search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 23:21
MENU CLOSE

Ανησυχία στη Βρετανία: Γάτα βρέθηκε θετική στον κορονοϊό

27.07.2020 13:19
Ανησυχία στη Βρετανία: Γάτα βρέθηκε θετική στον κορονοϊό - Media
 
Η Διευθύντρια Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε ότι ο ιός που ευθύνεται για το Covid-19 έχει εντοπιστεί σε μια κατοικίδια γάτα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Η μόλυνση επιβεβαιώθηκε μετά από δοκιμές στο εργαστήριο της Υπηρεσίας Υγείας Ζώων και των Φυτών (Animal and Plant Health Agency – APHA) στο Weybridge την Τετάρτη 22 Ιουλίου. Η γάτα είχε διαγνωσθεί αρχικά από ιδιώτη κτηνίατρο με ιό έρπητα γάτας, μια κοινή λοίμωξη του αναπνευστικού της γάτας, αλλά το δείγμα εξετάστηκε επίσης για SARS-CoV-2 ως μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος.
 
Αν και αυτή είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση ανίχνευσης στελέχους κορονοϊού σε ζώο στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι το ζώο μετέδωσε τη νόσο στους ιδιοκτήτες του ή ότι τα κατοικίδια ζώα είναι σε θέση να μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους, ανέφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων σε δελτίο τύπου.
 
Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η γάτα μολύνθηκε από τον ιό από τους ιδιοκτήτες της, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν διαγνωστεί με Covid-19.
 
«Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο συμβάν, ενώ τα μολυσμένα ζώα που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα εμφανίζουν ήπια κλινικά συμπτώματα και αναρρώνουν μέσα σε λίγες μέρες», δήλωσε η Διευθύντρια Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου Christine Middlemiss.
 
«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι τα κατοικίδια ζώα μεταδίδουν απευθείας τον ιό στον άνθρωπο. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά αυτήν την κατάσταση και θα εκδώσουμε νέες οδηγίες προς τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων σε περίπτωση αλλαγής της κατάστασης».
 
Μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί ένας πολύ μικρός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε κατοικίδια ζώα σε άλλες χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας.
 
Πηγή: ΕΡΤ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 23:21