search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:48
MENU CLOSE

Έχουν ενδείξεις, αλλά όχι αποδείξεις

04.09.2012 13:16
Έχουν ενδείξεις, αλλά όχι αποδείξεις - Media

Ύστερα από μια ολάκερη εβδομάδα ολικής επανα­φοράς των τρομολαγνικών σεναρίων, φορτισμένων με άγριο σασπένς, ξαφνικά… απόλυτη σιωπή.

Ύστερα από μια ολάκερη εβδομάδα ολικής επανα­φοράς των τρομολαγνικών σεναρίων, φορτισμένων με άγριο σασπένς, ξαφνικά… απόλυτη σιωπή. Πάρος, 10 Αυγούστου, η λη­στεία μετά φόνου. Μεσολαβεί ολιγο­ήμερο κενό, που καταλαμβάνεται με εμπλοκή σημαντικού μέρους από το πάνθεον των παρανόμων στην υπόθε­ση, για να φτάσουμε στην Αθήνα και στον Κεραμεικό, στις 18 πλέον Αυγούστου και στη σύλληψη του 29χρονου θεολόγου Τάσου Θεοφίλου.

Εκεί πλέον αλλάζει προσανατολι­σμό και κατεύθυνση η… ηθογραφία του συγκεκριμένου εγκλήματος. Τρομολαγνία και νέο σίριαλ σεναρίων, στην κορύφωση των οποίων επι­στέφεται η… Σέχτα Επαναστατών.

Δύο ημέρες μετά τη σύλληψη η αντιτρομοκρατική ανακαλύπτει το στούντιο της Λαμίας που βαφτίζεται «γιάφκα», ακολουθεί ακόμη ένα δι­ήμερο με ανεμώλια έπη και φαντασιοκοπίες, για ν’ ακολουθήσει η… Ολιγόκαινος περίοδος, ως η πρώτη από τις τρεις φάσεις «στερεοποίησης» του φλοιού της έρευνας.

Σ’ αυτό το διάστημα ο συλληφθείς θεολόγος μετατρέπεται σε άθυρμα ικανοποίησης του κοινού περί δικαί­ου αισθήματος και όχι της νομικής τάξης και πολιτισμού, εξαντλώντας ακόμη και το πολλοστημόριο κάθε έννοιας καχυποψίας.

Ο Σπύρος Φυτράκης, δικηγόρος του Θεοφίλου, αμφισβήτησε τόσο τη διαδικασία λήψης του DNA όσο και τη χρήση του ως επιστημονικού εργαλείου απόδειξης του γεγονό­τος ότι ο 29χρονος ήταν στην Πάρο, πλην όμως η εμπεδωμένη διά των… Μέσων ενοχή ήταν αυτή που όρισε σε όλες τις πρωτογενείς αξιολογή­σεις το αποτέλεσμα. Ανεξαρτήτως από το αν ήταν ή όχι και από το τι τε­λικά θ’ αποδειχτεί.

Αυτό που σε μια αστυνομική έρευ­να πρωτεύει, πάντως, είναι το απο­τέλεσμα. Έτσι το σημαντικό της υπό­θεσης μέχρι στιγμής είναι ότι, παρά τα όσα έλεγαν αντιτρομοκρατική και ΜΜΕ, μέχρι σήμερα ούτε συνεργοί απεκαλύφθησαν ούτε νέες γιάφκες και σπουδαία ευρήματα προσκόμισε η «γλίσχρα» έρευνα.

Το σίγουρο πάντως είναι – κι αυ­τό οφείλουμε να το αναγνωρίσου­με – πως ουδέποτε τα σαΐνια συνέ­δεσαν άμεσα τον θεολόγο – πέρα από τη ληστεία – με τα «εκηβόλα» της νεοτρομοκρατίας. Παρέμειναν στην άποψη πως τοποθετείται πέραν του δεύτερου κύκλου των πυρήνων και πιο συγκεκριμένα σε αυτούς που δραστηριοποιούνται για λογαριασμό του λεγόμενου επαναστατικού τα­μείου.

Παρότι διά των ΜΜΕ ο 29χρονος Θεοφίλου και οι συν αυτώ τοποθε­τήθηκαν μέχρι και στον εκτελεστι­κό βραχίονα της Σέχτας, οι αντιτρομοκρατικάριοι δεν τους βάζουν ούτε καν μεταξύ αυτών που έβαλαν τις εμπρηστικές βόμβες στο μετρό του Αιγάλεω και στη Microsoft. Είναι άλ­λοι αυτοί, λένε, και υποσημειώνουν πως ούτε οι δράστες των τελευταίων δύο ενεργειών διασυνδέονται μετα­ξύ τους. Σε επίπεδο ομάδων…

Άρα, λένε, έχουμε εν δυνάμει του­λάχιστον δύο οργανώσεις με προϊού­σα προοπτική εξέλιξης σε ανώτερα (του εμπρηστικού) πεδία δράσης και το έχουν αποδείξει.

 

Ο… μεγαλοφειλέτης

Και πάνω που περιδεές το ιερατείο συγκάλεσε   σύναξη   οιωνοσκόπων

επί ασπαλάθων, ήρθε την περασμέ­νη Πέμπτη ένα κείμενο διαμαρτυρί­ας στην ιστοσελίδα του «Ποντικιού» (https://www.topontiki.gr/article/39369) για να δώσει νέα τροφή και υπόστα­ση στην έρευνα.

Ο γνωστός πλέον ως «τοξοβόλος του Συντάγματος» αναρχικός Γιάν­νης Μιχαηλίδης θέλησε αυτή τη φο­ρά να «ξεσπαθώσει» μ’ ένα κείμενο διαμαρτυρίας, καθώς τείνει να γίνει κάτι σε… μεγαλοφειλέτη της αντι­τρομοκρατικής. Οτιδήποτε συμβεί στο ένοπλο αντάρτικο πόλης και στο περιβάλλον των ένοπλων ληστειών – «απαλλοτριώσεων» από τράπεζες, πρωταγωνιστεί στις επιφυλλίδες της «νεοτρομοκρατίας».

Ο τοξοβόλος και ένας ακόμη νε­αρός εξακολουθούν ν’ αποτελούν τα… «ανεξόφλητα γραμμάτια» της αντιτρομοκρατικής σε ό,τι αφορά την εκτέλεση εκκρεμών ενταλμάτων σύλληψης.

Εις βάρος τους εκδόθηκαν κατα­διωκτικές αναγγελίες αμέσως μετά την ανακάλυψη αποτυπωμάτων τους σε διαμέρισμα της οδού Σαπφούς στην Καλλιθέα, μέσα στο οποίο, ύστερα από έρευνα τον Μάρτιο του 2011 που συνόδευσε τις συλλήψεις έξι κατηγορουμένων για συμμετο­χή στη Συνωμοσία Πυρήνων σε κρη­σφύγετο της Νέας Ιωνίας στον Βόλο, είχαν βρεθεί κροτίδες και μεγάλος αριθμός πλαστογραφημένων δελ­τίων ταυτότητας με επικολλημένες φωτογραφίες των συλληφθέντων.

Σε καταθέσεις τους όμως τα σαΐνια της αντιτρομοκρατικής που είχαν την ευθύνη της παρακολούθησης του διαμερίσματος είπαν ότι οι δύο νε­αροί που εξακολουθούν να καταζη­τούνται κουβαλούσαν σακ βουαγιάζ με όπλα. Τώρα πώς ήξεραν ότι μέσα στις τσάντες υπήρχαν τέτοιου είδους αντικείμενα, θα σας γελάσουμε και κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις μας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τμήμα εμβριθούς ανάλυσης των αντιτρομοκρατικάριων στάθηκε σε δύο σημεία ανάγνωσης του κειμένου του Μιχαηλίδη.

1 Στην παράγραφο όπου ο κατα­ζητούμενος… Γουλιέλμος Τέλλος υποστηρίζει τις επιλογές του: «Αυ­τή η επιλογή μου να είμαι δίπλα σε παράνομους συντρόφους, για την οποία παραμένω περήφανος, είχε ως αποτέλεσμα και τη δική μου εξώ­θηση στην παρανομία μαζί με τους συντρόφους μου Δημήτρη Π… και Θεόφιλο Μαυρόπουλο καθώς και άλλων προς το παρόν “ανώνυμων” συντρόφων, μετά την κατασταλτική επιχείρηση εναντίον της επαναστατι­κής οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς στον Βόλο (συμπτωματι­κά λίγες μέρες μετά την συμβολική επίθεση μου εναντίον της βουλής με τόξο και την επακόλουθη σύλληψή μου)».

2 Στη συναφή παράγραφο, στην οποία σημειώνει: «Η επόμενη ση­μαντική στιγμή είναι η μάχη του αδερ­φού μας Θεόφιλου Μαυρόπουλου με τους μπάτσους στην Πεύκη. Δε θα δώ­σω περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή μου ή μη στη μάχη αυτή. Σημασία έχει ότι η ακραία συντροφι­κή και μαχητική στάση του Θεόφιλου, που πολέμησε μόνος του με ένα όπλο εναντίον δύο ένοπλων μπάτσων, είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνει ένας ακόμα άνθρωπος στον αγώνα εκτός των τειχών των φυλακών, καθώς και κυρίως να μην αθροιστεί άλλη μία αναίμακτη σύλληψη στις νίκες της αστυνομίας εναντίον μας. Εύχομαι ακόμα να πονάνε τα σπασμένα κοκαλάκια των υπερφιλόδοξων υπηρετών του καθεστώτος…».

Τα σαΐνια μας… έπεσαν τέζα, κα­θώς, όπως αποφάνθηκαν, ο τοξοβό­λος αποδέχτηκε τη συμμετοχή του στη συμπλοκή της Πεύκης…

 

Η… «γιάφκα»

Κι ενώ οι αντιτερορίστες μας προέβαιναν σε διάφορα συμπεράσματα, ένας εθισμένος στη… φοροαποφυγή 50χρονος ιδιοκτήτης διαμερίσματος της Λαμίας τούς πήρε τηλέφωνο στις 20 του μήνα για να τους πει ότι αυτός είχε νοικιάσει ένα στούντιο της οδού Τυμφρηστού 21 στον Τάσο Θεοφί­λου. Δεν γνώριζε, όπως είπε, το επίθετό του, αλλά τον αναγνώρισε από τις φωτογραφίες του που είδε στην τηλεόραση. Νοίκιαζε το διαμερισματάκι για 280 ευρώ τον μήνα και, φυ­σικά, περί… απόδειξης ουδείς λόγος να γίνεται.

Ο αθεόφοβος δε είπε στους αστυ­νομικούς ότι το σπίτι το είχε νοικιά­σει αρχικά σε άλλο σπουδαστή σε ΤΕΙ της πόλης τον Σεπτέμβριο, τον οποίο και αυτόν με το μικρό μόνο όνομά του τον ήξερε, αλλά πλέον το έχει… ξεχάσει, και ότι ο Τάσος πήρε τα κλειδιά από τον πρώτο νοικάρη χω­ρίς διατυπώσεις και περιπλοκές. Ο θεολόγος, έκτοτε, εμφανιζόταν κάθε περίπου δύο μήνες και πλήρωνε το ενοίκιό του…

Μέσα στο σπίτι βρέθηκαν ένα αλε­ξίσφαιρο γιλέκο, ένα λάπ-τοπ, ένα κι­νητό και ένα πολυμηχάνημα, μία συ­σκευή πλαστικοποίησης, προφανώς για πλαστές ταυτότητες, αρκετά βι­βλία, ενώ από τις ντουλάπες μαζεύ­τηκαν αρκετά ρούχα.

Κάθε σπιθαμή σαρώθηκε για απο­τυπώματα και DNA, καθώς, όπως φά­νηκε μετά τη σύλληψη του 29χρονου, κανείς δεν το επισκέφθηκε. Βρέθη­καν όμως και πολλά μπουκάλια με οι­νόπνευμα και καθαριστικά, τα οποία, όπως εκτιμάται, χρησιμοποιήθηκαν την τελευταία φορά πριν από το κλεί­σιμο της πόρτας για την… «αποστεί­ρωση» του διαμερίσματος.

Όπως διαπιστώθηκε, τα δύο από τα πέντε κλειδιά που είχε πάνω του ο θεολόγος τη στιγμή της σύλληψής του αντιστοιχούν στην εξώπορτα της πολυκατοικίας και στην πόρτα του διαμερίσματος. Άλλο ένα προσαρ­μόζεται στο σπίτι του στη Θεσσαλο­νίκη, οπότε παραμένουν «ορφανά» άλλα δύο, με τα οποία, όπως λένε τα τσακάλια μας, ανοίγει η πόρτα ακόμη ενός κρησφύγετου.

Μέχρι να το βρουν, εάν το βρουν, η εκτίμησή τους είναι πάντως πως δεν κρύβει όπλα κι εκρηκτικά. Σε αντί­θεση με όλα όσα υποστηρίζουν τα… συμβεβλημένα ΜΜΕ.

Ακολούθησε έλεγχος στο λάπ-τοπ στα εγκληματολογικά εργαστήρια και διαπιστώθηκε πως περιείχε λογι­σμικά αρχεία για κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης και ανίχνευση καμερών, εγχειρίδια με τακτικές παραβίασης κλειδαριών, κλοπής αυτοκινήτων και συντήρησης όπλων, εγχειρίδιο για ελεύθερους σκοπευτές, ενώ βρέθη­καν ακόμη φωτογραφίες πολιτών, νεκρών αστυνομικών και κενά δελ­τία ταυτότητας.

Αίσθηση προκάλεσε το αποτέλε­σμα της έρευνας του κινητού τηλε­φώνου που βρέθηκε στο διαμέρισμα της Λαμίας. Σύμφωνα με πληροφορί­ες, το συγκεκριμένο, όπως και τα άλ­λα δύο που χρησιμοποιήθηκαν στη ληστεία της Πάρου, αντιστοιχεί σε αλλοδαπό… φάντασμα.

Με μια ειδοποιό διαφορά: έχει αρκετές κλήσεις μέσα, αλλά μόνο προς ένα τηλέφωνο. Προς το τη­λέφωνο του ιδιοκτήτη του σπιτιού, από τον οποίο το νοίκιαζαν. Κι αυτό, σύμφωνα με αξιωματικούς της αντι­τρομοκρατικής, είναι ενδεικτικό για τα μέτρα ασφαλείας που έπαιρναν και το πόσο πιο προσεκτικοί εκτιμά­ται ότι γίνονται όλοι όσοι συμμετέ­χουν ή εμπλέκονται σε υποθέσεις της «νεοτρομοκρατίας» έχοντας διδαχθεί από τα λάθη των συλληφθέ­ντων.

Από ελάχιστες έως απειροελάχιστες αμφιβολίες λένε πως διατη­ρούν πλέον οι αντιτρομοκρατικάριοι για το ότι ο 29χρονος είναι αυτός ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε τον άτυχο 53χρονο ταξιτζή αμέσως μετά την κινηματογραφική ληστεία της τράπεζας στη Νάουσα της Πά­ρου και ιδού πού στηρίζουν τη βε­βαιότητά τους.

 

Bίντεο και μοτοσυκλέτα

Στο συγκεκριμένο συμπέρασμα οδηγούν, λένε, τρία βασικά στοι­χεία:

♦ Το πρώτο, η διαπίστωση ότι ο Τάσος Θεοφίλου είναι ο ληστής με το καου­μπόικο καπέλο μέσα στην τράπεζα.

♦   Το δεύτερο, ότι σε βίντεο στο οποίο έχει απαθανατιστεί η θανά­σιμη συμπλοκή φαίνεται πως ο τρα­γικός οδηγός του ταξί ορμά και συ­μπλέκεται με δύο άτομα: αυτόν με το καουμπόικο καπέλο και τον συνεργό του, που φορά παρόμοιο με μπορ, αλλά τύπου «λεγεωνάριου». Σύμφω­να με τους αυτόπτες μάρτυρες, αυ­τός που τον πυροβόλησε ήταν ο λη­στής που δέχτηκε στο πρόσωπο το κροσέ του άτυχου 53χρονου οδηγού ταξί και από τον οποίο έπεσαν το κα­πέλο και το κινητό. Το καπέλο όπου βρέθηκε και ταυτοποιήθηκε ο γενε­τικός τύπος του θεολόγου ήταν το καουμπόικο.

♦  Το τρίτο στοιχείο είναι πάλι από βίντεο, αλλά από τα εσωτερικά πλά­να της τράπεζας. Σ’ αυτά εμφανίζε­ται μόνο ένα όπλο. Αυτό που δείχνει ο ληστής με το καπέλο λεγεωνάρι­ου στον ταμία, ενώ βρίσκονται μαζί μπροστά από το χρηματοκιβώτιο.

Ο ληστής με το καουμπόικο καπέ­λο, τον οποίο ταυτίζουν με τον Θεο­φίλου δηλαδή, έχει διαρκώς το δεξί χέρι μέσα στο τσαντάκι που έχει πε­ρασμένο χιαστί στον ώμο και η εκτί­μηση είναι πως με αυτό κρατά το όπλο που πυροβόλησε στη διάρκεια της μοιραίας συμπλοκής με τον οδη­γό ταξί. Απορία ψάλτου, βηξ…

Οι ντετέκτιβ θεωρούν πως για λό­γους ασφαλείας οι ληστές δεν έμει­ναν σε κανένα κατάλυμα, αλλά κοι­μήθηκαν τις νύχτες πριν και μετά τη ματωμένη ληστεία σε κάποια παρα­λία με υπνόσακους.

Στο πλαίσιο αυτών των ερευνών, πάντως, εντόπισαν σε ένα μικρό ψαρολίμανο της Πάρου μια κλεμμένη μο­τοσυκλέτα την οποία έκαναν… φύλλο και φτερό. Πρόκειται για ένα εύρημα που συνδέεται ευθέως με την αιμα­τηρή ληστεία, καθώς τα ίδια χαρακτηριστικά στοιχεία «μεταποίησης» υπήρχαν και στο κλεμμένο και μετέ­πειτα καμένο πρώτο όχημα διαφυγής που βρέθηκε στην περιοχή Αμπελάς. Κλεμμένο από Αθήνα και με πλαστές αθηναϊκές πινακίδες κυκλοφορίας.

Άντε να δούμε τι θα γίνει…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:47