search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 04:38
MENU CLOSE

Oruc Reis: «Παγώνει» τις έρευνες η Τουρκία – «Αφού θα γίνουν συνομιλίες, περιμένουμε» δηλώνει ο εκπρόσωπος του Ερντογάν

28.07.2020 09:46
Σαββατοκύριακο με ντέρμπι σε όλη την Ευρώπη - Media

 

Η Τουρκία θα μπορούσε να διακόψει τις επιχειρήσεις έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο προσωρινά, εν αναμονή συνομιλιών με την Ελλάδα, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.

Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο Ι. Καλίν είπε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να τεθούν σε αναστολή οι επιχειρήσεις, σαν εποικοδομητική προσέγγιση για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού δικτύου, η ελληνική και η τουρκική πλευρά εργάζονται για την έναρξη διαλόγου το ταχύτερο δυνατό.

Προστίθεται μάλιστα ότι η τουρκική πλευρά έχει στείλει μια σειρά απαιτήσεων στην ελληνική μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στις πηγές ενέργειας της Κύπρου και της επιθυμίας για επίλυση του Κυπριακού.

Έδεσε στο λιμάνι της Αττάλειας το «Oruc Reis»

Άγκυρα επτά μέρες μετά την έκδοση της NAVTEX που κόντεψε να προκαλέσει ελληνοτουρκικό θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, σήκωσε το «Oruc Reis».

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, που ετοιμαζόταν για έρευνες νοτίως του Καστελορίζου και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» Κύπρου εισήλθε τις τελευταίες ώρες στο Λιμάνι της Αττάλειας.

Σε μια πράξη που υποδηλοί προσωρινό «κλείδωμα» της αποκλιμάκωσης, το «Oruc Reis» κατευθύνθηκε, με τρεις κινήσεις, από το αγκυροβόλιο ανοικτά του Λιμανιού, εντός του, με τη συνοδεία των βοηθητικών του σκαφών.

Η κινητοποίηση στη θάλασσα, έρχεται να συμπληρώσει δήλωση της Ισπανίδας Υπουργού Εξωτερικών, η οποία επισκεπτόμενη την Άγκυρα δήλωσε πως η Τουρκία αποζητεί μείωση της έντασης για ένα περίπου μήνα.

Πάντως, οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή και ετοιμότητα μέχρι τη λήξη της NAVTEX, στις 2 Αυγούστου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15