search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:49
MENU CLOSE

Ο κίνδυνος του στιγματισμού μας χτυπάει την πόρτα!

07.08.2020 10:42
Κορωνοϊός: Ανησυχία για το «άλμα» κρουσμάτων στην Αττική - Σχεδόν τα μισά αφορούν ηλικίες κάτω των 40 - Media

 

Η εποχή που ζούμε όχι μόνο δεν είναι κανονική, αλλά σχεδόν τρομακτική (σχετικά με τα όσα είχαμε συνηθίσει). Η πανδημία τρομάζει, η οικονομία βουλιάζει και οι πολίτες δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Ο κορωνοϊός πέρα από τους κινδύνους που μας φέρνει για τη δημόσια υγεία μας φέρνει και μερικά πράγματα τα οποία μας ήταν γνωστά αλλά τώρα εντείνονται. 

Στίγμα, προκατάληψη και ξενοφοβία. Η αδιανόητη πράξη στη Λαμία – που πέταξαν μετανάστη από το τρένο γιατί έφερε χαρτί που έλεγε ότι είχε ξεπεράσει τον κορωνοϊό – το σούσουρο για τον συνάνθρωπο αλλά και οι ξένοι που μας φέρνουν τον ιό. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή και επαγρύπνηση. Ορισμένες ομάδες ατόμων αντιμετωπίζουν διακρίσεις και στίγμα λόγω του covid-19. Τουρίστες, άτομα που έχουν ταξιδέψει, επαγγελματίες, εργαζόμενοι, ενώ δε μπορεί να ξεχαστεί και ο στιγματισμός στα άτομα ασιατικής καταγωγής.  

Οφείλει η πολιτεία να διατηρεί το απόρρητο – όπως κάνει – τόσο των νοσούντων, όσο και των ανθρώπων που ιχνηλατούνται. Να γνωστοποιούνται γρήγορα οι κίνδυνοι αλλά και η απουσία κινδύνων από εταιρείες, συνδέσμους, εργοστάσια, ενώσεις με προϊόντα, ανθρώπους ή χώρους. Να υπάρξει ειδική μέριμνα για την αποφυγή επιπλέον διακρίσεων και στιγματισμού για ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως μετανάστες και Ρομά. Να υπάρχει κοινωνική υποστήριξη σε συγγενείς και φίλους. 

Η αποφυγή στιγματισμού δε σημαίνει σε καμία περίπτωση αποποίηση ευθυνών. Ο συνωστισμός, τα πάρτι, οι γάμοι είναι ατομική ευθύνη. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η αύξηση της πληρότητας στα πλοία, η λειτουργία των χώρων εστίασης είναι θέμα κυβερνητικό. Και μάλιστα σοβαρό. Η εικόνα που έδωσαν δημόσια πρόσωπα στην μετά lockdown εποχή ήταν σαν «να τέλειωσαν όλα».

Χαρακτηριστικές εικόνες: τα εγκαίνια του Μετρό στον Κορυδαλλό που έκανε ο Πρωθυπουργός αλλά και η μάσκα που φοράει ο Σωτήρης Τσιόδρας στην σύσκεψη στο Μαξίμου. Ο γνωστός καθηγητής είναι ο μόνος που φοράει μάσκα απέναντι σε όλους τους συνομιλητές.  

Χρειάζεται συστηματική και επίμονη ενημέρωση των πολιτών. Με μηνύματα που θα τα επεξεργάζονται ομάδες ειδικών μαζί με επικοινωνιολόγους και δημοσιογράφους. Χωρίς υγεία δεν θα έχουμε οικονομία. Αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα τότε θα επικρατήσει αίσθημα ανασφάλειας σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού και είναι φυσικό επακόλουθο ότι πολλοί θα περιορίσουν τις δραστηριότητες τους. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:48