search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:47
MENU CLOSE

Καταπέλτης για τους Αφούς Δομαζάκη το πόρισμα της Deloitte για την Creta Farms

03.08.2020 18:19
Καταπέλτης για τους Αφούς Δομαζάκη το πόρισμα της Deloitte για την Creta Farms - Media

 

Καταπέλτης για τους αδελφούς Μάνο και Τάκη Δομαζάκη, όταν αυτοί διοικούσαν την Creta Farms, είναι το πόρισμα της συμβουλευτικής Deloitte Business Solutions για την Κρητική αλλαντοβιομηχανία, το οποίο βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στα “χέρια” της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Creta Farms. Στο πόρισμα, που φέρει την κωδική ονομασία Knossos, καταγράφονται από την Deloitte ευρήματα κακοδιαχείρισης, εκροές αρκετών εκατομμυρίων από τα ταμεία της εταιρείας προς τους βασικούς μετόχους και υπερτιμολογήσεις.

Σύμφωνα με το Capital.gr από τα στοιχεία που συνέλεξε η Deloitte, μέσω και συνεντεύξεων που πραγματοποίησε με πρώην στελέχη της αλλαντοβιομηχανίας, προκύπτει πως η κρητική αλλαντοβιομηχανία πλήρωνε με “καπέλο” την ΕΥΡΩΚΡΕΤΑ, συμφερόντων των Αφών Δομαζάκη. Σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα, η τελευταία τιμολογούσε στην Creta Farms το κόστος που η ίδια επωμιζόταν αυξανόμενο µε ένα συντελεστή προσαύξησης 5% – 10%. Η Deloitte στο πόρισμά της -καλύπτει την Φάση Α και όχι τη Φάση Β, δηλαδή τις απομειώσεις απαιτήσεων και απαιτήσεων σε θυγατρικές και τις ΙΤ Forensic υπηρεσίες-, διαπιστώνει και υπερτιμολόγηση παγίων στοιχείων που αγόρασε η Creta Farms με το προϊόν της υπερτιμολόγησης να έχει καταλήξει σε λογαριασμούς των βασικών μετόχων της. Επιπλέον σημειώνει πως 12 εταιρείες, που συνδέονται µε τους βασικούς μετόχους και τα συγγενικά τους πρόσωπα (μέχρι β’ βαθμού συγγένεια), άρα συνδεδεμένες με την Creta Farms, δεν αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις. Ακόμη και η ΕΥΡΩΚΡΕΤΑ, που είναι συμφερόντων των δύο βασικών μετόχων, εμφανίζεται, εξαφανίζεται και επανεμφανίζεται την περίοδο 2006 έως 2018 από τις οικονομικές καταστάσεις, της εισηγμένες.

Δανεικά και αγύριστα

Ένα από τα βασικά ευρήματα της Deloitte είναι πως την πενταετία 2014 – 2018 υπήρξαν εκροές από την Creta Farms, προς τον Εμμανουήλ (Μάνο) Στ. Δοµαζακι και Κωνσταντίνο (Τάκη) Δοµαζάκη ύψους 2,9 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο που πραγματοποιούνταν οι ανωτέρω απολήψεις οι δύο βασικοί μέτοχοι εισέφεραν στην ΕΥΡΩΚΡΕΤΑ 1,150 εκατ. ευρώ. Επίσης διαπιστώθηκε ότι την επίμαχη περίοδο η Creta Farms προέβη σε απομειώσεις των απαιτήσεών της από τους βασικούς μετόχους. Το συνολικό ύψος των απομειώσεων την περίοδο 2014 – 2018 ανέρχεται σε 3,161 εκατ. ευρώ, ποσό που υπερκαλύπτει τις συνολικές απολήψεις των βασικών μετόχων για την περίοδο αυτή (2,9 εκατ. ευρώ) και επιπλέον ποσό 259.458 ευρώ που αφορά απολήψεις που είχαν πραγματοποιήσει οι βασικοί μέτοχοι πριν την 1.1.2014.

Αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που εντοπίζει η Deloitte. Οι απολήψεις των βασικών μετόχων διαγράφονται από τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας μέσω πληθώρας συμψηφιστικών και γενικότερα σύνθετων λογιστικών εγγραφών. Σύμφωνα με τη Deloitte όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να αξιολογηθούν από την Οικονομική Διεύθυνση της εταιρείας, το Νομικό της τμήμα και τον Ορκωτό της Ελεγκτή.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:46