search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:38
MENU CLOSE

Εύβοια: Επτά νεκροί και ένας αγνοούμενος από τις φονικές πλημμύρες

09.08.2020 17:40
Εύβοια: Επτά νεκροί και ένας αγνοούμενος από τις φονικές πλημμύρες - Media

 

Στους επτά ανήλθαν το βράδυ της Κυριακής οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια.

Νεκρός βρέθηκε και ο 42χρονος σύζυγος της 37χρονης, η οποία επίσης είχε βρεθεί έξω από το σπίτι της στην Αμφιθέα Εύβοιας. Ο 42χρονος βρέθηκε μέσα στο σπίτι το οποίο είχε πλημμυρίσει.

Οι έρευνες συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ για τον εντοπισμό του άνδρα που αγνοείται στο Μπούρτζι.

Η σφοδρότατη βροχόπτωση που έπληξε το βράδυ του Σαββάτου και τα ξημερώματα της Κυριακής την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Εύβοιας, είχε ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση ποταμών και χειμάρρων. Δεκάδες άνθρωποι κινδύνευσαν, ενώ κάποιοι παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που βίωσαν την καταστροφή σοκάρουν.

Δείτε σχετικά: Λάσπες, μπάζα και καταστροφή: Φωτογραφίες από την περιοχή της Εύβοιας που ισοπέδωσε η πλημμύρα (Photos)

Στους νεκρούς συγκαταλέγεται και ένα βρέφος μόλις οκτώ μηνών, το οποίο άρπαξε από τα χέρια της μητέρας του ο ορμητικός χείμαρρος, όταν μαζί με τον σύζυγό της επιχείρησαν να απομακρυνθούν από το σπίτι τους. Ηλικιωμένοι των οποίων τα σπίτια πλημμύρησαν σώθηκαν από καθαρή τύχη.

Η πυροσβεστική δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς, ενώ με το πρώτο φως τα σωστικά συνεργεία έδωσαν μάχη για να προσεγγίσουν ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί.

Η ορμή των χειμάρρων ήταν τέτοια που «έσπρωξε» έναν τεράστιο όγκο φερτών υλών, ακόμα και ερπετών, να διασχίσουν τον νότιο Ευβοϊκό και να φτάσουν στις ακτές της βορειοανατολικής Αττικής. Το Δήλεσι μετατράπηκε σε μια τεράστια λίμνη λάσπης και σκουπιδιών.

Πολιτική αντιπαράθεση για το 112

Στο μεταξύ, πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε για την επιλογή της Πολιτικής Προστασίας να μην χρησιμοποιήσει τον αριθμό 112 για να ενημερώσει τους κατοίκους των περιοχών για τον κίνδυνο που διέτρεχαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά των υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, για τους χειρισμούς στις πλημμύρες της Εύβοιας.

Από την πλευράς του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εκτίμησε ότι, αν είχε ενεργοποιηθεί η υπηρεσία 112, θα είχαμε «εκατόμβες» θυμάτων από ανθρώπους που θα προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από το σημείο. Απέδωσε δε την καταστροφή στα λανθασμένα στοιχεία που έδωσαν τα προγνωστικά μοντέλα, αναφορικά με το ύψος της βροχόπτωσης που αναμενόταν.

Λέκκας: Οι τρεις υδρολογικές λεκάνες και η «έκπληξη» των Πολιτικών

Παρουσιάζοντας το γεωμορφολογικό τοπίο της περιοχής, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας σημείωσε ότι υπάρχον τρεις υδρολογικές λεκάνες. Από τις τρεις, αυτή του Λήλαντα προκάλεσε προβλήματα λόγω της αυθαίρετης δόμησης στις όχθες του, ενώ στα Ψαχνά τα υπάρχοντα αντιπλημμυρικά έργα δεν κατάφεραν να απορροφήσουν τον όγκο του νερού. Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσαν τα Πολιτικά, καθώς η υδρολογική λεκάνη της περιοχής είναι μικρή και δεν αναμενόταν να παρουσιάσει τέτοιο πλημμυρικό φαινόμενο.

Κοινή συνισταμένη, κατά τον καθηγητή, αποτελεί ο τεράστιος όγκος νερού.

Οι κάτοικοι της κεντρικής Εύβοιας πρόκειται να δώσουν ολονύχτια «μάχη» με τη λάσπη, την ώρα που συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και των Δήμων προσπαθούν να αποκαταστήσουν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:36