαϊκή πηγή.

Το έγγραφο, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters, προορίζεται ως βάση για μια συμβιβαστική συμφωνία μετά από τέσσερις ημέρες ατελέσφορων διαπραγματεύσεων των 27 για το οικονομικό πακέτο βοήθειας.

Προβλέπει επίσης ότι τα εθνικά σχέδια διάθεσης των χρημάτων θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της ενισχυμένης πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Η εκταμίευση θα συνδέεται επίσης με κυβερνήσεις που τηρούν το κράτος δικαίου, γεγονός που θα καθιερωθεί επίσης με ενισχυμένη πλειοψηφία των 27.

Επίσης, προβλέπεται ότι το συνολικό ποσό του Πολυετούς Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-27 είναι 1.074,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Νωρίτερα, αισιόδοξος για αίσια έκβαση των συζητήσεων εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, αλλά το πνεύμα συμβιβασμού είναι εκεί», σημείωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος υπογράμμισε ότι έχει γίνει πρόοδος κι ότι«σήμερα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία».

Στους ίδιους τόνους κινήθηκε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται λύση, η ΕΕ χρειάζεται μία λύση, χρειάζεται συμφωνία για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να προετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον. Είμαι θετική για σήμερα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Οι συνομιλίες επαναλαμβάνονται «με εν δυνάμει ελπίδες για συμβιβαστική συμφωνία. Τίποτε δεν έχει αποφασισθεί, κατά συνέπεια θα παραμείνω επιφυλακτικός», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά τα πράγματα προχώρησαν και ένας συμβιβασμός είναι πιθανός», πρόσθεσε. «Αρχίζω την σημερινή ημέρα με μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να καταγραφεί πρόοδος στην σύνοδο».

«Την χθεσινή νύκτα, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο εν δυνάμει συμφωνίας. Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και δίνει την ελπίδα ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σήμερα, ή τουλάχιστον ότι μία συμφωνία είναι εφικτή», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ πριν από την επανάληψη των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε το μεσημέρι «συγκρατημένα αισιόδοξος».Πιο συγκεκριμένα, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε: «Την περασμένη νύχτα έγινε μια στροφή. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά θα έλεγα ότι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Δεν αστειευόμαστε, προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση και δεν μπορούμε να αστειευτούμε άλλο. Το οφείλουμε στους πολίτες μας που έχουν πληγεί από τις σοβαρές συνέπειες της κρίσης. Δεν είναι περίοδος κατάλληλη για αμφιταλαντεύσεις».

Παράλληλα, ο Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε ότι «εξήγησε πως πρέπει να τεθεί ένα όριο, για την αξιοπρέπεια της Ιταλίας και των άλλων χωρών», διότι «αν το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης γεμίσει εμπόδια, τα οποία ακυρώνουν την αποτελεσματικότητά του, αχρηστεύεται». «Προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση, δεν μπορούμε μόνον να ομφαλοσκοπούμε, ο καθένας μέσα στα εθνικά του όρια», κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για την πορεία των δύσκολων, μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρίνοντας ότι σημειώνεται πρόοδος. «Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφθασαν στο τέλος τους και μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα», ανέφερε ο Κουρτς σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε εκτίμησε ότι σημειώνεται πρόοδος μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αλλά προειδοποίησε πως δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη η επίτευξη συμφωνίας. «Υπήρξαν στιγμές που τα πράγματα δεν έμοιαζαν καλά χθες βράδυ, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι συνολικά κάνουμε πρόοδο», είπε ο Ρούτε. Δήλωσε ακόμη πως είναι ευτυχής με τις τρέχουσες προτάσεις πάνω στο τραπέζι για το ταμείο ανάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.

Σφοδρή σύγκρουση

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επέκρινε δριμύτατα την Κυριακή το βράδυ την αντίσταση που προβάλλουν οι Ολλανδία, Αυστρίας, Σουηδίας, Δανίας και Φινλανδίας για το Ταμείο Ανάκαμψης, στο να προσφερθεί μεγάλο μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου, ιδίως με κοινό δανεισμό της ΕΕ, από τις αγορές, ως βοήθεια στα κράτη-μέλη. Ο γάλλος πρόεδρος στηλίτευσε ιδιαίτερα τη συμπεριφορά του καγκελάριου της Αυστρίας, οποίος κατά τις διαπραγματεύσεις σηκώθηκε κι έφυγε από το τραπέζι για να απαντήσει σε μια τηλεφωνική κλήση. Όπως ανέφερε ο Μακρόν «δεν νοιάζεται δεν ακούει τους άλλους, έχει κακή συμπεριφορά». 

Προσπαθώντας αρχικά να διατηρήσει έναν διπλωματικό τόνο, ο Κουρτς τόνισε ότι ο ίδιος ενήργησε επαγγελματικά στη συνεργασία του με τους άλλους ηγέτες. Ωστόσο, κατόπιν δεν μπόρεσε να μην είναι δηκτικός για τον Μακρόν: «Είναι κατανοητό ότι μερικοί άνθρωποι, όταν δεν κοιμούνται πολύ, έχουν τα νεύρα τους τεντωμένα, και το σεβόμαστε αυτό, αλλά τέλος καλό όλα καλά». 

Ο Μακρόν επίσης συνέκρινε τη θέση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, άτυπου ηγέτη των χωρών που προβάλλουν αντίσταση στο σχέδιο, με εκείνη του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με όσα είπαν μέλη άλλων αντιπροσωπειών, ο Γάλλος πρόεδρος δεν συγκράτησε την οργή του σε πολλές από τις επικρίσεις του. «Χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά διπλωμάτης.

Τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του ομολόγου του της Ολλανδίας, εξέφρασε και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος σύμφωνα με διπλωματική πηγή, φέρεται να είπε στον Ρούτε ότι «μπορεί να γίνεις ήρωας στην πατρίδα σου για μερικές ημέρες, αλλά μετά από μερικές εβδομάδες θα είσαι υπεύθυνος έναντι όλων των Ευρωπαίων για το μπλοκάρισμα μιας αποτελεσματικής και επαρκούς συμφωνίας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:32