search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:53
MENU CLOSE

Διχάζει τη Γερμανία η απόφαση της ΕΚΤ

07.09.2012 07:09
Διχάζει τη Γερμανία η απόφαση της ΕΚΤ   - Media

 Συγκρατημένα αντέδρασε η καγκελάριος Μέρκελ στις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι για την αγορά ομολόγων. Η αντιπολίτευση στο Βερολίνο χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία της ΕΚΤ «ντοκουμέντο αποτυχίας» της Μέρκελ.

 Συγκρατημένα αντέδρασε η καγκελάριος Μέρκελ στις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι για την αγορά ομολόγων. Η αντιπολίτευση στο Βερολίνο χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία της ΕΚΤ «ντοκουμέντο αποτυχίας» της Μέρκελ.

«Τέτοιου είδους μέτρα δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσουν πολιτικές ενέργειες εντός της ευρωζώνης», επεσήμανε η καγκελάριος μετά τη συνάντηση που είχε με τον ισπανό πρωθυπουργό χθες στη Μαδρίτη και πρόσθεσε ότι οι ενέργειες της ΕΚΤ έγιναν «στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας της και του καταστατικού της». Μερικές ώρες πριν και μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών είχε αποφύγει να πάρει θέση υπέρ του Μάριο Ντράγκι ή υπέρ του προέδρου της Βundesbank Γενς Βάιντμαν που, ως γνωστόν, καταψήφισε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, θεωρώντας ότι βρίσκεται κοντά στο μοντέλο «της χρηματοδότησης κρατών με την εκτύπωση νέου χρήματος». 

Η Άγκελα Μέρκελ ακροβατεί 

Η θέση της καγκελαρίου ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως προσπάθεια ακροβασίας. «Από τη μια πλευρά προσπαθεί να καθησυχάσει τη γερμανική κοινή γνώμη, η οποία έχει ενδοιασμούς ως προς το κόστος της οικονομικής κρίσης χρέους για τη χώρα. Από την άλλη πλευρά το εξωτερικό πιέζει την καγκελάριο να κάνει περισσότερα για να θέσει τέλος στην κρίση χρέους», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Θα ήταν καλύτερα να παραδεχθεί ότι απέτυχε η πολιτική της για τη διαχείριση της κρίσης του ευρώ» εκτιμά η Kölner Stadt Anzeiger.
Η απόφαση της ΕΚΤ διχάζει πάντως τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Μάιστερ δήλωσε ότι «βλέπει θετικά τον σχεδιασμό του προγράμματος της ΕΚΤ», καθώς όπως διευκρίνισε, «η αγορά ομολόγων συνδέεται με αυστηρούς όρους και αυτό συνιστά ένα διπλό μήνυμα». 

«Άκρως επικίνδυνη και εσφαλμένη» η πολιτική της ΕΚΤ 

Επιφυλάξεις εξέφρασε ο φιλελεύθερος αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, επισημαίνοντας ότι η «η αγορά ομολόγων δεν μπορεί να είναι ποτέ μια βιώσιμη λύση». «Οι διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα», τόνισε ο κ. Ρέσλερ.
Επικριτικά αντιμετωπίζουν τις εξαγγελίες του Μάριο Ντράγκι οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) της Βαυαρίας. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Αλεξάντερ Ντόμπριντ δήλωσε ότι «είναι άκρως επικίνδυνη και εσφαλμένη» η πολιτική της χρηματοδότησης κρατών με την εκτύπωση χρήματος. «Η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι μια τράπεζα σταθερότητας και δεν επιτρέπεται να γίνει τράπεζα πληθωρισμού». 

«Ντοκουμέντο αποτυχίας της κας Μέρκελ» 

Η πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΚΤ έδωσε στην γερμανική αντιπολίτευση την αφορμή για ένα νέο γύρο επικρίσεων της πολιτικής που ασκεί ο κυβερνητικός συνασπισμός. «Ντοκουμέντο αποτυχίας της κας Μέρκελ» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ την κίνηση Ντράγκι.

«Προτίμησε να αφήσει την ΕΚΤ να πάρει πρωτοβουλίες, γνωρίζοντας ότι δεν έχει πλέον πλειοψηφία στο στρατόπεδο της για περαιτέρω προγράμματα στήριξης», πρόσθεσε. «Με την πολιτική του μπλόκου στο ζήτημα ενός συμφώνου εξόφλησης χρέους, η Μέρκελ δεν άφησε άλλη επιλογή στον Ντράγκι από την κοινοτικοποίηση του χρέους», τόνισε ο ηγέτης των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν. Την ίδια ώρα τα οικονομικά ινστιτούτα IFO και ΙW εκφράζουν τη διαφωνία τους, υποστηρίζοντας ότι τώρα άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. «Η ΕΚΤ θα αγοράζει απεριόριστα κρατικά ομόλογα από χώρες που βρίσκονται σε κρίση και πλησιάζει έτσι τη νομισματική χρηματοδότηση κρατών», τόνισε το στέλεχος του IfO Κάι Κάρστενσεν.

Πηγή:Deutsche Welle

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:52