search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:08
MENU CLOSE

Τι προβλέπει η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων – Εκτός τα δώρα και οι επικουρικές (pdf)

29.07.2020 15:55
Τι προβλέπει η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων - Εκτός τα δώρα και οι επικουρικές (pdf) - Media

 

Κατατέθηκε η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους.

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι ουσιαστικά ανακοίνωσε «κούρεμα» πάνω από 60% σε αυτά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, δηλαδή ότι δίνει 1,4 δισ. μέσα στο 2020, ενώ η απόφαση των δικαστηρίων, όπως είπε, αφορά ένα ποσό που είναι 3,9 δισ.

Στην σχετική τροπολογία αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου καταβάλλονται ποσά στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα προς αποκατάσταση των μειώσεων που επιβλήθηκαν και αίρεται με τον τρόπο αυτό το σωρευτικό αποτέλεσμα των μειώσεων και περικοπών στο βιοτικό επίπεδο των θιγόμενων.

Ειδικότερα, η τροπολογία ορίζει ότι:

1. Ποσά τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες επιβλήθηκαν κατ’ εφαρμογή των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 και αφορούν το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016), καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους.

2. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ρυθμίζονται ο τρόπος, η διαδικασία και η λεπτομέρειες της καταβολής των ποσών που θα ολοκληρωθεί εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος,

3. Με την καταβολή των εν λόγω ποσών αποσβέννυνται οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016).

Το τελευταίο προκαλεί εντύπωση καθώς παραπέμπει σε μελλοντικές προσφυγές, αν και με βάση την τροπολογία, είναι εκτός τα αναδρομικά τα οποία αφορούν περικοπές στα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις.

Ωστόσο, από το υπουργείο Εργασίας εξηγούσαν ότι κρίθηκε πως οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν μόνο τις επιστροφές αναδρομικών ποσών σε κύριες συντάξεις, όσων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Πάντως, επιλέχθηκε και η επιστροφή των ποσών και σε αυτούς που δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, αλλά και στους συνταξιούχους του δημοσίου.

Όπως αναφέρεται, η εν λόγω ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το παραπάνω καταβαλλόμενο ποσό.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκαλείται «εφάπαξ δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 900 εκατ. ευρώ περίπου, από την άτοκη καταβολή ποσών, που αντιστοιχούν σε περικοπές – μειώσεις κύριων συντάξεων του ιδιωτικού τομέα». Τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ αφορούν τους συνταξιούχους του δημοσίου και θα υπάρξει σχετική νομοθετική πρόβλεψη μόλις εκδοθεί η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου.

Η τροπολογία αφήνει εκτός σχεδόν το 60% των συνταξιούχων, κυρίως χαμηλοσυνταξιούχους και συγκεκριμένα τους αγρότες.

Νομικοί κύκλοι, πάντως, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα πιλοτική δίκη ειδικά για επικουρικές και δώρα. Ειδικότερα, ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, που διαχειρίστηκε την αγωγή μιλά για συνταγματική εκτροπή καθώς και για περιορισμό των νομικών συνεπειών των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Αναλυτικά, στη δήλωσή του ο κ. Αποστολίδης αναφέρει: «Οι ανακοινώσεις του κ. Πρωθυπουργού για τα αναδρομικά αποτελούν προσβολή στις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων και “νομικό πραξικόπημα” για τις αρχές του κράτους δικαίου. Δεν χρειάζονται φαίνεται τα δικαστήρια για τους κυβερνώντες ούτε οι αποφάσεις τους διότι τα πάντα στις ημέρες τους θα τα ρυθμίζει η εκτελεστική εξουσία. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία γνωρίζουν οι πάντες ότι υπάρχει σεβασμός στις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. Όποια και αν είναι η δικαιολογία της εκτελεστικής εξουσίας, οι περικοπές και ο περιορισμός εφαρμογής των αποφάσεων Ολομέλειας ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνέδριου αποτελούν συνταγματική εκτροπή αφού παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ στη βάση των αρχών της αναλογικότητας έκρινε την ισορροπία ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό συμφέρον και η πολιτική εξουσία οφείλει να μην κρίνει εκ νέου τις δικαστικές αποφάσεις. Με τις ανακοινώσεις όμως του κ. Πρωθυπουργού για τα αναδρομικά καταλύεται η διάκριση των εξουσιών και παραβιάζονται βασικές αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Σίγουρα οι ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν το δικαστικό αγώνα για επιστροφή των αναδρομικών σε σύνταξη, επικούρηση και δώρα, όπως επιτάσσουν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. Ως συνήγοροι αυτού του δύσκολου και πολυετούς δικαστικού αγώνα θα συμβουλεύσουμε τους ασφαλισμένους όσοι δεν έχουν ασκήσει αγωγές να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να προασπίσουν τα κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα τους.

Αν επιχειρήσει η Κυβέρνηση με τροπολογία να ακυρώσει δικαστικές αποφάσεις τότε η συνταγματική εκτροπή θα ολοκληρωθεί πλήρως και ο σεβασμός στα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των ασφαλισμένων θα έχει εκλείψει παντελώς από τους κυβερνώντες. Και είναι σίγουρο ότι παρόμοια τροπολογία θα κριθεί σύντομα αντισυνταγματική. Φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Ο αγώνας θα συνεχιστεί για την προάσπιση των αρχών του Κράτους Δίκαιου και για την υπεράσπιση των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων. Αιδώς Αργείοι. Η εκτροπή δεν θα περάσει. Ο δικαστικός αγώνας θα συνεχιστεί ενάντια σε οποιαδήποτε νομοθετική ή διοικητική πράξη που θα εφαρμόσει την ανακοίνωση του κ. Πρωθυπουργού».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 18:02