search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:11
MENU CLOSE

Washington Times: Άλυτος γρίφος τα F-35 για τις ΗΠΑ κι έναν βασικό σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ

03.08.2020 14:46
f-35-c
 
Υποτίθεται ότι θα ήταν ένα μάθημα για την επαναφορά ενός ανυπόμονου συμμάχου στην γραμμή, αλλά -όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Times- η εκδίωξη της Τουρκίας από το ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πρόγραμμα των F-35 αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολη από το αναμενόμενο, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με το αν η Ουάσινγκτον διατύπωσε μια απειλή, που δεν πλήρως έτοιμη να στηρίξει, .
 
Περισσότερο από ένα χρόνο από τότε που η κυβέρνηση Τραμπ επισήμως εκδίωξε την Τουρκία – βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ – από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών του 21ου αιώνα λόγω των αυξανόμενων στρατιωτικών δεσμών της Άγκυρας με τη Ρωσία, οι τουρκικές εταιρείες παραμένουν «εγκλωβισμένες» στις αλυσίδες εφοδιασμού των ΗΠΑ χωρίς σαφές χρονικό πλαίσιο για να δουν την έξοδο.
 
Η τουρκική συμμετοχή στο πρόγραμμα -αναφέρουν οι Washington Times- έπρεπε να τελειώσει μέχρι τον Μάρτιο, αλλά οι ηγέτες της αμυντικής βιομηχανίας δήλωσαν ότι είναι πιθανό να συνεχιστεί για τουλάχιστον ακόμη ένα έτος.
 
Αξιωματούχοι της Lockheed Martin, που είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής των F-35, είπαν στην εφημερίδα The Washington Times την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία «συνεχίζει να απομακρύνεται» από τους Τούρκους προμηθευτές, αλλά δεν προσέφεραν συγκεκριμένες ημερομηνίες για την πλήρη και τελική έξοδο.
 
Αξιωματούχοι του Αμερικανικού υπουργείου Άμυνας παραδέχτηκαν νωρίτερα φέτος ότι η τουρκική συμμετοχή θα συνεχιστεί πολύ μετά την αρχική προθεσμία του Μαρτίου.
 
Οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες χώρες του ΝΑΤΟ διαμαρτυρήθηκαν χωρίς όμως αποτέλεσμα, για το σχέδιο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει ένα μεγάλο ρωσικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα, τo S-400.
 
Προειδοποίησαν ότι αυτή η αγορά θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα συστήματα ασφαλείας της συμμαχίας. Η Τουρκία υποστήριξε ότι στράφηκε στη Μόσχα μόνο όταν παρεμποδίστηκε από την αγορά ενός αμερικανικού εναλλακτικού συστήματος.
 
Η αδυναμία διακοπής των σχέσεων με την Τουρκία είναι το τελευταίο πισωγύρισμα για το υψηλού προφίλ πρόγραμμα F-35, το οποίο πλήττεται από υπερβάσεις κόστους και άλλα θέματα. Το θερμόμετρο ανεβαίνει επίσης στη Γερουσία και την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
 
Οι βουλευτές υποστήριξαν την περασμένη εβδομάδα ότι χάθηκαν εκατομμύρια δολάρια από χρήματα των φορολογουμένων λόγω κακογραμμένων συμβάσεων και έλλειψης κατάλληλης εποπτείας του προγράμματος.
 
Η διαδικασία παραγωγής F-35 σχεδιάστηκε ως μέτρο ενίσχυσης της συμμαχίας, με βασικούς εταίρους των ΗΠΑ, όπως η Τουρκία, να επιτρέπεται να συμμετάσχουν σε κερδοφόρα μέρη της παραγωγικής διαδικασίας, προσθέτουν οι Washington Times.
 
Γνώστες των θεμάτων άμυνας των ΗΠΑ, λένε ότι το Πεντάγωνο και οι συνεργάτες του στον ιδιωτικό τομέα έχουν αγωνιστεί να βρουν μη τουρκικές εταιρείες ικανές να κατασκευάσουν ορισμένα βασικά μέρη για τα αεροσκάφη αιχμής.
 
Επιπλέον η πανδημία της COVID-19 επιβράδυνε τις γραμμές παραγωγής και εμπόδισε τον συντονισμό, καθυστερώντας περαιτέρω μια περίπλοκη μετάβαση μακριά από τις τουρκικές εταιρείες.
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:09