search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:56
MENU CLOSE

Παριτζίνα: Η ρουστίκ πίτσα της Ναπολιτάνικης κουζίνας

31.07.2020 09:29
parigina1.jpeg

 

Υλικά για ένα ταψί μεγέθους 32 X 40

Για τη ζύμη

  • 500 γραμμάρια αλεύρι
  • 310 γραμμάρια νερό χλιαρό
  • 25 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 6 γραμμάρια νωπή μαγιά (φρέσκια μαγιά μπύρας)
  • 10 γραμμάρια αλάτι
  • 5 γραμμάρια ζάχαρη

Για τη γέμιση

  • 800 γραμμάρια αποφλοιωμένες ντομάτες ή πασάτα
  • 150 γραμμάρια ζαμπόν σε φέτες
  • 300 γραμμάρια τυρί πρόβολα ή μοτσαρέλα σε φέτες

Για την επιφάνεια

  • 1 φύλλο σφολιάτας 250 γραμμάρια
  • 1 κρόκος αυγού
  • 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Ξεκινήστε με τη ζύμη της πίτσας: σε μια κανάτα, ρίξτε το νερό σε θερμοκρασία δωματίου και λιώστε τη μαγιά, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια, σε ένα μπολ ρίξτε το αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατέψτε τα με το χέρι σας, προσθέτοντας το νερό με τη μαγιά λίγο – λίγο κάθε φορά. Μόλις έχετε μια ομοιογενή ζύμη, ρίξτε το λάδι, λίγο κάθε φορά. Όταν ρίξετε το μισό περίπου, προσθέστε το αλάτι και, αφού το ενσωματώσετε, προσθέστε τέλος και το υπόλοιπο λάδι. Ζυμώστε μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα.

Τώρα μεταφέρετε το μίγμα στον πάγκο και συνεχίστε να το δουλεύετε για άλλα 10-15 λεπτά. Αν είναι πολύ μαλακό μπορείτε να προσθέσετε μια πρέζα αλεύρι. Στη συνέχεια, βάλτε την μπάλα σε ένα μεγάλο δοχείο, καλύψτε με πλαστικό περιτύλιγμα και αφήστε να αυξηθεί σε θερμοκρασία 26 ° -28 ° για περίπου 3 ώρες.

Εντωμεταξύ στραγγίστε τις ντομάτες σε ένα σουρωτήρι. Θα πρέπει το βάρος τους τώρα να είναι 500 γραμμάρια. Πολτοποιήστε τις με ένα πιρούνι και αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο σκόρδο σε σκόνη και λίγη ρίγανη. Με τα δάκτυλά σας ανοίξτε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί, τη ζύμη, που τώρα θα πρέπει να έχει τριπλασιαστεί σε όγκο. Καλύψτε την και πάλι και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Μετά από αυτό το διάστημα, απλώστε τη σάλτσα σε όλη την επιφάνεια, αφήνοντας ακάλυπτα μόνο μερικά εκατοστά στις άκρες. Βάλτε το ζαμπόν και τις φέτες μοτσαρέλας. Ανοίξτε το φύλλο σφολιάτας προσπαθώντας να πάρει ένα ορθογώνιο σχήμα για να καλύψει την επιφάνεια του ταψιού. Τρυπήστε την επιφάνειά του με ένα πιρούνι και πιέστε με τα δάκτυλά σας τις άκρες ώστε να σφραγιστεί η γέμιση μέσα στη ζύμη.

Χτυπήστε τον κρόκο αυγού με την κρέμα γάλακτος και αλείψτε την επιφάνεια. Ψήστε την παριτζίνα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για περίπου 30 με 35 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αφήστε να σταθεί 10-15 λεπτά και κόψτε σε τετράγωνα κομμάτια. Σερβίρετε ζεστή!!!

 

Συμβουλή

1.Εάν δεν έχετε χρόνο, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζύμη πίτσας με έτοιμη.

2.Στραγγίστε πολύ καλά τις ντομάτες για να μην εμποτίσουν τη βάση της πίτσας

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:56