search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:51
MENU CLOSE

Ισραήλ: Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα Ισραήλ – Συρίας – Αιφνιδιαστική επίσκεψη του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ

25.07.2020 07:01
Το Ισραήλ και το Μπουτάν εγκαθιδρύουν διπλωματικές σχέσεις - Media

 

Ο επικεφαλής του αμερικανικού στρατού, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, πραγματοποίησε χθες Παρασκευή αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ισραήλ για να συζητήσει για «το Ιράν και τις περιφερειακές προκλήσεις για την ασφάλεια», ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε την ώρα που ο ισραηλινός στρατός ενισχύει την παρουσία του στα βόρεια σύνορα της χώρας και έπληξε στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας στρατιωτικούς στόχους στο νότιο τμήμα της Συρίας, σε αντίποινα για βολές όλμων από την εμπόλεμη χώρα νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Ο στρατηγός Μίλι συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντς και τον επικεφαλής του ισραηλινού στρατού Αβίβ Κοχάβι.

Ο Γκαντς δήλωσε ότι στις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό στρατηγό υπογράμμισε «την ανάγκη να συνεχιστεί η πίεση στο Ιράν και τους εταίρους του».

Ο ισραηλινός στρατός «είναι προετοιμασμένος και έτοιμος για οποιοδήποτε σενάριο και οποιαδήποτε απειλή και δεν θα πρότεινα στους εχθρούς μας να μας δοκιμάσουν. Δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τους Ισραηλινούς πολίτες», υπογράμμισε ο Γκαντς.

Ο Ισραηλινός υπουργός εκτίμησε άλλωστε ότι η επίσκεψη του Μίλι υπογραμμίζει τους στενούς δεσμούς σε θέματα ασφαλείας μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Ισραήλ.

Το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι: «Επιθετικά ελικόπτερα (…) έπληξαν στόχους στη νότια Συρία που ανήκαν στις συριακές ένοπλες δυνάμεις», ανάμεσά τους «θέσεις παρατήρησης» και «συστήματα συλλογής πληροφοριών» σε στρατιωτικές βάσεις.

Κατά την ίδια πηγή, τα πλήγματα έγιναν περί τις 23:00 χθες (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ισραηλινοί «πύραυλοι» έπληξαν τρεις στόχους με αποτέλεσμα δύο στελέχη των συριακών ένοπλων δυνάμεων να υποστούν «ελαφρείς τραυματισμούς» και να προκληθεί δασική πυρκαγιά.

Από τα πυρά των ολμοβόλων νωρίτερα δεν αναφέρθηκαν απώλειες στο ισραηλινό έδαφος. Υπέστησαν ζημιές ένα κτίριο και ένα αυτοκίνητο.

Εξάλλου την Τρίτη ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει την ενίσχυση της παρουσίας του στα βόρεια σύνορα της χώρας. Η ένταση στα σύνορα Συρίας-Ισραήλ ανεβαίνει από τη Δευτέρα, όταν πέντε φιλοϊρανοί παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πυραυλικά πλήγματα στα όρια της Δαμασκού. Ανάμεσα τους ήταν ένα μέλος της Χεζμπολάχ, της σιιτικής παράταξης του Λιβάνου, ο ένοπλος βραχίονας της οποίας πολεμά στη Συρία στο πλευρό του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε χθες ότι εστάλησαν επιπλέον ενισχύσεις στην περιοχή, διευκρινίζοντας ότι «έχει ανεβάσει το επίπεδο προετοιμασίας του ενάντια σε διάφορες πιθανές εχθρικές ενέργειες».

Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός υπογράμμισε ότι θεωρεί «υπεύθυνη την κυβέρνηση του Λιβάνου για οποιαδήποτε ενέργεια προέλθει από τη χώρα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:51