search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:26
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Η σωματική απομάκρυνση μειώνει τον δείκτη R – Τι δείχνει νέα έρευνα

04.08.2020 05:59
Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Όσο ο δείκτης R είναι στο 1 η επιδημία δεν πρόκειται να σβήσει - Media

 

Τον κίνδυνο διασποράς της νόσου που εγκυμονούν τα διάσπαρτα κρούσματα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, της πλέον πυκνοκατοικημένης περιοχής της Ελλάδας, καταδεικνύει μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open. Οι ερευνητές μελετώντας δεδομένα από την πρώτη φάση της πανδημίας στις ΗΠΑ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατοικία σε αραιοκατοικημένες περιοχές, η σωματική απομάκρυνση, αλλά και η θερμοκρασία περιβάλλοντος, σχετίζονται με μείωση του αριθμού αναπαραγωγής της νόσου  R.

Οπως αναφέρουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ιω. Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θ. Δημόπουλος, σε άρθρο τους στο οποίο συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης, συνολικά, συμπεριελήφθησαν 211 κομητείες  στις οποίες κατοικούν 178.892.208 από τους 326.289.971 πολίτες των ΗΠΑ (54,8%). Η διάμεση πληθυσμιακή πυκνότητα υπολογίστηκε σε 1.022,7 ανθρώπους ανά τετραγωνικό μίλι. Η μέση μείωση των μετακινήσεων από 6 -19 Απριλίου κατά τη διάρκεια της καραντίνας ήταν 68,7%. Η διάμεση τιμή των ημερήσιων θερμοκρασιών κατά την ίδια περίοδο ήταν 7,5° C (εύρος 3,8-12,8° C). Ο διάμεσος αριθμός των κρουσμάτων και η διάμεση θνησιμότητα ανά 100.000 κατοίκους ήταν περίπου 10 φορές υψηλότερη στις πιο πυκνοκατοικημένες συγκριτικά με τις πιο αραιοκατοικημένες κομητείες. Η μέση τιμή του ημερήσιου αριθμού αναπαραγωγής του ιού κατά τις 2 πρώτες εβδομάδες ήταν 5,7 στις πιο πυκνοκατοικημένες συγκριτικά με 3,1 στις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές.

Στην πολυπαραγοντική ανάλυση, μείωση των μετακινήσεων κατά 50% συσχετίστηκε με μείωση του αριθμού αναπαραγωγής κατά 45%. Υπολογίστηκε ότι με μείωση των μετακινήσεων κατά 70% θα μπορούσε να επιτευχθεί μείωση του ημερήσιου αριθμού αναπαραγωγής κάτω από το όριο του 1 στο 96% των κομητειών. Η σχετική τιμή του ημερήσιου αριθμού αναπαραγωγής μειώθηκε στο ελάχιστο, καθώς η θερμοκρασία αυξήθηκε στους 11° C από 0° C. Ωστόσο παρατηρήθηκε αύξηση του R, σε θερμοκρασίες 11° C – 20° C, ενώ παρατηρήθηκε εκ νέου μείωση, σε θερμοκρασίες άνω των 20° C. Συμπερασματικά, η μελέτη έδειξε ότι η σωματική απομάκρυνση, η κατοικία σε αραιοκατοικημένες περιοχές και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος συσχετίστηκαν με μείωση του ημερήσιου αριθμού αναπαραγωγής σε κομητείες των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, την ανάγκη αποφυγής του συγχρωτισμού σε εργασιακούς χώρους τουλάχιστον όσο δεν υπάρχουν ταχέα μοριακά τεστ που να ξεχωρίζουν άμεσα τα υγιή άτομα από τους ασυμπτωματικούς φορείς, τονίζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, επικαλούμενοι άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA. Οι ερευνητές προσπάθησαν να υπολογίσουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού από έναν ασθενή που αναπνέει κανονικά ή βήχει σε ένα γραφείο 2-3 ατόμων υπό διαφορετικές συνθήκες συγχρωτισμού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος του ιικού φορτίου βρίσκεται σε μεγάλα σταγονίδια τα οποία καταστρέφονται γρήγορα, σημαντικό ποσοστό του υπάρχει και στα μικρότερα, τα οποία παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μπορούν εύκολα να φτάσουν τους πνεύμονες και να προκαλέσουν νόσο. Παρότι οι ασθενείς με υψηλό δείκτη μετάδοσης είναι λίγοι, αν μιλάνε δυνατά ή τραγουδάνε αυξάνουν κατά πολύ τη μολυσματικότητά τους. 

Πηγή: Καθημερινή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30