search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:41
MENU CLOSE

Πρησμένα πόδια λόγω ζέστης: Πώς να τα ανακουφίσετε

23.07.2020 13:05
Πρησμένα πόδια λόγω ζέστης: Πώς να τα ανακουφίσετε - Media

 

Οι καλοκαιρινές υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν δυσφορία σε πολλούς από εμάς. Καθώς το σώμα προσπαθεί να ανταπεξέλθει στην έντονη ζέστη, είναι σύνηθες να νιώθουμε τα πόδια μας πρησμένα και βαριά.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα αγγεία του αίματος διαστέλλονται, ως μηχανισμός προστασίας του οργανισμού μας προκειμένου να επανέλθει η φυσιολογική θερμοκρασία στο σώμα. Η βαρύτητα και συχνά η ακινησία κάνουν το αίμα να συσσωρεύεται στα πόδια και τους στραγάλους, και λόγω των διεσταλμένων αγγείων είναι πιο δύσκολη η κυκλοφορία του προς την καρδιά.

Δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να ανακουφίσετε τα πρησμένα πόδια σας:

  • Πίνετε περισσότερο νερό. Η σωστή ενυδάτωση βοηθάει το σώμα μας να λειτουργεί καλύτερα σε συνθήκες ζέστης.
  • Καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό, οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν βοηθούν στην καλή κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων.
  • Αν είστε υπέρβαρος-η, προσπαθήστε να χάσετε βάρος, χωρίς όμως να ακολουθήσετε κάποια αυστηρή δίαιτα. Ακολουθήστε μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή, αποφεύγοντας τα τηγανιτά φαγητά και τη ζάχαρη.
  • Περιορίστε το αλάτι και το αλκοόλ, καθώς προκαλούν κατακράτηση υγρών που επιδεινώνει το πρήξιμο.
  • Αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία και το καθισιό. Αν η δουλειά σας απαιτεί να κάθεστε σε καρέκλα, κάνετε τακτικά διαλείμματα για να περπατήσετε και να ξεμουδιάσετε.
  • Γυμναστείτε καθημερινά, σε ήπιους ρυθμούς. Το περπάτημα, το κολύμπι, το ποδήλατο και οι διατάσεις των κάτω άκρων είναι ιδιαίτερα ευεργετικές δραστηριότητες για τον περιορισμό του πρηξίματος.
  • Ντυθείτε άνετα. Αποφύγετε τα στενά ρούχα και παπούτσια, και προπαντός τα ψηλά τακούνια. Οι ειδικές κάλτσες που κυκλοφορούν στο εμπόριο βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος, ειδικά αν η δουλειά σας απαιτεί ορθοστασία.
  • Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από τα πόδια σας όταν κοιμάστε, για να βοηθήστε το αίμα να επιστρέψει στην καρδιά. Μπορείτε ακόμα να ξαπλώνετε στο πάτωμα στηρίζοντας τα πόδια σας κάθετα στον τοίχο. για 10 λεπτά κάθε βράδυ.
  • Κάντε ελαφρύ μασάζ στα πέλματα και τους αστραγάλους σας για λίγα λεπτά κάθε μέρα, για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή.
  • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες. Προσπαθήστε να διατηρείτε τα πόδια σας δροσερά. Τα ποδόλουτρα με αλατόνερο βοηθούν στο να ανακουφιστεί το πρήξιμο.
  • Κάντε σκωτσέζικο ντους: Ρίξτε εναλλάξ ζεστό και κρύο νερό στα πόδια σας, με τις εναλλαγές ανά 20 δευτερόλεπτα. Αυτό θα βοηθήσει την τόνωση των αγγείων και την ενεργοποίησή τους, καθώς θα συστέλλονται και θα διαστέλλονται όσο αλλάζετε τη θερμοκρασία του νερού, και η κυκλοφορία του αίματος θα βελτιωθεί.

Μην ξεχνάτε πως τα πρησμένα πόδια μπορεί είναι αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης, της λήψης ορισμένων φαρμάκων ή και σύμπτωμα κάποιου υποκείμενου νοσήματος. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν το πρήξιμο είναι επώδυνο, αν δεν υποχωρεί ή αν συνοδεύεται από ερυθρότητα των ποδιών, από δύσπνοια ή ζαλάδα, καθώς επίσης και αν πρηστεί ξαφνικά μόνο το ένα σας πόδι, με το πρήξιμο να μην υποχωρεί.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:40