search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:37
MENU CLOSE

Μόσιαλος: Η πανδημία αντιμετωπίζεται αν… ξεβολευτούμε λίγο

06.08.2020 05:49
Στην Ελλάδα γυρίζει ο Ηλίας Μόσιαλος - Τι απαντά για την επιστροφή του στην πολιτική - Media

 

Την άποψη ότι η εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση του ιού, εμποδίζει και μειώνει την οικονομική δραστηριότητα, αποδομεί σε λίγες γραμμές μέσω των προσωπικών του σελίδων στα social media, ο καθηγητής του LSE και εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία, Ηλίας Μόσιαλος. «Το ακριβώς αντίθετο θα συμβεί αν τα μέτρα εφαρμοστούν με σωστό και συστηματικό τρόπο. Θα ενισχυθεί η οικονομία», λέει.

Στην πραγματικότητα, ο καθηγητής εξηγεί ότι αν πολλοί πολίτες αισθανθούν ανασφάλεια επειδή αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων θα περιορίσουν τις δραστηριότητες του, δεν θα θέλουν να επισκέπτονται καταστήματα και κλειστούς χώρους αν αρκετοί συμπατριώτες μας δεν τηρούν τα μέτρα υγιεινής, δεν φοράνε μάσκες και δεν κρατούν την απαραίτητη φυσική απόσταση. «Αν αυτό συμβεί θα μειωθούν οι οικονομικές συναλλαγές», υποστηρίζει μεταξύ άλλων, για να καταλήξει πως «η μόνη λύση για την ενίσχυση της οικονομίας είναι ο συστηματικός έλεγχος της πανδημίας». Με αυτόν τον τρόπο, εξάλλου, όλοι θα αισθανόμαστε ασφαλείς και θα συνεχίσουμε τις οικονομικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητές μας.

«Δεν υπάρχουν δυστυχώς μαγικές λύσεις και μια πανδημία δεν αντιμετωπίζεται ούτε με φληναφήματα, ούτε με αυταπάτες και στρουθοκαμηλισμό. Αντιμετωπίζεται όμως αν ξεβολευτούμε λίγο και προσέξουμε περισσότερο», λέει, καλώντας πολίτες και Πολιτεία να είναι ενωμένοι σε αυτή την προσπάθεια…

Γράφει ο Ηλίας Μόσιαλος

Μερικοί ισχυρίζονται ότι η εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση του ιού εμποδίζει και μειώνει την οικονομική δραστηριότητα.

Το ακριβώς αντίθετο θα συμβεί αν τα μέτρα εφαρμοστούν με σωστό και συστηματικό τρόπο. Θα ενισχυθεί η οικονομία.

Αν πολλοί πολίτες αισθανθούν ανασφάλεια επειδή αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων θα περιορίσουν τις δραστηριότητες τους.

Δεν θα θέλουν πολλοί να επισκέπτονται καταστήματα και κλειστούς χώρους αν αρκετοί συμπατριώτες μας δεν τηρούν τα μέτρα υγιεινής, δεν φοράνε μάσκες και δεν κρατούν την απαραίτητη φυσική απόσταση. Αν αυτό συμβεί θα μειωθούν οι οικονομικές συναλλαγές.

Παρατηρώ επίσης διάφορους να επισημαίνουν ότι σύντομα θα έρθει τεράστια ύφεση και θα υπάρχει οικονομική καταστροφή. Όσοι τα λένε αυτά δεν μας λένε όμως τι πρέπει να γίνει για να μην έχουμε ύφεση. Υπονοούν και αυτοί όμως ότι τα μέτρα κατά της πανδημίας ‘υπονομεύουν’ την ανάπτυξη. Τι θα έπρεπε να γίνει δηλαδή; Να μην υπάρχουν μέτρα και να έχουμε χιλιάδες κρούσματα την ημέρα και μεγάλο αριθμό εισαγωγων στα νοσοκομεία; Και πως αυτό θα οδηγούσε στην οικονομική ανάπτυξη; Το αντίθετο θα συνέβαινε πάλι. Σε αυτή την περίπτωση πολλοί συμπατριώτες μας θα περιόριζαν τις δραστηριότητες τους.

Η μόνη λύση για την ενίσχυση της οικονομίας είναι ο συστηματικός έλεγχος της πανδημίας. Έτσι όλοι θα αισθανόμαστε ασφαλείς και θα συνεχίσουμε τις οικονομικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες μας.

Δεν υπάρχουν δυστυχώς μαγικές λύσεις και μια πανδημία δεν αντιμετωπίζεται ούτε με φληναφήματα, ούτε με αυταπάτες και στρουθοκαμηλισμό.

Αντιμετωπίζεται όμως αν ξεβολευτούμε λίγο και προσέξουμε περισσότερο. Αντιμετωπίζεται με συντονισμένες προσπάθειες πολιτείας και πολιτών. Οι πολίτες και οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να συμβάλλουν με ιδέες, προτάσεις και εποικοδομητική κριτική στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Και η κυβέρνηση πρέπει να ακούει αυτές τις προτάσεις και να τις ενσωματώνει στους προγραμματισμούς της.

Χρειαζόμαστε σήμερα μια ουσιαστική δημοκρατική προσέγγιση. Μέσα σε ένα ενιαίο πλαίσιο αντιμετώπισης μιας παγκόσμιας απειλής. Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να είμαστε ενωμένοι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30