search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:16
MENU CLOSE

«Μαύρα» σημάδια και στον εσωτερικό τουρισμό -Ένας στους δύο Έλληνες αδυνατεί να πάει μια εβδομάδα διακοπές

31.07.2020 04:34
ΕΤΕ: Η Ελλάδα να απαγκιστρωθεί από τον μαζικό τουρισμό στη μετά κορωνοϊό εποχή - Media

«Ητανε στραβό το κλίμα, το’ φαγε κι ο γάιδαρος» λέει ο σοφή ελληνική παροιμία, που δυστυχώς μοιάζει να ταιριάζει γάντι στη φετινή «μαύρη» σεζόν για τον ελληνικό Τουρισμό.

Με φόντο τα απογοητευτικά στοιχεία για τις πληρότητες του Ιουλίου (25% πανελλαδικά) και το «μούδιασμα» από τις «χλωμές» τάσεις που προδιαγράφονται για τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, οι επαγγελματίες του κλάδου θα καταβάλλουν προσπάθειες να τονώσουν τουλάχιστον την εσωτερική κίνηση, τον εγχώριο τουρισμό.

Πέρα από το μειωμένο ΦΠΑ, που ισχύει για αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια κι από τα «ενισχυμένα» πακέτα κοινωνικού τουρισμού, τα ξενοδοχεία ετοιμάζουν σύμφωνα με ρεπορτάζ του iefimerida.gr εκπτωτικά πακέτα, ποντάροντας ότι έτσι θα προσελκύσουν τους διστακτικούς. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι, όμως, τόσο απλά.

Τουρισμός: Το ελλιπές εισόδημα βάζει «φρένο» στις διακοπές, 1 στους 2 δεν «βγαίνει» οικονομικά

Αναμφίβολα, η ανησυχία ή ο φόβος που προκαλεί ο κορωνοϊός λειτουργεί ανασταλτικά, ωστόσο τα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν ένα ακόμα αδύναμο σημείο του εσωτερικού τουρισμού: την έλλειψη επαρκούς εισοδήματος για διακοπές έστω μιας εβδομάδας.

Η κρίση των προηγούμενων ετών προκάλεσε «αιμορραγία» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, που υποχρεώθηκαν να αναθεωρήσουν στόχους και προτεραιότητες. Έτσι, σύμφωνα με τη συγκριτική μελέτη της Eurostat, το 2019- δηλαδή πριν καν εμφανιστεί ο κορωνοϊός- το 49% των Ελλήνων δήλωσε ότι πολύ απλά δεν «βγαίνει» οικονομικά για να κάνει διακοπές μιας εβδομάδας. Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη κατάσταση των νοικοκυριών στην Ευρώπη, μετά τη Ρουμανία (54%), με το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπολογίζεται στο 29%. Υπάρχουν όμως και χειρότερα μηνύματα από αυτό το συγκριτικό test.

«Μαύρα» τα στοιχεία από τον τουρισμό: Στο 25% η μέση πληρότητα τον Ιούλιο -Ετοιμάζουν εκπτωτικά πακέτα για τους Ελληνες τα ξενοδοχεία

Κατ’ αρχάς, αυτά τα ποσοστά- όπως τουλάχιστον εκτιμά η Eurostat- θα διαμορφώσουν την τάση και στη διάρκεια του 2020, λόγω των περιορισμών που επέβαλε η πανδημία. Επιπλέον, ενώ στο σύνολο της Ευρώπης καταγράφηκε μείωση αυτού του «μαύρου» ποσοστού από το 2010 (ήταν 39%), στην Ελλάδα (και στην Ιταλία) καταγράφεται αύξηση. Συγκεκριμένα, το 2010, το 46,3% των Ελλήνων δήλωνε αδυναμία διακοπών μιας εβδομάδας, ανέβηκε στο 52,8% το 2012, υποχώρησε το 2013, εκτινάχθηκε στο 53,7% το 2015 κι έκτοτε μειώνεται, αλλά με βραδείς ρυθμούς.

Τουρισμός: Τις δωρεάν διαμονές ψάχνουν για διακοπές

Το… κερασάκι στην πικρή «τούρτα» είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όπου πέρα από τη μείωση κατά 6,8% των ταξιδιών, που έκαναν οι Έλληνες στη διάρκεια του 2019 εντός της Επικράτειας, καταγράφονται ποιοτικά στοιχεία λίαν αποκαλυπτικά:

Το 58% των προσωπικών ταξιδιών πραγματοποιήθηκε σε μη ενοικιαζόμενα καταλύματα, κυρίως ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες και καταλύματα που παρέχονται δωρεάν από συγγενείς και φίλους

Τα εν λόγω ταξίδια αντιστοιχούν στο 77% του συνολικού αριθμού των διανυκτερεύσεων

Τα ταξίδια με διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα παρουσίασαν μείωση κατά 7,9% και οι αντίστοιχες διανυκτερεύσεις κατά 11%, σχέση με το 2018.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30