search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:13
MENU CLOSE

«Cabinet of Curiosities»: Ιστορικές συλλογές από τον φακό του Μάσιμο Λίστρι (Photos)

21.07.2020 07:42
«Cabinet of Curiosities»: Ιστορικές συλλογές  από τον φακό του Μάσιμο Λίστρι (Photos) - Media

 

Σε περισσότερες από 350 σελίδες, ο διάσημος Ιταλός φωτογράφος Μάσιμο Λίστρι (Massimo Listri) αιχμαλωτίζει με τον φακό του κάποιες από τις πιο φανταστικές και παράξενες συλλογές που δημιούργησαν συλλέκτες στο διάβα της ιστορίας. Το άλμπουμ «Cabinet of Curiosities», το οποίο παρουσίασαν οι εκδόσεις TASCHEN, απαθανατίζει αναρίθμητα τέχνεργα, από την Αναγέννηση έως σήμερα. Από απολιθώματα και ανασκαμμένους κοραλλιογενείς σχηματισμούς έως άριστα διατηρημένα έργα γλυπτικής, ο Λίστρι αποτυπώνει στις φωτογραφίες του θησαυρούς της φυσικής ιστορίας, της τέχνης, της αστρολογίας, της βιολογίας, του ντιζάιν. Κάποιες από αυτές τις εκκεντρικές συλλογές ήταν ιδιοκτησία εστεμμένων ή ευγενών, όπως ο Μέγας Δούκας Φραντσέσκο Α’ των Μεδίκων, ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ροδόλφος Β’ και ο Αρχιδούκας Φερδινάνδος Β’ των Αψβούργων.

Ο Λίστρι ξεκίνησε την καριέρα του ως φωτογράφος πολύ νωρίς και το 1981, μαζί με τον εκδότη Φράνκο Μαρία Ρίτσι και τον Βιτόριο Σγκάρμπι, ίδρυσε το περιοδικό αναφοράς για τέχνη «FMR». Επί 20 χρόνια, παρουσίαζε στο περιοδικό τα διάσημα φωτογραφικά δοκίμιά του. Επιπλέον, έχει εκδώσει περισσότερα από 70 βιβλία με τους πιο ονομαστούς εκδότες και των δύο πλευρών του Ατλαντικού: Παλάτια της Ρώμης, Βίλες της Τοσκάνης, Βερσαλίες, Αλάμπρα, μεταξύ άλλων.

Στη χώρα μας είχαμε την τύχη να δούμε έκθεση φωτογραφιών του και να ακούσουμε και τον ίδιο: το 2014, από τις 17 Ιανουαρίου έως τις 16 Μαρτίου, το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς παρουσίασε μια επιλογή φωτογραφιών του (μπαρόκ παλάτια, νεοκλασικούς εσωτερικούς χώρους, αναγεννησιακές βιβλιοθήκες).

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:12