search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:38
MENU CLOSE

Δημιουργικές δραστηριότητες για γονείς και παιδιά

03.08.2020 14:02
ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες θέλει να παραμείνει Γενικος Γραμματέας για δεύτερη θητεία - Media
Μια από τις συνήθεις απορίες των σημερινών γονιών είναι το κατά πόσο και με πια συχνότητα μπορεί το παιδί μας να ¨παρακολουθεί¨ τηλεόραση ή κινητό. καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο επιρροή έχει η τεχνολογία σήμερα στη ζωή τη δική μας αλλά κυρίως στα παιδιά μας.
 
Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά παρακολουθούν περίπου δύο ώρες την ημέρα τηλεόραση. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει πως τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των δύο χρονών να μην παρακολουθούν καθόλου τηλεόραση.
 
Τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η τηλεόραση μπορεί να κλέψει πολύτιμο χρόνο από τη συναναστροφή του παιδιού με τους γονείς του, με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και φυσικά από το ίδιο το παιχνίδι. Τα παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των δύο χρονών μπορούν να παρακολουθούν κατά μέσο όρο 1-2 ώρες την ημέρα με την προϋπόθεση ότι παρακολουθούν ποιοτικά προγράμματα.
 
Παρακάτω λοιπόν συγκεντρώσαμε δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις με τα παιδί σου, για να περάσεις δημιουργικά τον χρόνο μαζί του. Ιδέες για παιχνίδια και δραστηριότητες για κάθε ηλικία, από νήπια μέχρι εφήβους σε περιμένουν σε αυτό το άρθρο. Εμπνεύσου και διασκέδασε μαζί τους με αντικείμενα που είτε υπάρχουν μέσα στο σπίτι, ή που εύκολα και φθηνά μπορείς να προμηθευτείς.
 
1. Μαγειρέψτε παρέα
Φτιάξτε παρέα το μεσημεριανό φαγητό σας. Άφησε το παιδί σου να πλύνει τα λαχανικά δείχνοντάς του πώς να τα πλένει σχολαστικά. Όσο μαγειρεύεις μην ξεχνάς να του εξηγείς παράλληλα κάθε βήμα. Φυσικά θα χαρεί ακόμα περισσότερο αν φτιάξετε μαζί κουλουράκια και ασχοληθεί μόνο του με τη ζύμη. Δώσε του το ελεύθερο να φτιάξει τα δικά του σχεδιάκια και ψήσε τα μαζί με τα δικά σου. Θα χαρεί πολύ (και θα απολαύσει τις δημιουργίες του).
 
2. Κάντε γυμναστική μαζί
Ρωτήστε σε διάφορα γυμναστήρια στην περιοχή σας, αν έχουν τμήματα αεροβικής γυμναστικής ή γιόγκα για γονείς και παιδιά. Αν το παιδάκι σας είναι πολύ μικρό για να συμμετέχει, ψάξτε για προγράμματα που θα σας βοηθήσουν να κάψετε θερμίδες με το μωρό σας στο καρότσι.
 
3. Ένας μικρός (ολόδικός σας) κήπος
Μεταμόρφωσε παρέα με το παιδί σου το μπαλκόνι σας σε έναν υπέροχο, μικρό κήπο. Προμηθεύσου από ένα φυτώριο λουλούδια και δεντράκια και γίνετε εσείς οι κηπουροί. Φυτέψτε τα σε χρωματιστές γλάστρες και διακοσμήστε με αυτές το μπαλκόνι χαρίζοντάς του ζωή. Στη συνέχεια εξήγησε στο παιδί σου πώς φροντίζουμε το κάθε φυτό. Τέλος, κάθε μέλος της οικογένειας θα πρέπει να φροντίζει το δικό του, προσωπικό φυτό για το επόμενο διάστημα.
 
4. Παιχνίδια με λέξεις
Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σου, θα παίξετε και το αντίστοιχο παιχνίδι λέξεων. Αν είναι προσχολικής ηλικίας, δείξε του εικόνες, ζήτησέ του να σου πει το όνομα του ζώου/αντικειμένου που απεικονίζεται και έπειτα να σου βρει 5 λέξεις που να ξεκινούν από το ίδιο γράμμα. Αν πάλι πηγαίνει δημοτικό, μπορείτε να παίξετε κρεμάλα, όνομα-ζώο-φυτό-πράγμα ή να λύσετε παρέα σταυρόλεξα. Η εξάσκηση με τις λέξεις είναι ο στόχος σου.
 
5. Δραστηριότητες έξω από το σπίτι
Διαλέξτε μια μέρα το σαββατοκύριακο για να κάνετε κάτι όλοι μαζί σαν οικογένεια. Κολύμπι το καλοκαίρι, πεζοπορία το χειμώνα, ποδηλασία την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Παίρνοντας μαζί σας και φαγητό, μπορείτε να οργανώσετε άνετα ένα πικνίκ για να ευχαριστηθούν και τα παιδιά σας, απολαμβάνοντας τη φύση.
 
6. Απόκριες για πάντα
Εσύ μπορεί να τις σιχαίνεσαι (ή μπορεί και όχι), όμως το παιδί σου σίγουρα τις λατρεύει, μιας και τότε του δίνεται η ευκαιρία να μεταμφιέζεται όπως εκείνο επιθυμεί. Δώσε του, λοιπόν, αυτή την ευκαιρία μέσα στο σπίτι και πίστεψέ μας θα το εκτιμήσει πολύ. Βγάλε από την αποθήκη, τα συρτάρια και τις ντουλάπες ρούχα και αξεσουάρ που δεν φοράς και τοποθέτησέ τα όλα σε ένα καλάθι. Ζήτησέ του να τα δει όλα και έπειτα να δημιουργήσει με αυτά τη δική του στολή. Σειρά έχει η αναπαράσταση του ρόλου που επέλεξε. Τράβηξέ το βίντεο και φωτογραφίες για να χαρεί ακόμη περισσότερο.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:38