search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:54
MENU CLOSE

Τουρκικός Τύπος: «Στο χείλος του πολέμου» – Με 15 πολεμικά πλοία, drones και μαχητικά F-16 στην Αν. Μεσόγειο

23.07.2020 07:08
Ήξεις-αφήξεις από Βερολίνο: Μεσολαβήσαμε, αλλά... δεν υπάρχει κίνδυνος σύρραξης Ελλάδας-Τουρκίας - Media

 

Με το σληνικό της κλιμακούμενης έντασης στην Ανατ.Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας ασχολούνται όπως έιναι λογικό σήμερα τα πρωτοσέλιδα του τουρκκού τύπου. Σχεδόν όλες οι εφημερίδες αναφέρονται στο συναγερμό που έχουν τεθεί οι δύο χώρες, με κάποιους τίτλους μάλιστα να μιλούν ακόμη και για κατάσταση σχεδόν πολέμου.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο ωστόσο για «νικηφόρα» αντίδραση της Τουρκίας απέναντι στη στρατιωτική κινητοποίηση της Ελλάδας, ενώ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» ο πατέρας του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, Τζεμ Γκιουρντενίζ, προειδοποιεί ακόμη και για χρήση του δικαιώματος «αυτοάμυνας» της Τουρκίας σε περίπτωση που η Ελλάδα ανοίξει πυρ.

Σοζτζού: Φτάσαμε στο χείλος του πολέμου

Το πλοίο μας Ορούτς Ρέις ξεκίνησε γεωτρητρικές δραστηριότητες. Όταν η Ελλάδα έστειλε πλοία και αεροπλάνα, πήγαν στην περιοχή τουρκικά F-16 και 18 πολεμικά πλοία. Η ένταση αυξήθηκε. 

toyrk.png

Γενί Σαφάκ: Το προστατεύουν 15 πλοία

Εξαιτίας του φόβου του Ορούτς Ρέις, οι διακοπές στον ελληνικό στρατό ακυρώθηκαν. Με 15 πολεμικά πλοία, drones και μαχητικά F-16 κατέβηκε η Τουρκία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου όπου ετοιμάζεται για έρευνες το ερευνητικό της σκάφος Ορούτς Ρέις σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, η οποία επισημαίνει ότι τα τουρκικά πολεμικά έκαναν χαμηλές πτήσεις πάνω από το Καστελόριζο. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το Ορούτς Ρέις το οποίο είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια συνοδεύεται από δύο βοηθητικά σκάφη, το Άταμαν και το Τζενγκίζ Χαν.

«Τουρκία-Ελλάδα 1–0»

Σε δηλώσεις του στη «Γενί Σαφάκ» ο απόστρατος αντιναύαρχος, Τζεμ Γκιουρντενίζ (πατέρας Γαλάζιας Πατρίδας), αναφέρει ότι «μετά τη συμφωνία της Λιβύης, είναι η πρώτη σεισμική έρευνα σε αυτήν την περιοχή. Την τελευταία φορά που η Τουρκία είχε ανακοινώσει έρευνα σε εκείνη την περιοχή ήταν τον Οκτώβριο του 2018, αλλά λόγω του ότι τότε δεν είχε κηρύξει υφαλοκρηπίδα (η Τουρκία) και δεν είχε υπογραφεί η συμφωνία με τη Λιβύη, τελικά η έρευνα δεν έγινε».

Υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία προηγείται 1-0 έναντι της Ελλάδας, η οποία από τη στιγμή που δεν έχει δηλώσει υφαλοκρηπίδα στην περιοχή εκείνη δεν έχει δικαίωμα να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή και ότι η υφιστάμενη είναι «ψεύτικη» και η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει με την έρευνά της.

«Εάν η Ελλάδα είναι εκείνη που θα ανοίξει πρώτα πυρ, θα έχει προβεί σε σημαντική παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Εάν συμβεί αυτό, η Τουρκία, όπως και κάθε κυρίαρχο κράτος, έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ο ΟΗΕ δίνει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όταν δέχεται επίθεση», υποστήριξε ο Γκιουρντενίζ.

Συνεδρίαση Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου για προαγωγές

Χωρίς ηχηρές αλλαγές στο τουρκικό στράτευμα αναμένεται να συνέλθει σήμερα το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Tο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει για τις προαγωγές των στρατιωτικών στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ωστόσο εκτιμάται ότι λόγω των εν εξελίξει στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι στρατηγοί θα παραμείνουν στις θέσεις του ακόμη κι αν έχει ολοκληρωθεί η θητεία τους.

Επομένως, στις θέσεις τους αναμένεται να παραμείνουν ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Γιασάρ Γκιουλέρ, ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας Χασάν Κιουτσιούκακγιουζ και ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού Αντνάν Οζμπάλ, καθώς και ο αρχηγός ξηράς, Ουμίτ Ντουντάρ. Αναμένονται ωστόσο προαγωγές κάποιων αντιστράτηγων και αντιναύαρχων.

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, το οποίο αναμενόταν να συνεδριάσει στα τέλη του μήνα, τελικά συνέρχεται νωρίτερα λόγω της αργίας του μπαϊραμιού την άλλη εβδομάδα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:50