search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:40
MENU CLOSE

DW για τουρκικές προκλήσεις: Μετά το Καστελόριζο… η ΑΟΖ της Κύπρου

30.07.2020 14:40
DW για τουρκικές προκλήσεις: Μετά το Καστελόριζο… η ΑΟΖ της Κύπρου  - Media

 

Μετά την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από τα ανοιχτά του Καστελόριζου, η Τουρκία διοχετεύει την ένταση και πάλι στην κυπριακή ΑΟΖ. Κρίσιμο φθινόπωρο ενόψει των τουρκοκυπριακών εκλογών.

Στην κυπριακή ΑΟΖ διοχετεύει την ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα, τέσσερις ημέρες μετά την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την περιοχή νοτίως του Καστελορίζου και την ακύρωση της μετάβασης του «Ορούτς Ρέις» στην περιοχή. Από σήμερα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» βρίσκεται στα ανοικτά της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, όπου θα διεξάγει έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύει και βοηθητικό σκάφος, ενώ σύμφωνα με σχετική NAVTEX, οι σεισμογραφικές έρευνες στα οικόπεδα 2, 3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ θα διαρκέσουν μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι στην κυπριακή ΑΟΖ παραμένει εντός του τεμαχίου 6 το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο προβαίνει σε γεώτρηση για εντοπισμό φυσικού αερίου.  

Σεπτέμβρης εξελίξεων 

Σύμφωνα με τον τουρκικό σχεδιασμό, σε περίπτωση που οι έρευνες του «Μπαρμπαρός» εντός της κυπριακής ΑΟΖ στεφθούν με επιτυχία, είναι η πιθανή η μετακίνηση του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στις περιοχές πέριξ του θαλασσοτεμαχίου 3 για μία νέα σειρά έκνομων γεωτρήσεων.

Μία τέτοια εξέλιξη είναι πιθανόν να λάβει χώρα πέρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ μία ενδεχόμενη νέα γέωτρηση θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το πέρας των εκλογών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα στις 11 Οκτωβρίου, για ανάδειξη Τουρκοκύπριου ηγέτη. Το αποτέλεσμα των εκλογών, εξάλλου, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις προοπτικές για επανάνεναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου με την πιθανότητα αυτή να περνάει και μέσα από μια φόρμουλα παγώματος των τουρκικών έκνομων γεωτρητικών ενεργειών στη Κύπρο έναντι ανταλλαγμάτων. 

 «Δικαίωμά μας», λέει ο Ακάρ 

Αναφερόμενος στις νέες έρευνες που προτίθεται να πραγματοποιήσει η Άγκυρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ σημείωσε ότι οι έρευνες στις συγκεκριμένες περιοχές είναι δικαίωμα της Τουρκίας, αφού όπως είπε τα εν λόγω τεμάχια έχουν αδειοδοτηθεί από την την «ΤΔΒΚ». Επικαλέστηκε δε τη συνθήκη εγγυήσεων, σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο και γνωρίζει τόσο τα δικαιώματα όσο και τις υποχρεώσεις της. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:38