search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:36
MENU CLOSE

Λίβανος: Πρόωρες εκλογές εισηγείται ο πρωθυπουργός – Σφοδρές συγκρούσεις στους δρόμους της Βηρυτού (Videos)

08.08.2020 17:32
Λίβανος: Πρόωρες εκλογές εισηγείται ο πρωθυπουργός – Σφοδρές συγκρούσεις στους δρόμους της Βηρυτού (Videos) - Media

 

Πρόωρες εκλογές εισηγείται ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, θεωρώντας ότι πρόκειται για τον μοναδικό τρόπο εξόδου από την κρίση στην οποίαν βυθίζεται η χώρα μετά την σφοδρή έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Χασάν Ντιάμπ, ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε μία νέα πολιτική ελίτ και νέο κοινοβούλιο». Σημείωσε δε ότι η έρευνα για την πολύνεκρη έκρηξη της Τρίτης, το πόρισμα της οποίας αναμενόταν να δημοσιοποιηθεί σήμερα, θα συνεχιστεί μέχρι να συμπεριλάβει όλους τους υπαίτιους.

«Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουμε», σημείωσε ο Ντιάμπ. Οι ηγέτες τους «δεν έχουν πολύ χρόνο, είμαι έτοιμος να συνεχίσω να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου για ένα διάστημα 2 μηνών εωσότου συμφωνήσουν», πρόσθεσε.

«Είμαι με τους Λιβανέζους που αγωνίζονται για την αλλαγή», υπογράμμισε. «Το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγαλύτερο απ’ όσο κανείς μπορεί να φανταστεί», είπε ο Ντιάμπ. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», συμπλήρωσε.

Σφοδρές οδομαχίες στη Βηρυτό – Δεκάδες διαδηλωτές τραυματίες, πληροφορίες για νεκρό αστυνομικό

Στο μεταξύ σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας αλλά και του στρατού βρίσκονται σε εξέλιξη στους δρόμους της, κατεστραμμένης σε μεγάλο μέρος της από την φονική έκρηξη της Τρίτης, Βηρυτού. Οι διαδηλωτές ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης, σε μια συνέχιση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που είχαν συνταράξει τον Λίβανο τους προηγούμενους μήνες.

 

 

Σύμφωνα με το Al Jazeera, υπό κατάληψη από διαδηλωτές τελούν τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Ενέργειας, καθώς και το κτήριο της Ένωσης Τραπεζών.  «Κάτω η βασιλεία των τραπεζών!», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Από τις σφοδρές οδομαχίες έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 230 διαδηλωτές, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νεκρό αστυνομικό.

Παρέμβαση ΗΠΑ στα εσωτερικά του Λιβάνου

«Παρούσα» έσπευσε να δηλώσει η αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό, η οποία, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου, αναφέρει ότι στηρίζει το δικαίωμα των διαδηλωτών στον Λίβανο να διαμαρτύρονται ειρηνικά και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφεύγουν τη βία.

Η πρεσβεία ανέφερε, επίσης, σε ένα tweet ότι ο λαός του Λιβάνου «αξίζει ηγέτες που τον ακούν και αλλάζουν πορεία για να ανταποκριθούν στα λαϊκά αιτήματα για διαφάνεια και λογοδοσία».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:36