search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 10:53
MENU CLOSE

Παραλήρημα Ερντογάν μετά τη «φιέστα»: Η Αγία Σοφία ήταν τζαμί και έγινε πάλι τζαμί

24.07.2020 14:16
Παραλήρημα Ερντογάν μετά τη «φιέστα»: Η Αγία Σοφία ήταν τζαμί και έγινε πάλι τζαμί - Media

 

Χιλιάδες πιστοί συμμετείχαν σήμερα, παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη προσευχή, εντός και πέριξ της Αγίας Σοφίας, από την μετατροπή της σε τζαμί.

Ο Τούρκος πρόεδρος μετά την προσευχή δήλωσε πως  «η Αγιά Σοφία ήταν τζαμί και έγινε πάλι τζαμί. Επέστρεψε στην πραγματική της μορφή όμως θα παραμείνει ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς».

Αμέσως μετά ο Ερντογαν επισκέφθηκε τον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή. Σύμφωνα με τον Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν οι πιστοί που βρέθηκαν έξω από την Αγία Σοφία ήταν 350.000.

Νωρίτερα ο Ερντογάν έψαλε απόσπασμα από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, την οποία μετέτρεψε σε τέμενος μετά από 86 χρόνια, ενώ στην συνέχεια ακούστηκε το κάλεσμα για προσευχή από τους τέσσερις μιναρέδες που βρίσκονται γύρω από τον ναό.

Φορώντας μάσκα, όπως έχει ζητηθεί από όλους τους προσκυνητές, ο Ερντογάν έφτασε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι στην Αγία Σοφία συνοδευόμενος από όλη του την οικογένεια. Ο Ερντογάν βρήκε την θέση του στην πρώτη σειρά στα πετρόλ χαλιά και γονάτισε όπως προβλέπει το τυπικό της μουσουλμανικής προσευχής πάνω στο ειδικό χαλί που χρησιμοποιούν για να προσεύχονται.

Εξαιτίας της πανδημίας, οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι το πολύ χίλιοι πιστοί θα μπορούσαν να προσευχηθούν στο εσωτερικό του ναού. 

Το αδιαχώρητο επικράτησε όμως και γύρω από την Αγία Σοφία και πολλοί έμειναν έξω από τους πέντε χώρους που είχαν οριστεί για προσευχή στην πλατεία μπροστά στην Αγία Σοφία. Τα μέτρα ήταν δρακόντεια και λόγω κορωνοϊού.

Ωστόσο οι ξένοι προσκεκλημένοι του Ερντογάν δεν ανταποκρίθηκαν και δεν συμμετείχαν σε αυτή την πρώτη ισλαμική προσευχή.

Λόγω της συρροής πιστών, πολλοί από τους οποίους δεν φορούσαν μάσκες, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε πριν από το μεσημέρι ότι όλοι οι χώροι πέριξ της Αγίας Σοφίας ήταν γεμάτοι.

Σε ένδειξη του χάους που επικράτησε, δεκάδες άνθρωποι παραβίασαν τον αστυνομικο κλοιό για να τρέξουν προς την Αγία Σοφία, σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 10:53