search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:54
MENU CLOSE

Τουρκία: Διαδηλώσεις γυναικών για την υπεράσπιση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης

26.07.2020 17:48
Στον… χάρτη δοκιμάζεται η εφαρμογή του νόμου για τις διαδηλώσεις - Media

 

Γυναίκες διαδήλωσαν σήμερα στις τουρκικές πόλεις για να εκφράσουν την προσήλωσή τους στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, στόχος της οποίας είναι η καλύτερη προστασία των γυναικών από τη βία, την ώρα που αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος υπαινίσσονται ότι η Τουρκία μπορεί να αποχωρήσει από τη συνθήκη αυτή.

Δεκάδες γυναίκες συγκεντρώθηκαν σε πάρκο της Άγκυρας υπό την παρακολούθηση ισχυρής αστυνομικής παρουσίας.

“Αν η Συνθήκη αυτή μιας αφαιρεθεί, όλες οι γυναίκες θα είναι μόνες”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τζανσού Ερτάς της Πλατφόρμας Γυναικών της Άγκυρας, που οργάνωσε τη διαδήλωση.

Στην Κωνσταντινούπολη, διαδηλώτριες παρεμποδίστηκαν να εισέλθουν σε πάρκο και δεκάδες μεταξύ αυτών αποφάσισαν να κάνουν πορεία στους δρόμους της περιοχής Μπεσίκτας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Όλο και μεγαλύτερες ανησυχίες εκδηλώνονται στην Τουρκία σε σχέση με τον αυξανόμενο αριθμό των γυναικών που φονεύονται από άνδρες. Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι ο φόνος τον Ιούλιο της φοιτήτριας Πινάρ Γκιουλτεκίν.

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε πρόσφατα ότι η Άγκυρα θα πρέπει να αποχωρήσει από τη Συνθήκη, την οποία η Τουρκία επικύρωσε το 2012. Η συνθήκη αυτή που υιοθετήθηκε το 2011 από το Συμβούλιο της Ευρώπης (που αριθμεί 47 χώρες) είναι το πρώτο υπερεθνικό εργαλείο που ορίζει νομικά δεσμευτικά πρότυπα προκειμένου να εμποδίζει τη σεξιστική βία.

Για τους υπέρμαχους των δικαιωμάτων των γυναικών, ο νόμος δεν εφαρμόζεται σωστά στην Τουρκία, αφήνοντας τις γυναίκες ευάλωτες απέναντι στη βία που υφίστανται από τους συζύγους, πρώην συζύγους ή οικείους τους.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα “Θα θέσουμε τέλος στις γυναικοκτονίες”, 146 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από άνδρες το πρώτο εξάμηνο 2020 στην Τουρκία.

Το 2019, 474 γυναίκες έχασαν κατ’ αυτόν τον τρόπο τη ζωή τους και 440 το 2018, σύμφωνα με την οργάνωση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:54