search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:24
MENU CLOSE

Τσίπρας για Μητσοτάκη: Με τον τουρκικό στόλο στο Αιγαίο επιλέγει να στήσει κάλπη για να δικάσει τον πολιτικό του αντίπαλο

22.07.2020 10:13
5118466.jpg

 

Παρέμβαση έκανε στην Ολομέλεια ο Αλέξης Τσίπρας  ζητώντας να έρθει στη Βουλή ο πρωθυπουργός να ενημερώσει για τα εθνικά, ενώ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αργότερα για το θέμα της παραπομπής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που συζητείται σήμερα στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε σε οξείς τόνους τον πρωθυπουργό γιατί δεν έχει μέχρι στιγμής ενημερώσει τους αρχηγούς (σ.σ. στη συνέχεια ανακοινώθηκε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών αύριο στη Βουλή) για τις εξελίξεις και τον κάλεσε να ανέλθει στο ύψος των περιστάσεων και πέρα από την ενημέρωση της Βουλής, τον προέτρεψε να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ  αλλά και να ζητήσει νέα σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα ελληνοτουρκικά. Τον κατηγόρησε μεταξύ άλλων ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή με τον τουρκικό στόλο στο Αιγαίο ο πρωθυπουργός επέλεξε να στήσει κάλπη για να διχάσει τον πολιτικό του αντίπαλο.                                                          

Ειδικότερα, στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την  κυβερνητική πλειοψηφία ότι «αποφάσισε να διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση για τη παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου, «σαν να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη της θερινής ραστώνης του Ιούλη», «σαν να μη συμβαίνει τίποτα». Κι όμως δεν είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη».

«Από χθες το μεσημέρι» σημείωσε «έχει βγει στο Νότιο Ανατολικό Αιγαίο όλος ο Τουρκικός στόλος. 45 και πλέον πολεμικά πλοία βρίσκονται Νότια της Ρόδου. Για να επιχειρήσουν υποστηρικτικά σε έρευνες του Τουρκικού ερευνητικού Ούρους Ρέις, που έχουν προαναγγελθεί σε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και όχι σε αμφισβητούμενα νερά.

Και εσείς εδώ κάνετε σαν να μη συμβαίνει τίποτα για να συνεχίσετε απτόητοι το θεάρεστο έργο σας. Να δικάσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Και να διχάσετε τον ελληνικό λαό».

ΚΥΣΕΑ για να χαραχθεί επιχειρησιακό σχέδιο

Καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι χθες, ενώ ο τουρκικός στόλος ήταν έξω από τους ναυστάθμους και το ίδιο έπραξε και ο ελληνικός στόλος ο Μητσοτάκης, ερχόμενος από τις Βρυξέλλες «αρνείται όχι μόνο να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά αρνείται να συγκαλέσει ακόμη και το ΚΥΣΕΑ για να συντονίσει μια κατάσταση κρίσης και να πάρει αποφάσεις, για να μη δραματοποιήσει λένε την κατάσταση». Μα πόσο περισσότερο θα δραματοποιήσει η σύγκληση του αρμόδιου θεσμικού οργάνο, διερωτήθηκε, από τα πάρτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις διαρροές στα μέσα ενημέρωσης.

«Ίσα ίσα» τόνισε «η ψύχραιμη αντιμετώπιση επιβάλλει τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ παρουσία του αρχηγού των Ενόπλων δυνάμεων για να συντονιστεί το επιχειρησιακό σχέδιο της χώρα παρουσία του πρωθυπουργού».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο σημείο αυτό επέκρινε το πρωθυπουργό ότι στέλνει αρνητικό μήνυμα στην άλλη πλευρά «μ’ αυτή την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά». «Δεν έχετε καταλάβει ότι τα πράγματα είναι κρίσιμα; Ήταν ξαφνικό, ήταν αιφνιδιασμός;  «Δεν γνωρίζετε την κλιμάκωση από την τουρκική πλευρά, δε γνωρίζετε ότι δε χωρά εφησυχασμός, η Τουρκία αρνείται εδώ και καιρό να παίξει με όρους συνεργασίας και καλής γειτονίας, αγνοεί επιδεικτικά την διεθνή κοινότητα, δημιουργεί συνεχώς εντάσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε περαιτέρω ότι μετά την πρόκληση με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας, έρχεται πλέον «κι αυτή η κλιμάκωση, η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στο ΝΑ Αιγαίο» και σ’ αυτή την κατάσταση «δ ν μπορεί η χώρα να στέκεται στωικά, αμήχανα, άβολα, αλλά απαιτείται άμεση δράση όχι αργά αντανακλαστικά, κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων συμμαχιών όχι παρακάλια αλλά απαιτείται ενότητα».

«Εθνική ενότητα και παράνομες ηχογραφήσεις δεν πάνε μαζί»

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ωρωπό όπου εκεί ανέφερε είπε κάτι πολύ σημαντικό « ότι η εθνική ενότητα αποτελεί τη σημαντικότερη παρακαταθήκη για τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής». «Συμφωνώ και προσυπογράφω, αλλά την ενότητα την διασφαλίζει  η ίδια της ηγεσία της χώρας με πράξεις» είπε με νόημα εξαπολύοντας στη συνέχεια πυρά κατά του πρωθυπουργού για το «γαϊτανάκι» συκοφάντησης του πολιτικού του αντιπάλου εδώ και δυόμιση μήνες.

«Ποια ενότητα επικαλείται ο Μητσοτάκης όταν έχει ξεκινήσει με δική του ευθύνη αυτό το γαϊτανάκι σπίλωσης, συκοφάντησης των πολιτικών του αντιπάλων, ποια ενότητα όταν η δική του πολιτική έχει οδηγήσει με σχέδιο την πολιτική ζωή στο βούρκο, τις κασέτες τις παράνομες παρακολουθήσεις υπουργών την περίοδο της διακυβέρνησής μας και τους φακέλους που χτίζατε και κρατάγατε στα συρτάρια σας για να τους δείξετε σε μια κρίσιμη στιγμή όταν αισθάνεστε πολιτική αδυναμία για να πλήξετε τους πολι9τικούς σας αντιπάλους με ύπουλα μέσα».

Στήριξη σε Γεροβασίλη

Και συνέχισε, με τις πρόσφατες αποκαλύψεις, υπερασπιζόμενο της Γραμματέα της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη:

«Μέχρι και την τραγωδία στο Μάτι ανασύρατε ως τυμβωρύχοι δύο χρόνια μετά για να σπιλώσετε την υπόληψη της Γραμματέως της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ χωρίς κανένα στοιχείο, με παράνομες ηχογραφήσεις διαλόγων τις οποίες υιοθετήσατε αλά καρτ  στο σκέλος που θέλατε να υιοθετήσετε και όχι για στελέχη σας που αναδείχθηκαν περιφερειάρχες με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, είναι ντροπή σας αυτό που κάνετε δυόμιση μήνες τώρα στην πολιτική ζωή του τόπου».

Για ποια ενότητα μιλάει, συνέχισε, «όταν γνωρίζει, δεν τα κάνει αυτά σε νεκρό πολιτικό χρόνο, αλλά όταν γνωρίζει ότι έχει σχέδιο, έχει στρατηγική η άλλη πλευρά και όταν έχει αντιπολίτευση εθνικής ευθύνης η οποία έχει υψώσει ανάστημα υπευθυνότητας. Και στα ελληνοτουρκικά και στον Έβρο και στην ΑΟΖ με Ιταλία βάλαμε πλάτη υπευθυνότητας αλλά, ο Μητσοτάκης επέλεξε, να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα και σήμερα, σε μια κρίσιμη στιγμή με ολόκληρο τον τουρκικό στόλο στο Αιγαίο, επιλέγει να έρθει εδώ να στήσει κάλπη για να δικάσει τον πολιτικό του αντίπαλο».

«Η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα»

«Πάντοτε, είπε «ο πολιτικός διάλογος είχε εντάσεις, αλλά αυτή η απόπειρα λάσπης στον ανεμιστήρα που έχει στηθεί αυτούς τους τελευταίους δυο μήνες ενόσω η χώρα βρίσκεται σε κρίση και οικονομική και εθνική είναι απολύτως ευθύνη αυτών που σήμερα είναι απόντες για άλλη μια φορά από την κοινοβουλευτική διαδικασία».

«Πολιτική εμμονή και ρεβανσισμός όσων ελέγχθηκαν»

Επανέλαβε το ερώτημα τι μήνυμα στέλνει η Αθήνα στην άλλη πλευρά που έχει σχέδιο και στρατηγική και δημιουργεί τετελεσμένα, όταν η Βουλή συνεδριάζει για να βαθύνει τον εθνικό διχασμό που προκαλεί η εκδικητική εμμονή του κ.Μητσοτάκη απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους αλλά και η εμμονή όλων όσων ελέγχθηκαν να πάρουν ρεβάνς και από τους δικαστές και από τους πολιτικούς τους αντιπάλους».

Κλείνοντας σημείωσε ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στη συνέχεια επί της ουσίας της συζήτησης, δηλαδή για την παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου, αλλά, πρόσθεσε «και επί της ουσίας της κρίσης που έχει ξεσπάσει και με ευθύνη της κυβέρνησης».

Ζήτησε να έρθει σήμερα ο πρωθυπουργός να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για το μείζον ζήτημα, αντί να κρύβεται, όπως τον κατηγόρησε. «Να μας πει ποιο είναι το σχέδιο της χώρας ώστε να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Η… «ευρωπαϊκή υφαλοκρηπίδα»

Παρέπεμψε δε στη στάση που είχε τηρήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάλογο περιστατικό το 2018:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα στέλνει ερευνητικό σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Γνωρίζετε ότι το ίδιο έπραξε και τον Οκτώβρη του 2018, το Βarbaross ήταν τότε. Αλλά η χώρα είχε σχέδιο αντιμετώπισης, οι ένοπλες δυνάμεις κινήθηκαν έγκαιρα όχι κατόπιν εορτής και οι έρευνες απετράπησαν. Προστατεύσαμε ως οφείλαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. Θεωρώ αυτονόητο ότι το ίδιο σχέδιο υπάρχει και σήμερα και περιμένουμε ο κ. Μητσοτάκης να το θέσει σε εφαρμογή και να ενημερώσει γι αυτό την εθνική αντιπροσωπεία».

Τέλος, κάλεσε τον πρωθυπουργό, να ενημερώσει τη Βουλή, να συγκαλέσει ΚΥΣΕΑ και να ζητήσει έκτακτη σύγκληση εκ νέου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου «να συζητηθούν και αποφασιστούν έστω και εκ των υστέρων κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία για τη διαρκή και επαναλαμβανόμενη προκλητική συμπεριφορά της διεθνούς νομιμότητας». Κατέληξε δε λέγοντας πως «δεν απειλείται μόνο η παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και της ευρωπαϊκής υφαλοκρηπίδας, ας το λάβουν υπόψη τους και οι εταίροι μας αυτό».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:23