search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:07
MENU CLOSE

Χωρίς «λευκή επιταγή»

06.09.2012 16:50
Χωρίς «λευκή επιταγή» - Media

Του Γιώργου Ηλ. Αράπογλου,

γενικού διευθυντή της Pulse RC

Η σημερινή δημοσκόπηση, πρώτη του Σε­πτεμβρίου μετά τη «χαλάρωση» του Αυγούστου, αποτελεί «προσγείωση» όλων μας στη σκληρή πραγματικότητα. Και για αρκετούς μάλλον θα αποτελέσει μια «ανώμαλη» προσγείωση…

Του Γιώργου Ηλ. Αράπογλου, γενικού διευθυντή της Pulse RC

Η σημερινή δημοσκόπηση, πρώτη του Σε­πτεμβρίου μετά τη «χαλάρωση» του Αυγούστου, αποτελεί «προσγείωση» όλων μας στη σκληρή πραγματικότητα. Και για αρκετούς μάλλον θα αποτελέσει μια «ανώμαλη» προσγείωση…

Οι μεταβολές που καταγράφονται στα ποσοστά των κομμάτων λίγους μήνες μετά τις εκλογές, αλλά και η διαφοροποίηση των ψηφοφόρων κάθε κόμμα­τος στα επιμέρους ερωτήματα (ικανοποίηση από κυ­βέρνηση, από αξιωματική αντιπολίτευση, από τα μέτρα για τους παράνομους μετανάστες κλπ.) μας οδη­γεί σε ένα πρώτο κύριο συμπέρασμα.

Αφορά μάλιστα τα περισσότερα – αν όχι όλα -κόμματα που εισήλθαν στη Βουλή με τις εκλογές της 17ης Ιουνίου: το σώμα των ψηφοφόρων κάθε κομ­ματικού σχηματισμού δεν ταυτίζεται στο σύνολό του με το συγκεκριμένο κόμμα, ούτε με όλες τις θέσεις και τις απόψεις του. Οι πολίτες ψήφισαν ό,τι επέλε­ξαν, για διάφορους λόγους – αρκετοί κάτω από την πίεση ισχυρών διλημμάτων.

Η διατήρηση της υποστήριξής τους προς τον ίδιο σχηματισμό θα κρίνεται και θα δοκιμάζεται καθημε­ρινά!

Με το νέο κύμα επώδυνων οικονομικών μέτρων προ των πυλών, έστω και αν αυτά είναι εν μέρει γνω­στά ή αν έχουν, σε κάποιον βαθμό, προεξοφληθεί από την κοινή γνώμη, η σημερινή δημοσκόπηση μάλλον θα προκαλέσει πρόσθετο προβληματισμό και ανησυχία στα περισσότερα κόμματα.

Με τα ίδια ακριβώς συναισθήματα επιστρέφουν οι Έλληνες πολίτες από τις διακοπές τους – αν και σίγουρα δεν κατάφεραν όλοι να «δραπετεύσουν» κά­ποιες μέρες.

 

Ας δούμε συνοπτικά ορισμένες από τις υπόλοιπες διαπιστώσεις:

♦  Και τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυ­βέρνηση καταγράφουν αξιόλογες απώλειες.

♦  Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την πρώτη θέση, αλ­λά με μικρότερη διαφορά, από ό,τι στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται αδύναμο, πέφτει σε μονο­ψήφιο ποσοστό και διολισθαίνει στην τέταρτη θέ­ση!

Το ΚΚΕ παρουσιάζει ελαφριά ανάκαμψη και ανε­βαίνει στην έκτη θέση, λόγω και της πτωτικής τάσης της ΔΗΜΑΡ.

Ο μόνος κομματικός σχηματισμός ο οποίος παρου­σιάζει σημαντική αύξηση των (δημοσκοπικών) ποσοστών του είναι η Χρυσή Αυγή, η οποία περνά στην τρί­τη θέση, με διψήφιο (στην αναγωγή) ποσοστό!

Έχουμε ήδη διαγνώσει, εδώ στο «Π», τη δυναμική της και τη διείσδυσή της σε δυναμικά κοινά, προεκλο­γικά αλλά και μετεκλογικά, μέσα από τη «συνδυα­σμένη» δημοσκόπηση που είχε διεξαγάγει η εταιρεία μας την ημέρα των εκλογών.

Μόλις 1 στους 4 (25%) δηλώνει ικανοποιημένος από την (τρικομματική) κυβέρνηση – ακόμα λιγότε­ροι (23%) δηλώνουν ικανοποιημένοι από την αξιωμα­τική αντιπολίτευση!

Καλύτερη εικόνα καταγράφει ο πρωθυπουργός, αφού συγκεντρώνει ποσοστά «καταλληλότερου για πρωθυπουργός» υψηλότερα από τα ποσοστά του κόμματός του, αλλά και ποσοστά ικανοποίησης από το ταξίδι του σε Βερολίνο και Παρίσι υψηλότερα από τα αντίστοιχα της κυβέρνησής του.

Τα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα – που σε κά­ποιο βαθμό αιτιολογούν και αρκετά από τα υπόλοιπα – είναι αυτά των δύο τελευταίων ερωτημάτων και κυ­ρίως ο δείκτης προσωπικής οικονομικής αδυναμίας.

Μόνο 16% των ψηφοφόρων είναι ευχαριστημέ­νοι από τις πράξεις και τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των παράνομων μεταναστών, διότι η πλειοψηφία (55%) πιστεύει ότι χρειάζονται αυστηρότερα μέτρα! Σε όλα τα κόμματα – ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ – η άποψη αυτή είναι κυρίαρχη.

Μόλις 1 στους 8 (12%) πιστεύει ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί εμπρόθεσμα σε όλες τις οικονομικές του υποχρεώσεις τους επόμενους μήνες, ενώ οι μισοί (48%) θα μπορέσουν να τακτοποιήσουν εμπρόθεσμα λίγες έως καμία από τις υποχρεώσεις τους και 10% δεν γνωρίζουν τι θα κάνουν!

Με τα αποτελέσματα της σημερινής δημοσκόπη­σης επιβεβαιώνεται ότι οι ψηφοφόροι δεν έχουν δώ­σει ούτε όρκους «αιώνιας πίστης», ούτε «λευκή επιτα­γή» σε κανέναν. Η ρευστότητα του πολιτικού σκηνι­κού παραμένει υψηλή. Οι πολίτες διακατέχονται από (έντονη) ανησυχία και προβληματισμό, τηρούν – προς το παρόν – στάση αναμονής, παρακολουθούν και κρί­νουν αυστηρά

 

Μόλις τριών μηνών πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς απολαύει της εμπιστοσύνης του ενός τετάρτου όσων συμμετείχαν στο γκάλοπ. Στο 21% η… πρωθυπουργική αποδοχή του Αλ. Τσίπρα και εντύπωση προκαλεί ότι το 48% δεν θέλει κανέναν από τους δύο…

Καμία περίοδος χάριτος για την τρικομματική κυβέρνηση, που έχει ήδη «κατορθώσει» να δυσαρεστήσει το 70% των ερωτώμενων, ενώ το ποσοστό αποδοχής της ταυτίζεται με το εκλογικό ποσοστό της Ν.Δ…

Παρότι σχεδόν ο ένας στους δύο ψηφοφόρους της Ν.Δ. δεν είναι ικανοποιημένος από την κυβέρνηση, αίσθηση προκαλεί ότι είναι αποδεκτή από το μισό σχεδόν των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ την απορρίπτουν σε ποσοστό 79%…

Το εκλογικό ποσοστό του συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ποσοστό αποδοχής για τις μέχρι τώρα αντιπολιτευτικές επιδόσεις του.

Αίσθηση προκαλεί ότι το 37% των πρόσφατων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει μη ικανοποιημένο…

Μπορεί να επένδυσε πολλά η Ν.Δ. στην επίσκεψη Σαμαρά σε Μέρκελ και Ολάντ, όμως μόλις τρεις στους δέκα φαίνεται να ικανοποιήθηκαν. Έξι στους δέκα δηλώνουν απογοητευμένοι.

Οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. (στην πλειοψηφία τους), όπως και σε μικρότερο ποσοστό αυτοί του ΠΑΣΟΚ, μοιάζουν ανακουφισμένοι από τα αποτελέσματα του ταξιδιού του πρωθυπουργού. Αντίθετα οι ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ μοιάζουν σχεδόν απαθείς…

Καμπανάκι για την ελληνική κοινωνία, αλλά και την απουσία συνεκτικού λόγου από τα πολιτικά κόμματα για το θέμα των μεταναστών, συνιστά το εύρημα του 55% των ερωτώμενων που θέλει πιο αυστηρά μέτρα για τους παράνομους μετανάστες, ενώ μόλις το 15% πιστεύει ότι είναι πολύ αυστηρά τα μέτρα…

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τα μέτρα, ενώ το 49% πιστεύει ότι θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρά. Το ίδιο ποσοστό βρίσκουμε και στους ψηφοφόρους της ΔΗΜΑΡ.

Μπροστά στο ενδεχόμενο «παύσης πληρωμών» βρίσκεται σχεδόν το 58% των ερωτώμενων, που απαντούν ότι υπάρχει από μικρή ώς καμία πιθανότητα να κατορθώσουν να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους (εφορία – δάνεια) εντός των προθεσμιών.

 

Διακομματική και ανεξάρτητη από πολιτική προέλευση είναι η αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων των Ελλήνων πολιτών, αφού οι ψηφοφόροι όλων σχεδόν των κομμάτων συγκλίνουν. Μεγαλύτερη προοπτική να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εμφανίζονται να έχουν όσοι στήριξαν τα κόμματα της τρικομματικής κυβέρνησης…

*Πίνακες 5, 7, 9, 11, 13. Ενδεικτική υποανάλυση (ψηφοφόροι Ανεξ. Ελλήνων, Χρ. Αυγής, ΔΗΜ.ΑΡ.) λόγω βάσης μικρότερης των 100 αλλά μεγαλύτερης των 60 συνεντεύξεων. Δεν δημοσιεύεται ξεχωριστή υποανάλυση για τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ διότι η βάση είναι μικρότερη του 60 και σύμφωνα με το νόμο δεν επιτρέπεται η δημοσίευσή της.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:07