search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:52
MENU CLOSE

Γερμανικός Τύπος για ελληνοτουρκικά: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την πιο επικίνδυνη σύγκρουση στην Ευρώπη

13.08.2020 07:42
Με αντι-NAVTEX απαντά η Ελλάδα στη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για το Ορούτς Ρέις - Media

 

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθεί ο γερμανικός τύπος τα τεκταινόμενα στην ανατολική Μεσόγειο, με αναλύσεις σχετικά με τους στρατηγικούς στόχους του τούρκου προέδρου.

Δε λείπουν και δημοσιεύματα που τηρούν ίσες αποστάσεις από Ελλάδα και Τουρκία,  κάνοντας λόγο για εκατέρωθεν «μη ρεαλιστικές, μαξιμαλιστικές απαιτήσεις».

Εκτενής ανάλυση της Frankfurter Allgemeine Zeitung, κάνει λόγο για «επίδειξη ισχύος», η οποία έχει στόχο να τονίσει την τουρκική «παρουσία» στην ευρύτερη περιοχή και «να στείλει ένα μήνυμα». Όπως αναφέρει : «Σε περίπτωση που οι δυο χώρες επιμείνουν στις μαξιμαλιστικές τους θέσεις θα μπορούσε να προκύψει ένα φαύλος κύκλος κλιμάκωσης […]. Το 1996, όταν δεν υπήρχαν καν αναφορές για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή, οι δυο χώρες […] βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου.

Διαμεσολαβώντας ο τότε αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχε καταφέρει να αποτρέψει τα χειρότερα. Τις τελευταίες εβδομάδες οι δυο χώρες του ΝΑΤΟ […] βρέθηκαν και πάλι κοντά σε ένοπλη σύρραξη, αν και ο (σσ. εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας) Ιμπραΐμ Καλίν ισχυρίστηκε πρόσφατα πως ουδεμία στιγμή υπήρξε κίνδυνος πολέμου. Βέβαια η κατάσταση ήταν τόσο τεταμένη που σύμφωνα με την »Καθημερινή» υπήρχε ειδικά στην Αθήνα ο φόβος περαιτέρω κλιμάκωσης μέσω ενός απρόβλεπτου επεισοδίου. Γι΄ αυτό και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δένδιας προτίθεται να συναντήσει την Παρασκευή τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, ο οποίος περιοδεύει στην παρούσα φάση την Ευρώπη. Την ίδια μέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν μέσω έκτακτης τηλεδιάσκεψης για τη διαμάχη στην ανατολική Μεσόγειο. Εν τω μεταξύ η Τουρκία καθιστά με κάθε ευκαιρία σαφές ότι τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν στην ανατολική Μεσόγειο είναι πολιτικά και δεν άπτονται του Δικαίου της θάλασσας. Θέλουμε μια δίκαιη κατανομή όλων των φυσικών πόρων στη Μεσόγειο. είπε ο Καλίν τον Ιούλιο. Η Άγκυρα αφήνει κάθε τόσο να διαφανεί ότι ως χώρα με τον μεγαλύτερο στρατό της περιοχής δεν θα επιτρέψει να της πάρουν ό,τι η ίδια νομίζει ότι της ανήκει».

«Η πιο επικίνδυνη σύγκρουση στην Ευρώπη»

Σε λεπτομερή παρουσίαση των θέσεων Ελλάδας και Τουρκίας προχωρά ανάλυση της Tagesspiegel υπό τον τίτλο «Τι πρέπει να γνωρίζετε για την πιο επικίνδυνη σύγκρουση στην Ευρώπη».

Όπως εξηγεί η εφημερίδα «μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν υπάρχει σύμπνοια ως προς τον ενδεδειγμένο τρόπο επίλυσης των μεταξύ τους διαφορών. Σε αντίθεση με την Ελλάδα η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και γι΄ αυτό θεωρεί ότι δεν δεσμεύεται από αυτή. Η Άγκυρα απορρίπτει επίσης την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και επιμένει σε διμερείς διαπραγματεύσεις. Η ΕΕ είναι στο πλευρό του μέλους της, της Ελλάδας, και αντιμετωπίζει τις τουρκικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο ως παράνομες ενέργειες».

«Ένταση στη Μεσόγειο»

Υπό τον τίτλο «Ένταση στη Μεσόγειο» η οικονομική Handelsblatt φιλοξενεί εκτενές δημοσίευμα για τη νέα ένταση στα ελληνοτουρκικά.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «μπορεί η περιοχή να έχει έκταση μικρότερη από ένα μέσο γερμανικό κρατίδιο. Και δεν έχει καν αποδειχθεί εάν στο βυθό της θάλασσας κρύβονται όντως αποθέματα φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Παρά ταύτα ο πλους ενός τουρκικού ερευνητικού πλοίου φέρνει στην ανατολική Μεσόγειο ένα γεωπολιτικό θέαμα με ευρύτερες διαστάσεις».

Εν όψει και της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών αύριο Παρασκευή η ΗΒ σημειώνει: «EE και ΗΠΑ υποστηρίζουν τις θέσεις της Ελλάδας. Γι΄ αυτό και θεωρούν ότι η υπογραφείσα το 2019 συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, με την οποία οι δυο χώρες μοίρασαν μεταξύ τους έναν διάδρομο στην ανατολική Μεσόγειο αψηφώντας τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται εντός αυτής, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Σε πραγματογνωμοσύνη της η Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής Βουλής καταλήγει επίσης στο ίδιο συμπέρασμα. Το 2002 Ελλάδα και Τουρκία είχαν ξεκινήσει διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των οικονομικών τους ζωνών. Τον Μάρτιο του 2016 και μετά τον 60ο γύρο συνομιλιών η Τουρκία εγκατέλειψε τις συνομιλίες. Μετά την παρέμβαση της Μέρκελ Αθήνα και Άγκυρα είχαν συμφωνήσει προ δυο εβδομάδων στην επανέναρξη των συνομιλιών στις 28 Αυγούστου. Αυτό όμως δεν θα γίνει αφού ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ακύρωσε τη συμμετοχή της χώρας του. Με τον τρόπο αυτό αντιδρά σε συμφωνία, μέσω της οποίας Ελλάδα και Αίγυπτος οριοθέτησαν την περασμένη εβδομάδα τις οικονομικές τους ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή : DW

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30