search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:57
MENU CLOSE

Ήρθε η ώρα του λογαριασμού

27.07.2020 05:12
Ήρθε η ώρα του λογαριασμού  - Media

 

Οι  διαμεσολαβητικές προσπάθειες τις Αγκελα Μέρκελ ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα  προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση δεν είναι προφανώς τόσο αθώες ούτε και τόσο ανιδιοτελείς. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές πίσω από αυτές τις κινήσεις κρύβεται η επιθυμία της Καγκελαρίας να ανοίξει ένας διάλογος μέσω Χάγης ανάμεσα στις δύο χώρες , καθώς παρά τα όσα πιστεύουμε στην Ελλάδα η Γερμανία δεν θέλει με κανένα τρόπο να χαλάσει τις σχέσεις της με τον Ταγιπ Ερντογαν με τον οποίο συνεργάζεται σε πολλά θέματα. .

Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η δήλωση  που έκανε ο Ταγίπ Ερντογαν μετά τις αλλεπάλληλες επαφές που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο  αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα.

«Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα στο έδαφος στην θάλασσα στους φυσικούς του πόρους κανενός. Όμως, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να απλώσει χέρι, στα δικά μας συμφέροντα και δικαιώματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Προειδοποιούμε ανοιχτά όλους όσους μιλούν και συμπεριφέρονται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που δεν αρμόζει με την πολιτική, την διπλωματία, την καλή πρόθεση και την λογική: Αν λάβετε το τίμημα που έχουμε πληρώσει, ορίστε, βγείτε στο πεδίο. Αν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, τότε το συντομότερο αρχίστε τις διαπραγματεύσεις» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με την Yeni Safak.

Στην πραγματικότητα ο Τούρκος Πρόεδρος αφού πρώτα αμφισβήτησε  την συνθήκη της Λωζάνης τώρα   εμφανίζεται απέναντι στον διεθνή παράγοντα έτοιμος να πάει στην Χάγη  , αφήνοντας να εννοηθεί ότι φταίει  η Ελλάδα που υπάρχουν εκκρεμεί θέματα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Οι πληροφορίες λένε ότι μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν ισχυρές φωνές που λένε ότι ίσως η Ελλάδα θα  έπρεπε να πάει στην Χάγη υπογράφοντας ωστόσο εκ των προτέρων συνυποσχετικό ορίζοντας ως μοναδική διαφωνία την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας .  Την θέση αυτή δεν την συζητά η Τουρκία  καθώς  ο Ερντογαν θα ήθελε να συζήτηση το σύνολο της συμφωνία της Λωζάνης.

Προς την κατεύθυνση των συνομιλιών τοποθετούνται θετικά και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες οι οποίοι θεωρούν ότι μέσα από μια τέτοια διαδικασία οι δύο χώρες μπορούν να έρθουν πιο κοντά. Είναι άλλωστε ξεκάθαρο ότι Γερμανία και οι δορυφόροι της τάσσονται υπέρ αυτού του σεναρίου.

Από την άλλη ωστόσο υπάρχει η πλευρά Σαμαρά η οποία αντιδρά έντονα ακόμα και σε μια τέτοια σκέψη καθώς θεωρεί  ότι εάν η Ελλάδα καθίσει  στο τραπέζι των συνομιλιών στην Χάγη μόνο  χαμένη μπορεί να βγει. Την άποψη αυτή την έχουν άλλωστε και αρκετοί διπλωματικοί και πολιτικοί παράγοντες που ασχολούνται με αυτά τα θέματα και οι οποίοι αρθρογράφους , σχολιάζουν και παίρνοντας  θέση για την Χάγη.

Όσοι λοιπόν  γνωρίζουν καλά   τα εσωτερικά της ΝΔ  υποστηρίζουν   ότι  το θέμα αυτό αναμένεται να πυροδοτήσει μεγάλες εντάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ φτάνοντας τα πράγματα στα άκρα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά με ανάρτηση του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ανέφερε με αφορμή την  «μυστική συνάντηση» διπλωματικών εκπροσώπων του Ελληνικού και του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών  στο Βερολίνο, με σύμβουλο της Γερμανίδας Καγκελαρίου, , – λίγες μέρες πρίν η Αγία Σοφία γίνει τζαμί- ότι «κάτι  δεν πάει καθόλου καλά με τη διπλωματία μας… Και προσθέτει :

«Ενώ η  Ελλάδα διαμαρτύρεται και φωνάζει για την προσβολή της Αγίας Σοφίας, σπεύδει να συναντήσει τους Τούρκους εκπροσώπους. Άρα οι «τρίτες» χώρες μπορούν να κατεβάσουν κι αυτές τους τόνους. Αφού Έλληνες και Τούρκοι τα «συζητούν μια χαρά» μεταξύ τους, δεν χρειάζεται «τρίτες χώρες» να συζητάνε μέτρα κατά της Τουρκίας…

Και μέσα στην Τουρκία και διεθνώς, το «επικοινωνιακό μήνυμα της Άγκυρας» ήταν σαφές πλέον: Τους χτυπήσαμε εκεί που πονάνε κι αυτοί έρχονται και το… συζητάνε μαζί μας! Άρα, προφανώς τους παραλύσαμε τα ανακλαστικά. Το έφαγαν! Και δεν χρειάζεται να δίνει κανείς περισσότερη σημασία.»

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής είναι δέσμιος των επιθυμιών του Αντ. Σαμαρά αλλά και του  πατριωτικού μετώπου που υπάρχει μέσα στο κόμμα του και  το οποίο εξέθρεψε ο ίδιος για να πάρει την εξουσία.

Και τώρα έρχεται η ώρα του λογαριασμού…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:57