search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:11
MENU CLOSE

Δικηγόρος συνταξιούχων: Συνταγματική εκτροπή η απόφαση Μητσοτάκη για τα αναδρομικά

29.07.2020 17:05
Δικηγόρος συνταξιούχων: Συνταγματική εκτροπή η απόφαση Μητσοτάκη για τα αναδρομικά - Media
 
Εντονες αντιδράσεις στους κόλπους των συνταξιούχων προκάλεσε η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής για εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών μόνο των κύριων συντάξεων και όχι επικουρικών και δώρων.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θα καταβληθεί ένα ποσό της τάξεως του 1,4 δισ. ευρώ σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 40% των συνολικού ποσού των αναδρομικών,καθώς από αυτό εξαιρούνται τα δώρα και οι επικουρικές.
 
«Είναι πολιτική επιλογή να καταβληθεί εφάπαξ και αυτό να εκτιμηθεί από τους συνταξιούχους. Να μην υπάρξουν αιτιάσεις να αυξηθεί το ποσό γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια», σημείωσε απευθυνόμενος προς τους συνταξιούχους, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε λόγο για «κούρεμα πάνω από 60% σε αυτά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι».
 
Λουκάς Αποστολίδης: Η εκτροπή δεν θα περάσει
Νομικοί κύκλοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα πιλοτική δίκη ειδικά για επικουρικές και δώρα. Ειδικότερα, ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, που διαχειρίστηκε την αγωγή μιλά για συνταγματική εκτροπή καθώς και για περιορισμό των νομικών συνεπειών των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ.
 
Αναλυτικά, στη δήλωσή του ο κ. Αποστολίδης αναφέρει: «Οι ανακοινώσεις του κ. Πρωθυπουργού για τα αναδρομικά αποτελούν προσβολή στις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων και “νομικό πραξικόπημα” για τις αρχές του κράτους δικαίου. Δεν χρειάζονται φαίνεται τα δικαστήρια για τους κυβερνώντες ούτε οι αποφάσεις τους διότι τα πάντα στις ημέρες τους θα τα ρυθμίζει η εκτελεστική εξουσία. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία γνωρίζουν οι πάντες ότι υπάρχει σεβασμός στις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. Όποια και αν είναι η δικαιολογία της εκτελεστικής εξουσίας, οι περικοπές και ο περιορισμός εφαρμογής των αποφάσεων Ολομέλειας ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνέδριου αποτελούν συνταγματική εκτροπή αφού παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών.
 
Η Ολομέλεια του ΣτΕ στη βάση των αρχών της αναλογικότητας έκρινε την ισορροπία ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό συμφέρον και η πολιτική εξουσία οφείλει να μην κρίνει εκ νέου τις δικαστικές αποφάσεις. Με τις ανακοινώσεις όμως του κ. Πρωθυπουργού για τα αναδρομικά καταλύεται η διάκριση των εξουσιών και παραβιάζονται βασικές αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Σίγουρα οι ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν το δικαστικό αγώνα για επιστροφή των αναδρομικών σε σύνταξη, επικούρηση και δώρα, όπως επιτάσσουν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. Ως συνήγοροι αυτού του δύσκολου και πολυετούς δικαστικού αγώνα θα συμβουλεύσουμε τους ασφαλισμένους όσοι δεν έχουν ασκήσει αγωγές να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να προασπίσουν τα κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα τους.
 
Αν επιχειρήσει η Κυβέρνηση με τροπολογία να ακυρώσει δικαστικές αποφάσεις τότε η συνταγματική εκτροπή θα ολοκληρωθεί πλήρως και ο σεβασμός στα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των ασφαλισμένων θα έχει εκλείψει παντελώς από τους κυβερνώντες. Και είναι σίγουρο ότι παρόμοια τροπολογία θα κριθεί σύντομα αντισυνταγματική. Φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Ο αγώνας θα συνεχιστεί για την προάσπιση των αρχών του Κράτους Δίκαιου και για την υπεράσπιση των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων. Αιδώς Αργείοι. Η εκτροπή δεν θα περάσει. Ο δικαστικός αγώνας θα συνεχιστεί ενάντια σε οποιαδήποτε νομοθετική ή διοικητική πράξη που θα εφαρμόσει την ανακοίνωση του κ. Πρωθυπουργού».
 
Τεμπονέρας: Μεγάλοι χαμένοι το 70% χαμηλοσυνταξιούχων
Νωρίτερα, σε ανάρτησή του ο εργατολόγος – δικηγόρος, Διονύσης Τεμπονέρας, τόνιζε πως «το κόστος συμμόρφωσης για ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους, για κύριες και επικουρικές συντάξεις και για τα “δώρα”, ανέρχεται σε 3,9 δις ευρώ. Συνεπώς το ποσό των 1,4 δις (που δεν διευκρινίζεται αν είναι καθαρό ή μεικτό) απέχει παρασάγγας, από την “συμμόρφωση” με τις δικαστικές αποφάσεις. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι το 70% των χαμηλοσυνταξιούχων που δεν έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ και δεν έχουν να λαμβάνουν απολύτως τίποτα».
 
Σύμφωνα με τον εργατολόγο, «η επικείμενη τροπολογία είναι μια απαράδεκτη επέμβαση στην δικαιοσύνη που στόχο έχει να μοιράσει 1,4 δις στους συνταξιούχους, που έχουν χάσει πάνω από 50 δις από τις μειώσεις των συντάξεων στην δεκαετή κρίση. Αξιζει να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούσαν στο ΣτΕ για το διάστημα 2013-2018 πάνω από 24 δις ευρώ… Αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει τα πιο αδύναμα στρώματα που χρήζουν μεγαλύτερης κοινωνικής προστασίας, συνεχίζει με ψίχουλα να προσπαθεί να υφαρπάξει την ψήφο των συνταξιούχων καλλιεργώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό, μεταξύ φτωχών και παμφτωχων…Πρόκειται για ένα χυδαίο εκβιασμό που προσβάλλει την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων και τους αντιμετωπίζει ως ζητιάνους».
 
Πηγή: tvxs.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:09