search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:54
MENU CLOSE

Spiegel:H Mέρκελ θέλει να αποτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

09.09.2012 07:58
Spiegel:H Mέρκελ θέλει να αποτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ    - Media

Όπως υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό η καγκελάριος φέρεται να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και αναζητά τρόπους για να το επιτύχει.

Όπως υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό η καγκελάριος φέρεται να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και αναζητά τρόπους για να το επιτύχει.

Μπορεί η Ευρώπη να αναμένει την έκθεση της Τρόικα προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματα στην υπόθεση της ελληνικής κρίσης, ωστόσο, η καγκελάριος Μέρκελ φέρεται να έχει πάρει ήδη τις αποφάσεις της για το μέλλον της Αθήνας. Σύμφωνα με το Spiegel-Online που επικαλείται πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους η Άγκελα Μέρκελ έχει πειστεί ότι η Ελλάδα δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. «Πρέπει να βρούμε μια λύση» φέρεται να είπε η καγκελάριος σε στενό κύκλο συνεργατών της την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Άγκελα Μέρκελ και οι σύμβουλοί της φοβούνται ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο, παρόμοιο με εκείνο που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers το φθινόπωρο του 2008. Στην περίπτωση αυτή οι απώλειες για τη Γερμανία θα ανέρχονταν στα 62 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναδιάρθρωση του παρόντος προγράμματος στήριξης

Οι ζημιές, ωστόσο, για τη Γερμανία δεν εξαντλούνται στο ποσό αυτό. Όπως αναφέρει το Spiegel-Online, η Άγκελα Μέρκελ εκτιμά ότι το πολιτικό κόστος ενδεχόμενης ελληνικής εξόδου θα ήταν υπερβολικά υψηλό: Η γερμανική κυβέρνηση θα αναγκαζόταν ενδεχομένως να σταθεροποιήσει άλλες προβληματικές χώρες όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία μόνο με μια «κοινή ένωση χρέους», υποστηρίζουν οι σύμβουλοι της καγκελαρίου.
Η βασική απόφαση υπέρ της Ελλάδας ελήφθη στην καγκελαρία πριν ακόμη οι εκπρόσωποι της Τρόικα ξεκινήσουν για την Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση της Τρόικα αναμένεται το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματών οι Βρυξέλλες αναμένουν την απόφαση αργότερα, στις αρχές Νοεμβρίου. Η Άγκελα Μέρκελ δεν θέλει σε καμία περίπτωση ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης προς την Αθήνα, καθώς δεν έχει διασφαλίσει στην περίπτωση αυτή την πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου. Αντ` αυτού θα μπορούσε να αναδιαρθρωθεί το παρόν πρόγραμμα στήριξης. Να αυξηθεί το ποσό της επόμενης δόσης, εφόσον κριθεί αναγκαίο, και να μειωθούν αντίστοιχα τα ποσά των επόμενων δόσεων, αναφέρει το δημοσίευμα.

Πηγή:Deutsche Welle

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:51