01/10/2020 07:34:48

Αγ. Μαυρίκιος: Οικολογική καταστροφή απειλεί έναν εκ των διασημότερων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως

Αγ. Μαυρίκιος: Οικολογική καταστροφή απειλεί έναν εκ των διασημότερων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως - Media

 

Το ιαπωνικό τάνκερ, που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετέφερε 4.000 τόνους μαζούτ, προσάραξε σε κοραλλιογενή ύφαλο στις 25 Ιουλίου. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες (στον Μαυρίκιο αυτή την εποχή είναι φθινόπωρο) ο πρωθυπουργός Pravind Jugnauth ενημέρωσε ότι 500 τόνοι πετρελαίου είχαν μεταγγιστεί με ασφάλεια τη Δευτέρα, αλλά προειδοποίησε ότι η χώρα ετοιμάζεται για το «χειρότερο σενάριο». Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλες ρωγμές στο κύτος του πλοίου με το ενδεχόμενο να «σπάσει στα δύο» πολύ κοντά.

Οπως αναφέρει το Έθνος ο Μαυρίκιος είναι παγκοσμίου ενδιαφέροντος κοραλλιογενής ύφαλος και ο τουρισμός αποτελεί την βασική πηγή εσόδων της οικονομίας του. Η κυβέρνηση της Γαλλίας έστειλε ένα στρατιωτικό αεροσκάφος με εξοπλισμό ελέγχου ρύπανσης από το κοντινό νησί Ρεΐνιόν, ενώ η Ιαπωνία έστειλε εξαμελή ομάδα για να συνδράμει τις γαλλικές προσπάθειες. Η ακτοφυλακή του Μαυρικίου και αστυνομικές μονάδες βρίσκονται σε επιφυλακή στο χώρο του ναυαγίου. Το σαββατοκύριακο, εθελοντές συγκέντρωναν άχυρα από τα χωράφια και γέμιζαν σάκους φτιάχνοντας εμπόδια για να μην περάσει το πετρέλαιο. Άλλοι έχουν δημιουργήσει αυτοσχέδιους σωλήνες και πολλοί καθαρίζουν τις παραλίες του νησιού· οι ενέργειές τους αυτές ήρθαν σε αντίθεση με τις εντολές των Αρχών που απαγόρευαν τη συμμετοχή πολιτών στον καθαρισμό.

«Οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Είμαστε εδώ για να προστατέψουμε την πανίδα και τη χλωρίδα μας», δήλωσε ο ακτιβιστής Ashok Subron. Περισσότεροι από 1.000 τόνοι πετρελαίου πιστεύεται ότι έχουν διαρρεύσει στα νερά του Μαυρικίου!

Οι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα της χώρας. Ειδικοί προειδοποιούν ότι «χιλιάδες είδη ζώων κινδυνεύουν να βυθιστούν σε μια θάλασσα πετρελαίου και οι συνέπειες για την οικονομία, την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία του Μαυρίκιου θα είναι ολέθριες». Σε συνέντευξη Τύπου, ο Akihiko Ono, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Mitsui OSK Lines ζήτησε «συγνώμη για τη διαρροή και για το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε προκαλέσει» και υποσχέθηκε ότι η εταιρεία θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιλύσει το πρόβλημα.

Ο Μαυρίκιος είναι νησί, ανατολικά της Μαδαγασκάρης, στο αρχιπέλαγος του Ινδικού Ωκεανού. Έχει συνολική έκταση 2.040 τ.χλμ. και πληθυσμό 1.265.475 κατοίκους. Εξαρτάται οικονομικά από τις εξαγωγές ζάχαρης και από μια σημαντική τουριστική βιομηχανία, και διαθέτει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα της Αφρικής.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.