search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:17
MENU CLOSE

Παίζουν με τη φωτιά

08.09.2012 13:54
Παίζουν με τη φωτιά - Media

Η διαφορετική αντιμετώπιση του ζητήματος των πυρη­νικών φιλοδοξιών του Ιράν από τις Ηνωμένες Πολι­τείες και το Ισραήλ αναδεικνύεται πλέον σε μείζον πρόβλημα, όχι μόνο για τις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και για την αμερικανική προεκλογική εκστρατεία για την ανά­δειξη προέδρου στις 6 Νοεμβρίου, δηλαδή ακριβώς σε δύο μήνες.

Η διαφορετική αντιμετώπιση του ζητήματος των πυρη­νικών φιλοδοξιών του Ιράν από τις Ηνωμένες Πολι­τείες και το Ισραήλ αναδεικνύεται πλέον σε μείζον πρόβλημα, όχι μόνο για τις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και για την αμερικανική προεκλογική εκστρατεία για την ανά­δειξη προέδρου στις 6 Νοεμβρίου, δηλαδή ακριβώς σε δύο μήνες.

Ενώ επί μήνες «έβραζαν» οι σφοδρές αντιθέσεις Αμερι­κανών και Ισραηλινών, τις τελευταίες ημέρες βγήκαν στην επιφάνεια με ελάχιστα συγκαλυμμένους υπαινιγμούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν, έστω και την τελευταία στιγμή, να προωθήσουν σειρά μέτρων – εκτός βέβαια από την πολεμική σύγκρουση – ώστε να υποχρεώσουν την Τεχε­ράνη να επιστρέψει με σοβαρές προθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποτραπεί η περιβόητη και πολυ­συζητημένη ισραηλινή προληπτική επίθεση…

Έτσι, σε λίγες μέρες, οι Αμερικανοί ξεκινούν, με 25 άλλα κράτη, τεράστιες ασκήσεις στον αραβοπερσικό Κόλπο, ως επίδειξη δύναμης απέναντι στο Ιράν και ως υπενθύμιση για να μην τολμήσει να αποκλείσει τα στενά του Χορμούζ, από τα οποία διέρχεται ένα μεγάλο τμήμα πετρελαίου που διοχε­τεύεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

ταυτόχρονα, οι Αμερικανοί σπεύδουν να ενισχύσουν συ­στήματα ανίχνευσης και παρακολούθησης στο γειτονικό Κατάρ, τα οποία, σε συνδυασμό με τα συστήματα που υπάρ­χουν στο Ισραήλ και την Τουρκία, μπορούν να λειτουργήσουν ως ευρύτατη ασπίδα αντιπυραυλικής προστασίας!

 

«Κόκκινη γραμμή»

Φαίνεται, όμως, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση του Νετανιάχου δεν χάνει ευκαιρία για να επικρίνει έμμεσα την κυβέρ­νηση Ομπάμα για τη στάση της απέναντι στο Ιράν. Ο Ισραη­λινός πρωθυπουργός επιμένει ότι η διεθνής κοινότητα «δεν έχει τραβήξει μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή στο Ιράν» και το Ιράν «δεν αντιμετωπίζει τη διεθνή αποφασιστικότητα που θα του επιβάλει την απαγόρευση του πυρηνικού προγράμματός του».

Έτσι, η ισραηλινή κυβέρνηση φοβάται ότι η Τεχεράνη δεν θα σταματήσει την ανάπτυξη αυτού του προγράμματος και το συμπέρασμα είναι εύλογο: κάποιος άλλος πρέπει να τους σταματήσει!..

Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν ξεκάθαρα ότι ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση στο Ιράν μπορεί να καθυστε­ρήσει, αλλά δεν θα σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Αυτό ξεκαθάρισε ξανά ο ανώτατος στρατιωτικός ηγέτης των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι. Ο στρατηγός, θέλοντας να αποστασιοποιηθεί από οποιαδήποτε ισραηλινή επιχείρηση, πρόσθεσε με νόημα ότι δεν θα ήθελε να θεωρηθεί «συνένο­χος» σε μια τέτοια επιχείρηση, αν τελικά το Ισραήλ αποφα­σίσει να την πραγματοποιήσει.

Με αυτές τις ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές των πιέσεων στο Ιράν, το ερώτημα είναι αν και κατά πόσο οι προειδοποιήσεις των Αμερικανών είναι αρ­κετές, ώστε από τη μια πλευρά να υποχρεώσουν σε υποχώ­ρηση την Τεχεράνη και από την άλλη να ωθήσουν το Ισραήλ να παραιτηθεί από τα τυχοδιωκτικά σχέδια που επεξεργάζο­νται εδώ και καιρό ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, ο υπουρ­γός Εξωτερικών Λίμπερμαν και ο υπουργός Άμυνας Μπαράκ…

 

Σκληρή στάση

Αυτό το «τρίδυμο της καταστροφής» είναι ικανό, με την αδιαλλαξία που το διακρίνει, να αδιαφορήσει τελείως για τις συμβουλές της Ουάσιγκτον και να επιχειρήσει πλήγμα κατά του Ιράν τις παραμονές των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Άλλωστε ο υποψήφιος των ρεπουμπλικανών Μιτ Ρόμνεϊ, εκ του ασφαλούς βέβαια, έχει υιοθετήσει μια ακόμη πιο σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν.

Η συζήτηση για ενδεχόμενο πλήγμα κατά του Ιράν έχει πάρει διαστάσεις και στο εσωτερικό του Ισραήλ, όπου ένας πρώην αρχηγός της Μοσάντ και ένας πρώην αρχηγός του Γε­νικού Επιτελείου εκφράστηκαν δημοσίως ενάντια στους σχε­διασμούς της κυβέρνησης, προ­καλώντας διαφοροποίηση στην κοινή γνώμη και εξοργίζοντας τα γεράκια της κυβέρνησης…

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες πι­θανή ισραηλινή επιχείρηση θα μπορούσε να ανατρέψει τελείως τα προεκλογικά δεδομένα και να προκαλέσει ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ενώ το μέτω­πο της Συρίας δεν έχει κλείσει.

Στο αμερικανικό οπλοστά­σιο, όμως, βρίσκονται και άλλα όπλα. Πρόκειται για τον ηλε­κτρονικό πόλεμο, ο οποίος ήδη έχει σημειώσει τεράστια επιτυ­χία, αφού πριν από λίγους μή­νες οι ηλεκτρονικοί υπολογι­στές των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων είχαν κυριολε­κτικά «τρελαθεί».

 

Ανεξέλεγκτες επιπτώσεις

Είναι σαφές ότι αν το Ισραήλ επιχειρήσει τελικά το πλήγμα, χωρίς – όπως όλα δείχνουν – τη συναίνεση της Ουάσιγκτον, οι επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή θα είναι ανυπολόγιστες και σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτες…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:16