search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:10
MENU CLOSE

Προσφυγές κατά Μνημονίου

07.09.2012 13:55
oldphotos13469397564.jpg

Μπαράζ προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμά­των των Ελλήνων πολιτών από την εφαρμογή του πρώτου Μνη­μονίου από δικηγόρους και μηχανικούς.

Μπαράζ προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμά­των των Ελλήνων πολιτών από την εφαρμογή του πρώτου Μνη­μονίου από δικηγόρους και μηχανικούς.

Μετά την αμετάκλητη απόφαση της Ολομέλειας του Συμ­βουλίου της Επικρατείας, που έκρινε νόμιμο και συνταγματικό το πρώτο Μνημόνιο, με το οποίο επήλθαν περικοπές αποδο­χών, επιδομάτων, συντάξεων στους εργαζομένους στον δη­μόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) προ­σέφυγαν στο Στρασβούργο, αλλά μέσω φυσικών προσώπων.

Κι αυτό γιατί, όπως τόνισαν οι ηγεσίες των δύο φορέων, στο Στρασβούργο προσέφυγε η Αθηναία δικηγόρος Ιωάννα Κουφάκη, η οποία εργάζεται στο ΤΕΕ, καθώς δεν παρέχεται το δι­καίωμα κατάθεσης προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου μη φυσικών προσώπων.

Παρέμβαση υπέρ των θέσεων της Ελληνίδας δικηγόρου πραγματοποίησαν ο ΔΣΑ και το ΤΕΕ μέσω του σημερινού προέδρου του ΔΣΑ, Γιάννη Αδαμόπουλου, του πρώην προ­έδρου του, Δημήτρη Παξινού, του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, Θεόδωρου Σχινά, του πρώην υπουργού Επι­κρατείας και δικηγόρου, Αντώνη Αργυρού, και του δικηγό­ρου Βασίλη Χειρδάρη.

Όπως υποστηρίζεται στην αγωγή, η εφαρμογή του Μνημονί­ου προσβάλλει το δικαίωμα της περιουσίας των Ελλήνων πολι­τών, το οποίο προστατεύεται από το άρθρο 1 του Πρώτου Πρό­σθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιω­μάτων του Ανθρώπου, αφού στην έννοια της περιουσίας πε­ριλαμβάνονται τόσο ο μισθός όσο και η σύνταξη. Οι μειώσεις των αποδοχών των Ελλήνων που επιβλήθηκαν από το Μνημό­νιο έχουν διαρκή και μόνιμο χαρακτήρα και ισοδυναμούν ου­σιαστικά με στέρηση της περιουσίας των εργαζομένων. Τέλος, στην προσφυγή αναφέρεται ότι με τα Μνημόνια παραβιάστη­καν οι αρχές της αναλογικότητας, του σεβασμού της αξίας του ανθρώπου και της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου πολίτη. Για να δούμε τι θα δούμε…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:09