search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:57
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί αύξησαν τα κρούσματα

04.08.2020 11:14
Βρετανία: 1.300 άνθρωποι ενημερώθηκαν λανθασμένα ότι είχαν κορωνοϊό από σφάλμα στο σύστημα Εξετάσεων και Ιχνηλάτισης  - Media

 

Εντατικοποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου, έτσι ώστε να μην εισέρχονται στη χώρα σε καθημερινή βάση περισσότεροι από δέκα ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού, περιορισμός της διασποράς από μαζικές εκδηλώσεις και στους χώρους λατρείας και χρήση της προστατευτικής μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, με πιθανή αύξηση του προστίμου για τους παραβάτες, μπορούν να περιορίσουν τον αριθμό των κρουσμάτων σε περίπου 60 ημερησίως για όλη την περίοδο του Αυγούστου.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μελέτη που εκπόνησε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, και η ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Ερευνας και Καινοτομίας, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και στην Πίζα της Ιταλίας.

Παράλληλα, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η περαιτέρω αυξητική τάση που αναμένεται στο τέλος Αυγούστου θα μπορούσε να αναχαιτιστεί με επιπλέον μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα οποία δεν θα έπλητταν την τουριστική δραστηριότητα, όπως η καθυστέρηση ανοίγματος των σχολείων, ο περιορισμός του συγχρωτισμού σε δημόσιες υπηρεσίες, σε σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα.

Σύμφωνα με το υπολογιστικό μοντέλο για την εξέλιξη της πανδημίας που ανέπτυξαν ο κ. Σαρηγιάννης και οι συνεργάτες του, η αυξητική τάση των νέων κρουσμάτων που βλέπουμε από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας οφείλεται κυρίως στους ασυμπτωματικούς/προσυμπτωματικούς φορείς που ήρθαν από το εξωτερικό στη χώρα τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, που, σε συνδυασμό με την πλημμελή εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στο εσωτερικό της χώρας, συντέλεσαν στη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Κατά τους ερευνητές, τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου εισέρχονταν περίπου 50-55 ασυμπτωματικοί/προσυμπτωματικοί φορείς στη χώρα, αριθμός που έχει μειωθεί πλέον σε 15.

Όπως γράφει η Καθημερινή με βάση το υπολογιστικό μοντέλο, οι επιστήμονες προβλέπουν «μια συνεχή αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, η οποία θα αγγίξει τα 80 νέα κρούσματα την ημέρα την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Στην περίπτωση αυτή, στις 30 Σεπτεμβρίου ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 11.500, ενώ οι θάνατοι θα είναι περίπου 260». Λόγω των μαζικών εκδηλώσεων, της χαλάρωσης των μέτρων και εάν δεν εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας, τα 80 κρούσματα ημερησίως (χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται συρροές) θα παρατηρούνται από τα μέσα Αυγούστου.

Για την αναχαίτιση της επιδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης προτείνει την άμεση λήψη μέτρων και, συγκεκριμένα, τη διατήρηση και μαζική εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε κλειστούς χώρους και ΜΜΜ με περιορισμό στο 50% της πληρότητάς τους και ανάλογη αύξηση των δρομολογίων, την αποφυγή άσκοπου συγχρωτισμού, μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων και την τήρηση κανόνων σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, καθώς και την υποχρεωτική και ορθή χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ακόμα και με πιθανή αύξηση των προστίμων για τους παραβάτες. Επίσης τονίζει την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων στις πύλες εισόδου, με αύξηση των διαθέσιμων τεστ και ενεργοποίηση πανεπιστημιακών εργαστηρίων για ταυτοποίηση του ιού σε λιγότερο από 24 ώρες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:56